Borok, évjáratok, isteni gondviselés

Ribáry Manuéla
2017. április 04., 16:15


A Garamvári Szőlőbirtok egyike azon vállalkozásoknak, amelyet a mai napig a régi, családi összefogásból kovácsolódott filozófia jellemez. Garamvári Vencel ügyvezetővel nagyszerű élmény beszédbe elegyedni: szakmai tapasztalatait és hatalmas tudását bármikor szívesen osztja meg kérdezőjével, ám leginkább az a fajta szeretet magával ragadó, amellyel hivatásáról beszél.
Borok, évjáratok, isteni gondviselés
Interjúnk során Vencel szakértelme mellett Baranyai Péter főborász, Bari István szőlészeti vezető és Wlasitsch Andrea, a Garamvári Kft. budapesti ügyvezetője is megosztotta velünk, milyen örömök, kihívások jelentkeznek a mindennapi munka során. A sors néha fittyet hány a gondos művelésre és a kifogástalan szakmaiságra - vonja meg a 2016-os évjárat mérlegét Garamvári Vencel, a Garamvári Szőlőbirtok szakmai irányítója és tulajdonosa.
 
Mit ígérnek a tavalyi boraik?
 
A 2016-os évjárat Janus-arcú volt. Április második felében – egy szinte meleg tél után – rosszul időzített fagy érte ültetvényünk egy részét. Voltak szőlőfajták, amelyek nehezebben viselték mindezt, esetükben a túl enyhe telet követő fagykár megpecsételte a virágzás, terméskötődés és a termésmennyiség sorsát. Hiába a legjobb technológia, a leggondosabb, előrelátó szőlőművelési módszerek, ha az isteni gondviselés nem kedvez a szőlőknek.
 
Borok, évjáratok, isteni gondviselés

Míg a tavalyi kifejezetten enyhének számított, az idei tél hidegebb volt az átlagosnál. Ez mennyire érintette az önök szőlőit?
 
Eddig még nem látszanak jelei, hogy a téli hideg megviselte volna a dél-balatoni szőlőtőkéket. A fagykárok kiértékelésének különböző módjai vannak. Legegyszerűbbek a tél végi rügyvizsgálat és a hajtatási próbák.
A Garamvári birtokon bevett szokás, hogy januárban szinte minden ültetvényből szedünk néhány véletlenszerűen kiválasztott vesszőt.
Ezeket vízbe tesszük és meleg helyen hajtatjuk. Ha megjelennek a hajtások, nagy általánosságban lehet következtetni a rügykár mértékére. A behozott vesszők mindegyikén egységesen, szépen kihajtottak a rügyek, és a fiatal ültetvények metszésekor sem tapasztaltunk háncsrész elhalást.
 
Mely fajták viselték rosszabbul a tél szeszélyeit és a fagykárt?
 
A fehér fajták közül a sauvignon blanc és a chardonnay kifejezetten megszenvedték az évjáratot, míg a kékszőlőknél lényegesen kevesebbet termett a merlot és kevésbé érett be a cabernet sauvignon. A fagyokat egyes korai, fehérbort adó fajták sínylették meg a legjobban. Az illatos szőlők közül az ottonel muskotályt, illetve az Irsai Olivért érintette legérzékenyebben a hirtelen lehűlés, ezek legtöbbjén az idén biztosan kisebb termésmennyiség várható, sőt előfordulhat, hogy még jövőre is kevesebbet tudunk szüretelni. Ez persze attól is függ, milyen időjárásunk lesz ezen a nyáron, és hogy ezáltal milyen vesszőállományt képes nevelni a tőke.
 
 
Az interjúnk második részét pénteken olvashatják. 
Winelovers borok az olvasás mellé