Rátóti Zoltánnal, Hamvas Béla mai magyar hangjával beszélgettünk


2010. május 25., 18:43


Szinte véletlenül hallottam egyszer a rádióban Rátóti Zoltán tolmácsolásában Hamvas Béla, A bor filozófiája című művét. Delejes hatással volt rám az előadás. Olyan ízesen, olyan tűzzel és átható erővel peregtek a nemes borgondolatok, hogy arra jutottam, ez nem pusztán színészi játék, itt többről van szó.
Rátóti Zoltánnal, Hamvas Béla mai magyar hangjával beszélgettünk
 
A művész úr - bár nem igazán szereti ezt a megszólítást - szigorú időbeosztással él, hiszen két hivatása, a színészet és a polgármesterség helyszíne (a Nemzeti Színház színésze egyben Magyarföld polgármestere) egymástól 260 km-re fekszik. Előadás előtt érkezett az étterembe, hogy aztán borbeszélgetés után az ezerfejű szörnyet, vagyis a közönséget szolgálja.
- Jól kezdődött a napod? Hogy vagy mostanában, jut mindenre idő?
- Picit enyhébb volt a mai nap, mert nem kellett reggeltől estéig rohangálnom. Rengeteg azonban a telefonálás, mivel távirányítással próbálom a falubeli munkálatokat terelgetni, amikor nem vagyok ott. Elmentem futni, rendeztem az iratokat, holnap elutazom Magyarföldre. A harminc-negyven telefon ma is megvolt, néha már zúg a fejem a sok beszélgetéstől, de hát ez ezzel jár.
Magyarföld…
- Lassan akár sorozatot is indíthatok, hiszen vendégem volt már korábban a szintén színész-polgármester Halász Gábor Kikutasról. Lesz újabb önkormányzati ciklusod 2010-2014-ben? A sikerekről hallva talán nem lesz nehéz meggyőzni az embereket.
- Minden bizonnyal indulni fogok, már csak azért is, mert úgy gondolom, ha nem tenném, valami félbemaradna. Szeretném folytatni a munkát, hiszen 3-4 év után kezdtünk igazán belerázódni a dolgokba. Befejezni talán soha nem lehet, hiszen egy falu életében mindig újabb és újabb tényezők jelennek meg. A választások után remélhetőleg könnyebbek lesznek a pályázási lehetőségek.
- Teljesen befogadtak téged, elégedett Magyarföld lakossága? Kevesebben vannak már a „gyüttmentezők”?
Rátóti Zoltánnal, Hamvas Béla mai magyar hangjával beszélgettünk
- Én nem így fogalmaznék, mert az ottani emberek bár használják, de nem szeretik ezt a szót. Nincs mit szégyellni, nem vagyok őslakos, „gyütt”-nek mondanám magam, de „ment”-nek nem. Erről már nyugodtan tudok beszélni, de egy ideig nagyon bántott, hogy vannak, akik nem fogadnak el. Ők a mai napig így viselkednek, viszont már nem akarom megváltoztatni őket, elfogadom a véleményüket. Valamiért ráálltak arra, hogy jött egy idegen, és az csak rosszat akarhat. Ilyen mindig lesz, bárhova megy az ember, feszültségeket szül, ha bekerül egy szűk, zárt közösségbe. Ők azok, akik megszenvedték a háborúkat, a kitelepítéseket, a külföldiek általi lerablásokat…
- Hogyan haladnak a munkálatok, készen lesz Pünkösdre a fatemplom?
 
- Tulajdonképpen készen leszünk, de az egyház vezetői Pünkösdkor nem érnek rá, ezért június 19-én lesz az ünnepélyes avatás. Szép lett volna, ha Pünkösdtől Pünkösdig tart a munka íve, ha ott lesz majd három egyház képviselője, és ez már önmagában ünnep. Szeretném, ha a szakrális felavatás előtt mindenki, aki csak egyetlen szöget is bevert a templomba, részt vehetne az ünneplésben. Sebestyén Márta lesz a műsor fénypontja, egy évvel ezelőtt is mellénk állt a jótékonysági gálaest szervezésében.
- Készül új darabbal a Nemzeti Színház, amelyben színész vagy rendező, esetleg mindkettő leszel?
- Nagyon az évad vége felé ballagunk… Két hete rendezőként közreműködtem egy színházi felolvasóesten, ahol Háy János művét dolgoztuk fel. Próbáljuk Térey János darabját, melyet Valló Péter rendez, és amelyben színészként vagyok jelen. Jövő szeptemberben lesz a bemutató. Idén - mivel tudtam, hogy sok elfoglaltságom lesz a faluban - csendesebb évadot vállaltam. Egy bemutatóm volt, a Komédiumban Huzella Péter barátommal színpadra vittük A bor filozófiáját. Hamvas írásaiból áll jórészt a darab, Péter pedig bordalokat énekel. Egy kis tarkításként Márai szövegeket is beillesztettünk, de jórészt - ahogy a cím is sugallja - Hamvas Béla művét alkalmaztuk.
Egy pohár bor, az ateizmus halálugrása
- Következzék a bor! Cegléden születtél, ott zajlottak ifjúságod évei. A szőlővel és a borral már ott kiforrott az erős kapcsolódás? Milyenek voltak az első borélmények?
- Apáméknak volt szőlője, ahol a családban mindenki folyamatosan dolgozott. Minden gyerek utálja azt, ami kötelező - én is így voltam ezzel, de ekkor tanultam meg becsülni azt a munkát, amely a szőlőt övezi. Homoki borok voltak a jellemzők, és nekünk is volt házi borunk. Az első igazi kapcsolat a borral a főiskolás időkre esik, egy balatonboglári fehérborra emlékszem, amely bevált számunkra, és nagyobb összejöveteleinken ezt fogyasztottuk. Természetesen nagy választék nem volt abban a borkombinátos időszakban.
- Amikor először vetted kézbe Hamvas Béla kultikus szövegét, milyen volt a hatása, és hogyan alakul most a belőle készült darab sorsa?
- Ez nagyon régen volt, de akkor is azt éreztem, amit ma is, hogy ezt nem lehet elolvasni egy végtére. Ízlelgetni kell a sorait, bármilyen kis könyvecske. Az első Hamvas Béla szövegek közé tartozik, amelyeket megismertem. Nagy divat lett akkor, ez kicsit már taszított is, de Hamvas Béla tartalmasabb annál, hogy divatbóvlit lehessen belőle csinálni. Csodálkoztam is, hogy senki nem vitte színpadra.
A bor mindennel behelyettesíthető, ami annyira komolyan vehető, hogy figyeljünk a pillanatra, amikor éppen cselekszünk. Ne áltassuk magunkat, hogy majd jövőre jobb lesz, próbáljuk meg a rendelkezésre álló időnket kitölteni. Ezek régebben eretnek gondolatok voltak, nem véletlenül tiltották a múlt rendszerben.
A színész Gera Zoltán, atyai jóbarátom adta a kezembe A láthatatlan történetet (Hamvas Béla). Akkor, frissen végzett főiskolásként nem értettem belőle semmit, de éreztem, hogy valami magasabb, több, mint ami én vagyok. Később, már felnőtt koromban kezdtek kinyílni bennem a gondolatok. Nem tartom véletlennek azt sem, ahogyan Hamvas Béla szövegeivel találkoztam.
- Hogyan szoktál borozni? Hol esik jobban egy pohár bor, Budapesten, vagy inkább Magyarföldön?
- Ha jó a bor, akkor mindegy, hogy hol issza az ember. Ha már iszom, és ölöm az agysejtjeimet, akkor igyekszem azt jó nedűkkel tenni. Az egyik meghatározó borászom Lőrincz György, ő fantasztikus borokat készít. Nagy varázsló, szinte válogatás nélkül bármelyik borát szeretem fogyasztani, a Merengőt, az Áldást... Másik kedvencem Bussay, főleg a Szürkebarátja, amely egészen kivételes, nagyszerű bor. És ott van Nógrádi László, Lenti polgármestere, aki amúgy telekszomszédja Bussaynak. Nem nagyon palackoz, nem lépett ki igazán a nagyközönség elé boraival, de a Pinot Noir-ja fantasztikus. A Pinot Noir egyébként is a kedvenc fajtáim közé tartozik, káprázatos bor. Akit legutóbb megismertem, Szentesi József, igazi kézműves borász, nagyon izgat a csókaszőlője, nemsokára ki is megyek a pincéjéhez kóstolni. A Pannonhalmi Apátság boraival is jó barátságban vagyok, a Rajnai Rizlingjüket, Heminájukat szívesen fogyasztom. Nem akarok sorrendet felállítani, hiszen szinte minden pincében lehet jó minőséget találni. A Kadarka visszatérésének nagyon örülök, például Balla Géza Kadarkája teljesen elragadott, a testvérem mutatta ezt a bort is, aki orvos, és sommelier tanfolyamot is végzett. Ő nagyon érdeklődik a borkultúra iránt, az én tudásom tulajdonképpen az ő tudása, mert mindig ő mutat nekem újabb és újabb borokat. Természetesen magam is szeretek kísérletezni, új ízeket kipróbálni, például Sauskáék borait, de régebbről említhetem Árvayékat is, Jánossal jó barátságban vagyok.
- Évjáratonként is bukkanhatnak fel meglepetések…
- Nagy mágia, ami itt történik a magyar borászatban, annak ellenére, hogy elég nehéz helyzetben vannak a borászok is, mint annyi minden az országban.
- Hamvas Béla kora óta sokat fordult a világ, számomra mégis örökérvényű gondolatokkal teli a már említett műve. Esetleg kipróbáltad, megfogadtad az ottani párosításokat, jó tanácsokat?
- Mindig megfogadom, hogy olajos magvakat eszem friss borok előtt, vagy gesztenyét, ahogyan azt Hamvas Béla említi, de erre ritkán kerül sor. Előfordult, hogy diót ettem borivás előtt, ám ez nálam nem vált szertartássá. Természetesen a bornak igyekszem megadni a tiszteletet, nem iszom például vizespohárból. Sokáig azt hittem, hogy a kecses üvegpohár használata sznobéria, de rájöttem, hogy a bor élvezetéhez valóban hozzátartozik ez is. A bor filozófiájában vannak kedves túlzások, például, hogy bizonyos borok előtt fürödjünk le, borotválkozzunk meg, és vegyük fel a szmokingunkat.
- Van a műben olyan rész, amellyel tökéletesen azonosulni tudsz, amelyik A bor filozófiájának legveretesebb szakasza?
- A legnagyobb tanács, hogy soha ne tagadjuk le, ha iszunk. Ahogy Hamvas Béla írja: „Amikor iszol, mondd magadnak azt, hogy most bort iszom.” Ne hazudjuk el, még ha többet is fogyasztunk, mint kellene, ne legyünk önmagunkkal szemben képmutatóak. Gyakorlatilag amikor Hamvas Béla a borról filozofál, az emberi természetről filozofál. Azt mondja, valljunk be mindent önmagunknak, ne hazudjunk, mert szentségtörést követünk el, és nagy károkat okozunk magunknak ezzel…
- És a környezetünknek is…
- No igen, ez a következménye az ilyen cselekedeteknek. Ebbe a kategóriába tartozik az is, hogy tartsuk meg a bor szentségét, tiszteljük meg a megfelelő körülményekkel. Ugyanakkor Hamvas is megengedő, azaz, ha úgy tartja kedved igyál, nyugodtan, akár egyedül is bárhol, bármikor, bárhogyan. Nincs szabálya a mennyiségre sem, lényeg a harmónia, hogy még jókedvűen, önmagaddal egységben tedd, amit teszel.
- Közel az ötvenhez, harminc éve a pályán, a Nemzet Színházában játszva milyen vágyai vannak még egy sikeres színésznek? Esetleg egy színház vezetése? Mennyire vagy elégedett a Nemzeti mostani irányításával?
- Nincs szándékomban kritikát megfogalmazni, bár nem úgy számoltak velem, ahogyan azt szerettem volna. Nem érzem a színészi kapacitásaim kihasználását, napirenden van akár egy színház vezetésének a terve is.
- Készítsünk az olvasók kedvéért egy képet a Somlóival is!
- Régebben jártam a Somlóra borért. Józsi bácsitól, a borásztól egyszer megkérdeztem, hogy nem szentségtörés, hogy nekem nem a Juhfark itt a kedvencem? Erre azt válaszolta, hogy semmi gond, ő is a Rizlinget szereti leginkább.
- Kétségtelen, hogy Magyarföld sokat lépett előre polgármesterséged révén. Melyek most a legégetőbb problémák?
- Legnagyobb gond a munkanélküliség, muszáj, hogy a helyi embereknek legyen megélhetése. Az ipar odatelepítve megölné a környezetet, de a táj szerencsére amúgy is kívül esik ezen a gazdasági érdeklődésen. Leginkább a turizmusban látok lehetőségeket, olyan szállások kialakításával, ahol diákok is megszállhatnak. A falu életében az energia is nagyon fontos: a természetes zöldenergiák bevezetése, a szél, a nap erejének kihasználása, függetlenedés a nagy ellátó rendszerektől. Ez most talán képtelenségnek hangzik, körülbelül annyira, mint a templom építése pár évvel ezelőtt.
- Visszatérve a színházhoz, tudom, hogy elcsépelt a kérdés, de mégis felteszem: valahol azt nyilatkoztad, hogy most olyan formában vagy, hogy mindent el tudnál játszani. Van álomszerep, amellyel még kacérkodsz gondolatban?
- Sok Csehov, Dosztojevszkij, Shakespeare szerep van, amelyben szeretném még magam megmutatni. Egyik nagy kedvencem Ibsen, néhány darabjához, mint szereplő már túlkoros vagyok, de mint rendező, szívesen kipróbálnám magam.
- Pályatársak, új generációk… Hogyan látod a színház helyét Magyarországon? Hasonló a helyzet a kulisszák mögött, mint szerte a hazában?
- Bizakodó vagyok, minden rossz helyzet csak egy bizonyos ideig sűrűsödhet. Nem tokosodhatnak be ezek a viszonyok, és a mai kissé kilátástalan állapot átfordul majd valami jóvá. A színházat érintően azért vagyok optimista, mert látom, hogy a nézőnek szüksége van a személyes kontaktusra. Egyszerűen jót kell adni a közönségnek, nem sorvad el a színház, ha tartjuk a színvonalat. Tulajdonképpen a magyar színház igazi hungarikum, egyszerre pezsgő és sokszínű, és egyszerre tradicionális.
- A végére mindig kérek egy üzenetet, most sem teszem másképp. Mit javasolnál borolvasóinknak?
- Nagy felelősség, de megpróbálok elvonatkoztatni ettől. Legyünk büszkék a borainkra, és ne a pénz nyelvére lefordítható sikerekben próbáljuk meghatározni a magyar bor helyét a világban. Bízzunk a jó ízlésünkben és a tradícióinkban. Megemelem a kalapomat minden igazi borász előtt, hiszen számomra ők olyan emberek, akik hosszútávra terveznek, és nem a pillanatnyi eredményeket tartják fontosnak. 
Winelovers borok az olvasás mellé