Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka?

Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka? A pezsgőkultúra régóta jelen van Magyarországon, de a buborékos ital szerepe az utóbbi évtizedekben még inkább felértékelődött. Talán nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne készítenének pezsgőt, a vásárlók egyre edukáltabbak a témában, és keresik a hagyományos palackos érleléssel előállított tételeket. Kétségtelen ugyanis, hogy a legnagyobb minőségű pezsgők így készülnek, a jellegzetes élesztős jegyek, amiért annyira szeretjük a pezsgőt, a hosszabb ideig - leginkább minimum 24 hónapig - tartó seprőntartás során alakulnak ki. Mi az oka annak, hogy ilyen sokan készítenek ma pezsgőt hazánkban, és milyen az igazán jó pezsgő? Cikkünkben többek között ezeket a kérdéseket járjuk körül a Törley Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok és Bodrog Borműhely egy-egy képviselőjének segítségével.

Borok, évjáratok, isteni gondviselés 2. rész

Borok, évjáratok, isteni gondviselés 2. részA Garamvári Szőlőbirtok egyike azon vállalkozásoknak, amelyet a mai napig a régi, családi összefogásból kovácsolódott filozófia jellemez. Interjúnk során Vencel szakértelme mellett Baranyai Péter főborász, Bari István szőlészeti vezető és Wlasitsch Andrea, a Garamvári Kft. budapesti ügyvezetője is megosztotta velünk, milyen örömök, kihívások jelentkeznek a mindennapi munka során.

Borok, évjáratok, isteni gondviselés

Borok, évjáratok, isteni gondviselésA Garamvári Szőlőbirtok egyike azon vállalkozásoknak, amelyet a mai napig a régi, családi összefogásból kovácsolódott filozófia jellemez. Garamvári Vencel ügyvezetővel nagyszerű élmény beszédbe elegyedni: szakmai tapasztalatait és hatalmas tudását bármikor szívesen osztja meg kérdezőjével, ám leginkább az a fajta szeretet magával ragadó, amellyel hivatásáról beszél.

Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?

Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?Balatoni Kerülőutunkon igyekeztünk alaposan körbejárni kedvenc tavunkat, és a kemény badacsonyi borok után jól is esett egy kis lazítás a tó déli oldalán, ahol többek között a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtokot is meglátogattuk.

Itt a nyári pezsgőszezon - kóstolj úgy, mint egy profi!

Itt a nyári pezsgőszezon - kóstolj úgy, mint egy profi!A pezsgő már régóta nem csak a szilveszteri buli legfontosabb itala. Itt a nyári szezon, amikor a kánikulában nincs kellemesebb, mint egy pohár hűvös, buborékos ital. Garamvári Vencelt, a hazai pezsgőkészítés doyenjét kértük meg, mutassa meg, hogyan kell szakszerűen pezsgőt kóstolni.

Az érés csúcsán degorzsálják a tradicionális pezsgőket

Az érés csúcsán degorzsálják a tradicionális pezsgőketA tradicionális pezsgőkészítés egyik leglátványosabb fázisa a degorzsálás, amit mi is végigkísértünk Garamvári Szőlőbirtok és Pincészetnél. Megnéztük hogyan esik át ezen a műveleten a 2011-es Optimum Brut, amely kiemelkedő szerepet kap a Magyar Borok Bálján is.

Épp úgy készítenek pezsgőt Budafokon, mint Champagne-ban

Épp úgy készítenek pezsgőt Budafokon, mint Champagne-banA tradicionális, tehát az igazi francia, champagne-i eljárással készíti pezsgőit immár 18 éve Garamvári Vencel. A hazai pezsgőgyártás szaktekintélyét budafoki pezsgőpincéjében látogattuk meg és kértük, mesélje el, hogyan lesz a szőlőből valódi, palackban erjesztett pezsgő.

Ünnepel a Garamvári Szőlőbirtok

Ünnepel a Garamvári SzőlőbirtokA Garamvári Szőlőbirtok 25 éve a borászatban és több mint 15 éve a pezsgőkészítésben is sikeresen végzi a munkáját. Nem csoda, ha ünnepi hangualtban van a családi birtok. A pincészet március 27-én rendezte meg tavaszköszöntő eseményét a Pezsgő Páholyt.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
05. 18.

Magyar Borok Ünnepe - Borgála 2025

Kimpton Bem Buda Hotel*****, BudapestKimpton Bem Buda Hotel*****, Budapest
BorgálaBorgála
11. 22.

Bordói November Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
07. 24.

Winelovers River Night

Pesti Vigadó , BudapestPesti Vigadó , Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
09. 27.

Winelovers 100 Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
06. 21. - 08. 10.

Varga BalaTone: Egy korty zene

Varga Pincészet, BadacsonyörsVarga Pincészet, Badacsonyörs
BuliBuli
05. 14.

Dél-Amerika borai

Ménesi Borbár, BudapestMénesi Borbár, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
Fröccs
május 07.
Thummerer 92,5 pontos Syrah-ja a világ élvonalába került
Thummerer 92,5 pontos Syrah-ja a világ élvonalába került
április 29.
Tedd próbára tudásod, és játssz velünk! Kitől származnak a következő boros idézetek?
Tedd próbára tudásod, és játssz velünk! Kitől származnak a következő boros idézetek?
április 14.
A kommunikációs kiadások befektetésnek tekinthetők és hosszútávon megtérülnek - Érdemes pályázni az új, kétszer 750 ezer eurós keretösszegre
A kommunikációs kiadások befektetésnek tekinthetők és hosszútávon megtérülnek - Érdemes pályázni az új, kétszer 750 ezer eurós keretösszegre
március 31.
Ők öten a Borászok Borásza díj várományosai
Ők öten a Borászok Borásza díj várományosai
március 27.
Saját birtok! Saját bor! Illusztrált kézikönyv a megvalósításhoz
Saját birtok! Saját bor! Illusztrált kézikönyv a megvalósításhoz
március 10.
Wine Travel Awards 2024-2025 – Megnyílt a közönségszavazás!
Wine Travel Awards 2024-2025 – Megnyílt a közönségszavazás!
február 24.
Bálint László, dipWSET, a Borkollégium oktatója lett a Tokaj Art Wine nagykövete
Bálint László, dipWSET, a Borkollégium oktatója lett a Tokaj Art Wine nagykövete
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás