Így írj borkóstolási jegyzetet!

Szabó Vanda Fruzsina
2025. október 29., 09:00


Fejleszd érzékeidet és tudatosságodat a borok világában! Írj kóstolási jegyzetet, hogy magabiztosabbá vagy akár igazi profivá válhass!
Így írj borkóstolási jegyzetet!
Miért hasznos kóstolási jegyzetet írni?
  • Mert rögzítjük emlékeinket, élményeinket, ezáltal azok elmélyülnek, jobban tudatosíthatjuk az információkat.
  • Mert segítenek személyes ízlésünk megtalálásában és ezáltal önmagunk felfedezésében.
  • Mert fejleszthetjük érzékeinket: illat-, és ízmemóriánkat.
  • Mert elsajátíthatjuk a szakszerű kóstolás alapjait, ezáltal magabiztosabb lesz a borral kapcsolatos kommunikációnk.
 
Egy jó jegyzet áttekinthető, alapja a rendszerezettség,  a gyors visszakereshetőség. Ezért érdemes kategorizálni a jegyzeteinket: ország, régió, borvidék, szín, pincészet, dűlő, évjárat, cukorszint, alkoholszint, szőlőfajta alapján. Ha tehetjük, kérdezzünk meg szakmabelit az italról és készítés körülményeiről!
 
Így írj borkóstolási jegyzetet!
 
Hogyan készíthetünk szakszerű jegyzetet?
A szakszerű jegyzet készítéséhez kövessük a nemzetközileg elfogadott borkóstolási lépéseket.
 
1. Tekintsük meg az ital tisztaságát, színét és annak intenzitását, majd forgassuk meg és vegyük szemügyre viszkozitását, struktúráját, akár buborékosságát!
 
2. Merüljünk el a bor illatában és elemezzük az aromák tisztaságát, intenzitását; azok hirtelen, lassú vagy fokozatos megnyílását, kibontakozását; vagy épp bezártságát, rosszabb esetben vegyük észre az italban előforduló hibákat, betegségeket is!
 
3. Állapítsuk meg az elsődleges, másodlagos, harmadlagos aromákat és azok intenzitását, fejlettségét, jegyzeteléskor kezdjük a legnyilvánvalóbbakkal! Emellett, érdemes mellékneveket használni, amelyek konkretizálják a bor karakterét. Ha az ital nem megfelelő hőmérsékletű, nehezebb ezt a szagló fázist végrehajtani, a kóstolandót dekantálni, levegőztetni érdemes.
 
4. Kóstoljuk meg a bort és elemezzük az ízét, édességét, savasságát, testességét, alkoholszintjét, koncentrációját, vörösbor esetén a tannintartalmát, mindezek milyenségét, jellegét, intenzitását, érettségét, karakterét!
 
5. Figyeljük meg az ital lecsengését - hosszúságát, jellegét, azonosítsuk az ekkor érzékelt aromákat, ízeket, ahogyan az előző lépésben is tettük!
 
6. Fogalmazzuk meg összbenyomásunkat, az ital komplexitását, intenzitását, karakterét, ívét, fejlődési potenciálját, egyensúlyát!
 
7. Értékeljünk: fogalmazzuk meg szubjektív, sajátos tetszésnyilvánításunkat! A bírálat során alkalmazhatjuk az OIV 100 pontos bírálati rendszerét. Kóstoljuk újra a bort később: így megfigyelhetjük a változásokat.
 
Így írj borkóstolási jegyzetet!
 
Amikor az értékelésről beszélünk, a következő kérdés merülhet fel: a borokat önmagukhoz, más tételekhez vagy korábbi tapasztalatainkhoz viszonyítjuk?
 
Ha a bort önmagához viszonyítjuk, minden tételt a saját karakterében látunk, verseny és előzetes elvárás nélkül. A figyelmünk egyetlen palackra koncentrál, így részletesen feltárhatjuk a kóstolt tétel egyediségét, különlegességét és karakterét. Ezzel ellentétben, ha a bort korábbi tapasztalatainkhoz vagy más tételhez viszonyítjuk, akkor előzetes elvárásainkkal együtt megjelenik a versenyzés is. Ez lehetőséget ad mélyebb összefüggések és különbségek felismerésére. 
 
Tipp: Párosítsunk az italhoz ételt, állapítsuk meg a szervírozási és tárolási hőmérsékletét!
 
Hogyan készítsünk gyorsjegyzetet?
Ha nincs elég időnk vagy sokat kóstolunk, érdemes gyorsjegyzetet készíteni. Ennek célja, hogy röviden, tömören, kulcsszavakkal kizárólag a lényeget rögzítsük, ezzel tudunk megőrizni egy átfogó összképet. Fontos, csak azt írjuk le, amit feltétlenül szeretnénk maradandóvá tenni, ami későbbi döntésünk esetén mérvadó lehet.
 
Játékos kihívás vakkóstolással
A vakkóstolás segít levetkőzni az előítéleteket, őszinte és objektív visszajelzést ad érzékelésünkről. Osszunk két részre egy lapot: egyik oldalára jegyezzük fel a vakkóstolás során tapasztaltakat, a másik oldalon pedig fedjük fel az igazságot. Vessük össze a két oszlopot, és vonjuk le a tanulságokat. 
 
Készítsünk tematikus kóstolás alapján összehasonlítójegyzetet!
A tematikus kóstolás lényege: egy meghatározott szempont – például évjárat, pincészet, szőlőfajta, szín – mentén vizsgáljuk a borokat, ez az elemzés segít felfedezni a finom különbségeket, hasonlóságokat és az egyediséget, így elmélyülhetünk az adott témában. Jegyzeteléskor táblázatos formát érdemes alkalmazni.
 
Így írj borkóstolási jegyzetet!
 
Személyre szabott jegyzetet is írhatunk
Ezek nem a nagyközönségnek készülnek. Ilyenkor önmagunk lehetünk: bátrak, lazák, kreatívak… Fedezzük fel stílusunkat, és ha úgy adódik, fura gondolatokat is megfogalmazhatunk, ha ez hatékonyabb emlékezéshez vezet! A cél az, hogy az élmény, a hangulat, a személyes benyomás a legteljesebb mértékben rögzüljön. 
 
Praktikus ötletek analitikusoknak
Készítsünk táblázatot, diagrammot, statisztikát, aromakereket, élménytérképet. Hozzunk létre saját pontozási rendszert, vagy használjuk az OIV értékelőrendszerét. Alkalmazhatunk saját kódnyelvet, ikon-és szimbólumrendszert.
 
Tippek kreatív művészeknek
Készítsünk kreatív, vizuális naplót, hiszen a jegyzetelés lehet önkifejezés is: rajzoljunk, fessünk, vagy ragasszunk, játsszunk színekkel, formákkal, emojikkal. Ragadjuk meg a pillanat esszenciáját: engedjük, hogy az élmény vizuálisan hasson ránk és érzelmileg kibontakozzunk.
 
Ha nincs kéznél papír, használjuk a digitális alternatívákat!
A digitális kóstolójegyzet komplex, személyre szabott tudástárként funkcionál: segít rendszerezni és vizualizálni. Korhű, gyors, hordozható, praktikus és azonnal, bármikor elérhető eszköz. Számos professzionális alkalmazás kínál lehetőséget a borok értékelésére, összehasonlítására és archiválására, de ha nem ragaszkodunk applikációhoz, akkor készítsük el saját kóstolójegyzetünket okoseszközünkön. 
 
A kívánt anyagot hangrögzítőre is felvehetjük, később visszahallgathatjuk vagy írott formába önthetjük. A jegyzethez képeket csatolhatunk – például kóstolt tételről, palackról, címkéről, pincészetről, eseményről, társaságról -, valamint kiegészíthetjük webes hivatkozással, releváns információkkal QR-kódokkal. 
 
Így írj borkóstolási jegyzetet!
 
Gyakorold minél többet a kóstolást, jegyzetelést, nézd vissza a jegyzeteket, és meglátod: a borozás élménye is egészen más dimenziókat nyit majd meg számodra!

Winelovers borok az olvasás mellé