Végre van egy Rendes Borfesztivál!

Nádasi András
2013. augusztus 26., 13:16


Interjú - Első alkalommal rendeztek borfesztivált Balatonrendesen, melyre több ezer borbarát volt kíváncsi. A tapasztalatokról Orbán Gergely főszervező-borászt kérdeztük.
Végre van egy Rendes Borfesztivál!
 
Végre van egy Rendes Borfesztivál!
Orbán Gergő, a Rendes Borfesztivál főszervezője (fotó: Orbán Pince / Facebook)
Nádasi András: Miért gondoltátok úgy, hogy a sok borfesztivál között szükség lehet még egyre?
Orbán Gergő: Balatonrendesen és vonzáskörzetében mindezidáig nem volt borfesztivál. Korábban, amikor önállóan, vagy a VSOP Balaton-felvidék együttműködés keretében programokat szerveztünk, láttuk, hogy a borbarátok igen pozitívan fogadják ezeket a kezdeményezéseket. Nemrégiben gondoltunk egyet és tizenegy balatoni borászat részvételével – és az Agrármarketing Centrum támogatásával – életre hívtuk a Rendes Borfesztivált. A kiindulási pont a VSOP Balaton-felvidék négy pincészete és stratégiai-szakmai partnerünk, a Badacsonyi KÖR volt, és nagyon örülünk annak, hogy hívásunkra más kiváló, ismert és feltörekvő badacsonyi, Balaton-felvidéki és káli-medencei pincészetek csatlakoztak.
N. A.: Hogyan értékelnéd az első Rendes Borfesztivált?
O. G.: A fesztivál nagyon jó hangulatban telt augusztus 17-18-án, ahol pár ezer ember fordult meg a két nap alatt. Borásztársaimmal megállapítottuk, hogy a borok világában igen jártas vendégkör látogatott ki a fesztiválra, akik teljesen képben vannak a balatoni pincészetekkel; olyanok, akik igénylik a részletesebb borbemutatást és nyitottak az újdonságok, a kisebb pincészetek iránt. A bor mellett más kulináris élvezetek – a halaktól az olívaolajig – is helyet kaptak, illetve a szórakoztató programokról, koncertekről sem feledkeztünk meg. Nyilván egy ilyen nagy rendezvény nekünk is jó lehetőség a tanulásra, így látjuk, melyek azok az apróságok, amelyeken a jövőben finomítani lehet.

N. A.: Milyenek voltak a visszajelzések a vendégek részéről? 
O. G.: A résztvevők a rendezvény családias jellegét és a balatoni hangulatot, a szőlőskertek szomszédságát értékelték leginkább. A kínálat igen változatos volt, de emberléptékű és befogadható. Úgy gondoljuk, hogy ilyen miliőben kellemesebb borozgatni, mint egy óriási tömegrendezvényen és ezt a vendégeink is visszaigazolták. Pozitívumként említették továbbá, hogy a fesztiválon a borászok személyesen is jelen voltak.
N. A.: A mostani tapasztalatok bátorítanak benneteket arra, hogy jövőre is megszervezzétek ezt a fesztivált?
O. G.: Úgy érezzük, hogy a borkedvelők és a borászaink támogatják az ötletet, így a válasz: igen. Szeretnénk hagyományt teremteni Balatonrendesen, ezzel is színesítve a nyári boros programkínálatot.
 
Winelovers borok az olvasás mellé