Jégbor lett az idei Savaria Történelmi Karnevál hivatalos bora

Borászportál - MTI
2012. augusztus 16., 10:29


Borválasztás - Badacsonyi olaszrizlingből készített jégbor lett az idei Savaria Történelmi Karnevál hivatalos bora. A karnevál borát 12 magyarországi borvidék 35 borászától beérkezett 84 borminta közül választották ki.
Jégbor lett az idei Savaria Történelmi Karnevál hivatalos bora
 
A versenyben a legtöbb pontot a badacsonytomaji Borbély Családi Pincészet badacsonyi olaszrizlingből készített 2009-es évjáratú jégbora kapta, így egy éven át ez a nedű viselheti a karnevál legjobb bora címet - közölte a távirati irodával Szommer Ildikó karneváligazgató, aki maga is részt vett a zsűrizésben.
A legjobb fehérbor ifjabb Kiss István bora egy Balaton-melléki 2011-es évjáratú juhfark a Szent István Borházból, a legjobb vörösbor a balatonfüredi-csopaki Feind borház 2009-es cabernet franc bora lett. A rozé kategóriában  az etyeki Vabrik és Fia Pincészet kékfrankos rozéját ítélték legjobbnak. A média bora Desics György 2011-es cabernet franc-ja lett.
 
A Savaria Történelmi Karnevál borát minden évben  okleveles borbíráló vezetésével választja ki a felkért zsűri, a verseny eredményét a karnevál megnyitója után a Borok utcájában hirdetik ki. Az idei Savaria Történelmi Karnevált augusztus 24. és 26. között rendezik meg a vasi megyeszékhelyen, az eseményre a három nap során százezer látogatót várnak.
Savaria Történelmi Karnevál
A Savaria Karnevál Magyarországon páratlan történelmi alapokon nyugvó fesztivál. Szombathely belvárosában, ókori és középkori környezetben zajlik. A 2012-ben zajló fesztivál középpontjába ismét az ókori tematika kerül, az antik idők és későbbi korok történeti hagyományai jelennek meg a társművészetek megjelenítésével a közel 20 helyszínre és kb.-250 programra tervezett fesztiválon.
A hagyományőrző elemek felvonultatása, a kulturális-és  örökségturisztikai értékek bemutatása a fesztivál unikális jellegének lényege. A kísérleti régészet eszközeinek felhasználásával a fesztivál egyfajta „élő bemutatóterem”, ahol letűnt korok eszközeit, szokásait, viseletét, kultúráját testközelből élvezheti a látogató. Ez a fesztivál egyediségének és innovációjának is alapja: a karneválozó vendég nem csupán kívülálló néző, maga is részese, alakítója az eseményeknek.
Bővebben: savariakarneval.hu
Winelovers borok az olvasás mellé