Rekord bevétel a Nagy Tokaji Borárverésen

Borászportál
2015. április 28., 15:39


Az eddigi legnagyobb bevétellel, 30 210 000 forinttal zárult le szombaton a Nagy Tokaji Borárverés. A legmagasabb áron a Szepsy Pince Úrágya 91 Tokaji Furmint 2014-ese kelt el, aminek a licitje 1 600 000 forintról indult és végül 5 millió forintért kelt el.
Rekord bevétel a Nagy Tokaji Borárverésen
Az eseményt idén harmadik alkalommal szervezte meg a Tokaji Borlovagrend. A rendezvény sikerességét mutatják a következő tények is:
  • tíz százalékkal magasabb volt az összleütés értéke, mint tavaly
  • a tételek háromnegyede talált vevőre
  • az elkelt borok negyven százaléka külföldre kerül a Tokaji Borlovagrend saját címkéjével a palackozást követően
 
A licitáló tárcsát váltók között sok külföldi, az előző évek árveréseiről visszatérő hazai és új, első ízben licitáló volt. A legnépszerűbb tételekért több licitáló kelt versenyre és ezért jóval a kikiáltási ár fölött keltek el. Az árverést megelőzően alakultak licitáló csoportok is, melyek egy-egy tételre szerveződtek, és akiket egy csoportvezető képviselt. Így olyan tokaji borrajongóknak is van lehetősége a borkülönlegességek megvásárlására, akik az éttermekkel és borkereskedőkkel ellentétben csak kisebb mennyiséget szeretnének magukénak ezekből a borokból.
 

Széles volt a borválaszték a borvidék terroirjaiból, különösen Mádról és Olaszliszkáról. Caroline Gilby borszakíró megjegyezte: „Jó látni az érdeklődést a tokaji borok széles skálája iránt az árverésen zajló licitálásból”.
 
A sárospataki Rákóczi vár lovagtermében, a harmadik alkalommal megtartott Nagy Tokaji Borárverésen csak olyan tokaji borokat árvereztek el, melyek a jelenlegi vevők esetleges kereskedelmi csatornáin kívül máshol kereskedelmi forgalomba nem kerülnek. A borokat kereskedők, éttermek és magánvevők vásárolták meg.

Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus, a Tokaji Borlovagrend Borvizsgáló Bizottságának tagja elmondta: „Azok a borok, amelyek most nem keltek el, mind 2014-es száraz tételek voltak. A magam részéről nem tartom indokoltnak az évjárattal szembeni bizalmatlanságot, hiszem számos 2014-es száraz bort kóstoltam már – más borvidékekről is – és ahol sikerült egészségesen megőrizni a szőlőt, kimondottan elegáns, jó szerkezetű borok kerültek, vagy kerülnek majd palackba. (…)”
 
Rekord bevétel a Nagy Tokaji Borárverésen

A legmagasabb áron eladott három tétel:

Szepsy Pince, Úrágya 91 Tokaji Furmint 2014
kikiáltási ár: 1 600 000 Ft, leütési ár: 5 millió Ft

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Nyulászó /1-es Hordó Tokaji Édes Szamorodni 2013
kikiáltási ár: 2 800 000 Ft, leütési ár: 4 millió Ft
 
Pajzos Pincészet, Hosszúvölgy Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
kikiáltási ár: 2 200 000 Ft, leütési ár: 3 400 000 Ft

Az eladott tételek további listája a Tokaji Borlovagrend oldalán olvasható, ide kattintva.

Az eladott tételekből származó adózott bevételnek a 40%-a Tokaji Borlovagrendet illeti, mely összegből fedezni tudja a következő évi árverés szervezését, egy részét pedig a Tokaj Borvidék Kultúrtáj javára fordítja.
Winelovers borok az olvasás mellé