Tokaji Aszú vagy Jégbor?

(X)
2013. május 13., 11:20


Desszertborok - A magyar bortörvény szerint a jégbor egy olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amelyet túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával készítenek és minimum 282 g/l cukrot tartalmaz. A hagyományok hiányán túl inkább klimatikus okai vannak a kevés magyar jégbornak, amely nem minden évben születhető, s az egész országban néhány száz litert készítenek belőle, meglehetősen borsos áron értékesítve.
Tokaji Aszú vagy Jégbor?
 
A Tokaji borvidéken kívül, ritkán találkozni a nektár édességű különleges jégborral. Többek között Furmintból és Ezerjóból is készülhet. Készítése sokrétű odafigyelést és szerencsés időjárást kíván meg. A kinn hagyott szőlőnek természetesen egészségesnek kell lennie, az sem árt, ha már valamennyire töppedtek a szőlőszemek.

Angyal Pincészet, Aurum Töppedt Furmint, 2007 4.980.- Ft

Tokaji Aszú vagy Jégbor?
Ekkor érkezik az első fagy, ami minimum -5°C-ot jelent. A fagy hatására a szemekben lévő víz lényegében kifagy, s a szőlő értékes, zamatos beltartalma koncentráltan megmarad. Ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni és gyorsan ki is kell préselni. Préseléskor a fagyott szemekből csak lassan folydogál a must, ami rendkívül illatos és gyümölcsös, nektárszerű nedű. Ha az időzítés nem megfelelő - ez akár néhány órán is múlhat - a hőmérséklet emelkedésével a kifagyott víz visszakerülhet a mustba, felhígítva a jégbor alapját. Az egyszer megfagyott, aztán felengedő szőlő pedig a mirelit árukhoz hasonlóan teljesen tönkremegy.

A Tokaji borok típusának megértését csak nehezebbé tették a Tokaji Jégborok megjelenése. Ezért a bortörvény első körben megszüntette a Tokaji Jégborok készítését. Ekkor megjelentek az olyan Tokaji Borok, aminek csak a nevében, mint egy fantázianévként szerepel a Jégborra való utalás. Mára már ezek a borok is csak borszaküzletekben találhatók meg, miután az e fajta névhasználatok is betiltották.
 
Tokajicum Pincészet, Jégvirág 2007 3.980.- Ft

Tokaji Aszú vagy Jégbor?
A Tokaji Aszú 3, 4, 5, 6 puttonyos, furmint és hárslevelű szőlőből készült, különleges minőségű édes, fehér bor. Készítésénél a különválasztott, ledarált aszúszemet borban, vagy mustban 36-40óráig áztatják, majd préselik. Egy gönci hordó (136 literes) borhoz, ahány puttony (26-28liter) ledarált aszúszemet tesznek, annyi puttonyos lesz az elkészült Tokaji Aszúbor. Több éves érlelés után éri el kiváló ízét, zamatát (2 év + ahány puttonyos, annyi év). “A borok királya, a királyok bora”, fejedelmi ital, a legismertebb szlogenek, amikkel ezt a bort szokás jellemezni.Szepsy Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006 32.490.- Ft

Tokaji Aszú vagy Jégbor?
A világ két leghíresebb desszertborfajtájaként sok a közös vonás a jégbor és a Tokaji Aszú között. Laikusként nehezen lehet különbséget tenni a két bor között, főleg, hogy  a jégbor a Tokaji Aszúhoz hasonlóan korosodik. A legnagyobb különbség a Botrytis nevű nemes penészgomba, aminek a Tokajit köszönhetjük. Ezt az egyedülálló ízt érezhetjük a Tokaji Aszúkon. Az a tulajdonságuk közös, hogy az eltávozott víztartalom miatt rendkívül koncentrált, édes nedű a végeredmény, a Tokaji Aszúnál azonban a nemes penész vonja el a nedvességet, míg a jégbor esetében a fagyott állapotban való préselés okozza.

A fenti borokat kedvezményes áron megvásárolhatja a Tokajiborbolt.hu webáruházban, ahol további információt és a legkülönlegesebb Tokaji borokat is megtalálja.

www.tokajiborbolt.hu
Winelovers borok az olvasás mellé