Zúza: egy elfeledett alapanyag
A legtöbben már nem ismerik igazán a zúzából készült ételeket, a Szent Márton napi Újborünnepen viszont évek óta készülnek libazúzás fogásokkal. “Úgy érkeznek a vendégek, hogy nem igazán rajonganak érte, aztán a tíz ujjukat is megnyalják utána” - mondja Hadnagy Attila, a Bock Étterem séfje. “A tárkonyos libazúza levest a visszatérő vendégek már kifejezetten keresik”.
A november 8-i rendezvényre a zúzát nemcsak levesként, hanem vadas krémmártással is elkészítik. “A vadas alapot úgy készítjük, hogy először cukrot karamellizálunk, majd hozzáadunk egy kevés zsiradékot és zöldségeket – sárgarépát, fehérrépát, hagymát –, és ebben az alapban pároljuk meg a zúzát. Ez elég hosszadalmas folyamat, legalább 3-4 órát igényel, hiszen addig kell főzni, amíg teljesen megpuhul” - árulja el Attila. Aki nem akar otthon órákig a tűzhely mellett állni, annak érdemes elmenni a Bock Étterembe, és megkóstolni, milyen egy igazán jó zúzás fogás.
Az előételek között idén újdonság lesz a libatepertős–libamájas krém, amit eddig még nem készítettek. A libatepertőt ledarálják, ízesítik egy kevés mustárral, sóval, borssal, fűszerpaprikával, majd konfitált libamájat kockáznak bele – így lesz igazán krémes és tartalmas.
Libából csakis a hízott
A lakoma főfogása természetesen a libacomb lesz, amihez minden esetben a hízott változatot ajánlja a szakács. “Szaftosabb, nem szárad ki, és az elkészítése is egyszerűbb. Nem kell túlfűszerezni, hiszen a hús íze már maga nagy élvezetet okoz, és érdemes alacsony hőfokon több órán keresztül sütni.” Idén a libacombhoz pezsgős párolt káposztát kínálnak. A pezsgő igazán különleges, ünnepi ízeket kölcsönöz a káposztának.
Desszertként kétféle édességből lehet majd választani. A hagyományos házi almás pite a kertben termett és frissen szedett alapanyagból készül a klasszikus ízek kedvelőinek. A konyakmeggyes csokoládé mousse pohárkrémet pedig a Bock Pincészet testesebb vörösboraival kóstolhatják össze a vendégek.
Az esemény középpontjában természetesen idén is a borok ünneplése áll: a Szent Márton Bor és az új rozé korlátlanul fogyasztható, és a pince egész este nyitva áll azok számára, akik egyéb Bock tételeket is kóstolnának.
Újbor: a jókedv és vidámság itala
A frissen elkészült borokat mindig is nagy érdeklődés övezte, világszinten a fogyasztók a könnyed, gyümölcsös borokat preferálják, és az újbor ebbe a trendbe könnyedén beilleszthető. Az újbor lehet fehér, rozé vagy vörös, jellemzően korai szüretelésű fajtákból készül, és az erjesztés után gyakorlatilag azonnal palackokba kerül.
A Bock Pincészet által 21. alkalommal megrendezett Márton Napi Újborünnep az egyik legfontosabb eseménye a pince életének: az ikonikus
Szent Márton Bort 1997-óta készítik el és mutatják be az évnek ebben a szakaszában. Idén a Bock kupolában tartott prémium borok kóstolóján a Capella 2006, a Capella 2009, valamint a Capella 2011 is megkóstolható, amelyek nagy kedvezménnyel vásárolhatók meg az eseményen és annak másnapján. A vacsora és a borok mellett az elmaradhatatlan koncertek teszik teljessé az estét.
A részletes program itt tekinthető meg.