Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?

Knap Gábor
2016. június 23., 21:21


Balatoni Kerülőutunkon igyekeztünk alaposan körbejárni kedvenc tavunkat, és a kemény badacsonyi borok után jól is esett egy kis lazítás a tó déli oldalán, ahol többek között a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtokot is meglátogattuk.
Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?
A Garamvári Szőlőbirtok a maga 80 hektárjával a Balatonboglári borvidék egyik legjelentősebb szőlőtermelője és borkészítője. A lellei pincészetnél egyszerre készülnek a jól ismert Garamvári pezsgők alapjai – amelyekből Budafokon készül el a buborékos ital –, és a csendes borok, amelyek hosszú évek óta kiválóan teljesítenek, elsősorban a külföldi piacokon.
 
Garamvári Vencel álma volt, hogy a birtok körül mindenhol saját szőlő legyen – mondja Bari István, a szőlőbirtok szőlésze és növényvédelmi vezetője, miközben rögtönzött bejáráson veszünk részt az épület körül. Garamvári úr álma szemmel láthatóan beteljesült, hiszen a szőlőbirtok épülete Balatonlelléről dél felé haladva egy óriási szőlőskert közepén terül el. 16 hektár szőlőjük van az üzem közvetlen környezetében, ami bizony megteremti az alaphangulatát bármely kóstolónak, vagy egyszerű borvásárlásnak. Szerencsére mindkettő iránt egyre nagyobb az érdeklődés – és aki már itt van nem csak a boroknál itthon jobban ismert Garamvári pezsgőket vásárolja.
A merlot lenne a kulcs?
 
Miközben épp azon morfondírozunk, hogy Garamvári Venceléknek nem lehet könnyű dolga, hiszen egyszerre kell rajta tartani a szemüket a budafoki és a lellei pincén, Bari István épp belekezd, hogy a tulajdonos a hét egyik felében a balatoni birtok irányításában elfoglalt. Olyankor részt vesz a területek bejárásában, az esetleges laborvizsgálatokban és természetesen a kóstolásokon, az egyes házasítások megalkotásában, a borszakmai döntések meghozatalában.
 
Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?
Garamvári Vencel a 2015-ös Pezsgő Szalonon

A Dél-balatoni szőlőbirtok változatos fajtaösszetétellel dolgozik, Bari István szerint a merlot az egyik legfontosabb, ez a fő forgalmi tétel is. Készül belőle rozé, könnyed vörösbor és érlelt tétel is. A merlot mellett kiemelt szerepet kap a chardonnay és a pinot noir – amelyek a pezsgőkben is visszaköszönnek – valamint a pinot gris, a cabernet franc, az Irsai Olivér és a syrah. Összesen egyébként 16 fajtával dolgozik a borászat, a szőlők 60%-a kék.
 
A birtokon egyébként évek óta folyik a szőlők megújítása, és új telepítések is zajlanak. Tavaly 4, idén 2,5, jövőre pedig a tervek szerint 3,5 hektárt telepítenek, cserélik az öreg ültetvényeket és korszerűbb művelési módokra állnak át.
 
Az itthon inkább pezsgőiről ismert pincészet az USA-ba, Kanadába és Lettországba szállít nagyobb mennyiségben bort. Érdekesség, hogy a 2 ha friss telepítésű kadarkát a  borászat  éppen erre a megnövekedett érdeklődésre és a Garamvári kadarka sikerére tekintettel telepítette.
 
A kinti sikereken felbuzdulva pedig ezentúl nagyobb figyelmet fordítanak a hazai borpiacra is. Ez áll a borok új arculatának kialakítása mögött: a fantasztikusan sikerült pezsgők dizájnjára hangolták a boros címkéket is, így hamarosan az egész szortiment egységesen, az új címkével jelenik meg. A Garamvári brend bevezetése pedig – hogyha a borok mesebeli ár/érték arányát nézzük, úgy fest nem lesz valami nehéz: 1000-1200 forintért már elérhetőek a könnyedebb tételek, amelyek az idei évtől – egy újabb újítás részeként – csavarzárral kerülnek a vásárlókhoz.
 
 
Jó, de pezsgő, vagy bor?
 
Néhány szőlő bejárása után Bari Istvántól azt is megkérdeztük, mikor dől el egy szőlő sorsa, előfordulhat-e, hogy az egyik tábla chardonnay-ből egy évben pezsgő, a következőben pedig csendes bor lesz.

Persze mi arra tippeltünk, hogy az egyik ültetvény erre, a másik arra van beállítva, a szőlész és növényvédelmi vezető elárulta, hogy ennél sokkal összetettebb ás változatosabb az ő dolguk, hiszen az évjárat dönti el, melyik szőlőből végül mi készül. 
 
Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?
Bari István
 
Már a metszésnél eldől az, hogy pezsgő alapbor céljára termelik a szőlőt vagy minőségi bor készül belőle. Ez esetben vagy Guyot metszést vagy rövid-csapos metszést alkalmaznak. Emellett természetesen fontos szerepet játszik az évjárat, mert kedvezőtlen időjárás esetén nagyban befolyásolja a szőlőfeldolgozási és borászati technológiát. Egyébként van kifejezetten pezsgő bor céljára telepített ültetvényük, és vannak minőségi bor céljára telepített szőlők is chardonnay-ból és a pinot noir-ból. Ezeket teljesen külön kezelik.
 
Amennyiben egy borból pezsgő készül, akkor augusztusban már semmilyen permetezésről nem lehet szó – mondja István. A pezsgőnek szánt szőlőt pedig – azzal szemben, miből bor lesz – jóval korábban, az Irsai után le is szüretelik. Így őrzik meg a savakat, amelyeknek később fontos szerepük lesz az alapborban.
 
Ismerd meg a borvidéket!
 
Néhány évvel ezelőtt volt egy olyan célkitűzés, hogy a Dél-Balatoni borvidéken kiemelt szerepet szánnának az illatos fajtáknak és a gyöngyöző-, habzóboroknak.

A Garamvári Szőlőbirtokon bőven rendelkezésre állnak az illatos fajták, Irsai Olivérből - 3, sauvignon blancból 8, királyleánykából 0,6, muscat ottonelből pedig 2,5 hektáruk van. Ami pedig a habzókat illeti, nos a kiváló, tradicionális pezsgők mellett furcsa lenne kijönni egy habzóborral, ám Bari István szerint mások sem csak az Irsaira és a gyöngyözőre fókuszálnak.
 
Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?
 
Ha pedig te is csekkolnád a Garamvári Szőlőbirtok és a környék fajtáit, borait, akkor a bejelentkezés alapján tartanak borkóstolókat, borbemutatókat, az új éttermi részen, vagy szép időben az üzem főbejárata előtt elhelyezett pergola alatt. Ezek bejáratott helyszínek, hiszen mindkét helyen a belföldi és a külföldi partnereik számára egyaránt hetente többször tartanak borbemutatót, termékismertetőt. 
 
Ha pedig csak a hétvégi balatoni strandoláshoz/grillezéshez/horgászáshoz kellene pár palack bor, szezonban fél nyolctól délután négyig nyitva van a vinotéka is!
Winelovers borok az olvasás mellé