Kóstold egy kevéssé ismert borvidék borait augusztus 16-17 között!

Borászportál
2014. július 30., 13:27


Két napra feje tetejére áll a világ Abasáron, ahol a vendégek megismerhetik mátrai települések hagyományait és ízelítőt kaphatnak a térség gazdag gasztronómiai kínálatából!
Kóstold egy kevéssé ismert borvidék borait augusztus 16-17 között!
 
Abasár a Mátra déli lábánál, Budapesttől 90 kilométerre, Gyöngyöstől 8 kilométerre északkeletre, a Sárhegy lejtőjén, illetve a Bene-patak völgyében helyezkedik el.
A település már évszázadok óta lakott terület és története, történelme egybe fonódik a szőlőtermesztéssel és a borral. Abasáron található hazánk legmagasabban fekvő szőlőtermesztő területe, mely a Sárhegy lejtőin lelhető fel. A Sárhegy déli fekvése miatt illatában és zamatában gazdag szőlő terem, melyből kiváló minőségű borokat állítanak elő. A borokat sziklába vájt pincékben tárolják.
 
Abasár olyan nyitott település mely számára fontos, hogy bemutassa történelmét, hagyományait, kultúráját és méltán híres borait. Számos rendezvénnyel, fesztivál megszervezésével csábítják a környék, a régió és az ország miden részéről érkező látogatókat.
Igazi felüdülést nyújt Abasár következő rendezvénye a Mátrai Borvigasság, melyet 2014. augusztus 16-án szombaton és 17-én vasárnap rendeznek meg. Két napra feje tetejére áll a világ... Legalábbis Abasáron. A rendezvény nem titkolt célja, hogy bemutassa és megismertesse a mátrai települések hagyományait és ízelítőt adjon a térség gazdag gasztronómiai kínálatából. A gasztronómiai élvezetek mellett a méltán elismert Mátrai Borvidék borait is megkóstolhatják a rendezvényre látogatók. A rendezvény központi helyszíne az Abasár, Iskola út - Pincesor.
A rendezvényen fellép Deák Bill Blues Band, a Borra Való együttes, Fix Stimm zenekar. Számos népzenei produkció, táncház és hagyományőrző csoport színesíti a két napos rendezvény program kínálatát.
Kiemelt figyelmet kap a térség gasztronómiai kínálata, számos település mutatja be hagyományos népi ételeit. Egy különleges főzőverseny is hivatott megismertetni a közönséget a tájegység tradicionális ételek sokszínűségével.
S a méltán híres Mátrai Borvidék kiváló borairól se feledkezzünk meg! A kínálatban megtaláljuk a könnyű, száraz fehérborokat, a nyári esték kellékét a rosét, valamint a kellemes beszélgetések elengedhetetlen hozzávalóját, a vörösborokat. Bemutatkozik Kovács Zita Gyöngyöstarjánból, Babiczki László Gyöngyössolymosról, Kis-Benedek György, Ákos Pince, Borpalota Kft. Gyöngyösről, Bárdos Tamás Nagyrédéről, a Koncsos Borház Kisnánáról, Kovács Pince Markazról, és a Vári Pincék Egyesülete Gyöngyöspatáról.
Természetesen egy színvonalas fesztivál elképzelhetetlen elkötelezett támogatók és szponzorok nélkül. A Mátrai Borvigasságokat támogatja Abasár Község Önkormányzata, Ózon Hotel Residence Mátraháza, Molnár és Fia Pincészet, és a fullautomat.hu.
Mátrai Borvigasságok 2014. augusztus 16. szombat és augusztus 17 vasárnap. Találkozzunk Abasáron!
A rendezvény a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból támogatott projekt.
Winelovers borok az olvasás mellé