Töltse az ünnepeket a 2019-es Év Bortermelőjével!
Koch Csaba borász segítségével összeállítottuk Neked a tökéletes karácsonyi és szilveszteri borsort minden hangulathoz és fogáshoz egy-egy odaillő tétellel. Bónuszként a gyerekekre is gondoltunk.
A Borbély Családi Pincészet neve az évek során egybeforrt az olaszrizlinggel. Ha valaki éppen ismerkedik a fajtával azért, ha valaki szereti, akkor pedig azért kötelező a látogatás a standjuknál az Olaszrizling Októberen. Borbély Tamás borász árulta el nekünk, a széles szortimentből melyik tételeket választotta ki az eseményre.
Borismeret - Az édes borokat sokféleképpen elő lehet állítani, ahogy láttuk azt az első részben. Így például avinálással (alkohol hozzáadásával) megállíthatjuk az erjesztést és a megmaradt, ki nem erjedt cukortól a borunk édes lesz. Sok egyéb megoldás is van még természetesen, amiről lehetne beszélni, de az édes borkészítés komolyságának megőrzése érdekében ehelyütt csak a nemes édes borokat vesszük figyelembe. Eltekintünk a must sűrítményektől is, s ez alkalommal csak a botritiszes édes borokra és a jégborokra koncentrálunk.
Desszertborok - A magyar bortörvény szerint a jégbor egy olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amelyet túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával készítenek és minimum 282 g/l cukrot tartalmaz. A hagyományok hiányán túl inkább klimatikus okai vannak a kevés magyar jégbornak, amely nem minden évben születhető, s az egész országban néhány száz litert készítenek belőle, meglehetősen borsos áron értékesítve.