Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

Édes vagy nem édes? A borok cukortartalma

Édes vagy nem édes? A borok cukortartalmaÉrzékszervileg nem mindig könnyű meghatározni, hogy az édesnek érzett bor valóban édes-e, sok száraznak tűnő bor pedig édesebb, mint gondolnánk. Hogy is van ez pontosan?

Töltse az ünnepeket a 2019-es Év Bortermelőjével!

Töltse az ünnepeket a 2019-es Év Bortermelőjével!Koch Csaba borász segítségével összeállítottuk Neked a tökéletes karácsonyi és szilveszteri borsort minden hangulathoz és fogáshoz egy-egy odaillő tétellel. Bónuszként a gyerekekre is gondoltunk.

Mivel készül a „rizlingkirály”?

Mivel készül a „rizlingkirály”?A Borbély Családi Pincészet neve az évek során egybeforrt az olaszrizlinggel. Ha valaki éppen ismerkedik a fajtával azért, ha valaki szereti, akkor pedig azért kötelező a látogatás a standjuknál az Olaszrizling Októberen. Borbély Tamás borász árulta el nekünk, a széles szortimentből melyik tételeket választotta ki az eseményre.

Olaszrizling, a biztos pont

Olaszrizling, a biztos pontStílusok, technológiák és elképzelések feszültek egymásnak október 13-án a Winelovers Olaszrizling Október Nagykóstolón Budapesten, a Corinthia Hotelben. Következzenek a tanulságok.

Mitől jégbor a jégbor?

Mitől jégbor a jégbor?Fridzsider és kamionok bevetésével is született már jégbor, és még Luxemburgban is készítik. Tények és tévhitek a borkülönlegességről.

A világ egyik szegletében még a 2015-ös évjáratot szüretelik

A világ egyik szegletében még a 2015-ös évjáratot szüretelikEz a hely a különleges mikroklímájának köszönheti rendkívüli adottságait, ahol még most is folyik a szüret. Végre beköszöntött a tél és elkezdődhet a jégbor alapanyagának a betakarítása a New York állambeli Finger Lakes AVA borvidéken.  

Kalandozások az édes borok világában - II. rész

Kalandozások az édes borok világában - II. részBorismeret - Az édes borokat sokféleképpen elő lehet állítani, ahogy láttuk azt az első részben. Így például avinálással (alkohol hozzáadásával) megállíthatjuk az erjesztést és a megmaradt, ki nem erjedt cukortól a borunk édes lesz. Sok egyéb megoldás is van még természetesen, amiről lehetne beszélni, de az édes borkészítés komolyságának megőrzése érdekében ehelyütt csak a nemes édes borokat vesszük figyelembe. Eltekintünk a must sűrítményektől is, s ez alkalommal csak a botritiszes édes borokra és a jégborokra koncentrálunk.

Tokaji Aszú vagy Jégbor?

Tokaji Aszú vagy Jégbor?Desszertborok - A magyar bortörvény szerint a jégbor egy olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amelyet túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával készítenek és minimum 282 g/l cukrot tartalmaz. A hagyományok hiányán túl inkább klimatikus okai vannak a kevés magyar jégbornak, amely nem minden évben születhető, s az egész országban néhány száz litert készítenek belőle, meglehetősen borsos áron értékesítve.

Jégbor lett az idei Savaria Történelmi Karnevál hivatalos bora

Jégbor lett az idei Savaria Történelmi Karnevál hivatalos boraBorválasztás - Badacsonyi olaszrizlingből készített jégbor lett az idei Savaria Történelmi Karnevál hivatalos bora. A karnevál borát 12 magyarországi borvidék 35 borászától beérkezett 84 borminta közül választották ki.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
09. 27.

Winelovers 100 Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
11. 22.

Bordói November Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
07. 24.

Winelovers River Night

Pesti Vigadó , BudapestPesti Vigadó , Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
06. 21. - 08. 10.

Varga BalaTone: Egy korty zene

Varga Pincészet, BadacsonyörsVarga Pincészet, Badacsonyörs
BuliBuli
Fröccs
június 19.
Amforában érlelt Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
Amforában érlelt Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
június 17.
Botrányt kavart Wáberer György antialkohol-kampánya Tokajban
Botrányt kavart Wáberer György antialkohol-kampánya Tokajban
június 16.
A magyar bor új arca - Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség
A magyar bor új arca - Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség
június 13.
Új korszak kezdődik a balatoni borturizmusban: Megnyílt a Balaton Wines Visitor Center Balatonszőlősön
Új korszak kezdődik a balatoni borturizmusban: Megnyílt a Balaton Wines Visitor Center Balatonszőlősön
május 26.
​Buborékban az igazság – Te mennyit tudsz a magyar pezsgőről?
​Buborékban az igazság – Te mennyit tudsz a magyar pezsgőről?
május 21.
Teszteld magad kvízünkkel, mennyire vagy képben a fröccsök terén!
Teszteld magad kvízünkkel, mennyire vagy képben a fröccsök terén!
május 19.
A 70 éves Hungaria márkát ünnepelték
A 70 éves Hungaria márkát ünnepelték
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás