A gyümölcs már eleve kóser, az a feladat, hogy az is maradjonA közhiedelemmel ellentétben a modern kóser bor nem sokban különbözik bármely más bortól. „A gyümölcs már eleve kóser. A mi feladatunk az, hogy kóser maradjon, miközben borrá válik” – vallja a kaliforniai Herzog Wine Cellars borásza. Sokan azt hiszik, hogy rabbinak kell megáldania, de ez nem így van, hiszen a bor már eleve szent. A borkészítési folyamatok azonban szigorúan szabályozottak.
Kérdések és válaszok Izrael borvidékeiről és borairólAz 1948-ban létrejött modern Izrael szerény méretéhez képest meglepően színes ország, nem csak vallási és kulturális szempontból, hanem – a mezőgazdaságot és így a bortermelést alapvetően meghatározó – domborzat és éghajlat tekintetében is.
Ilyen egy jeruzsálemi borfesztiválMi a közös a magyar és izraeli borokban? Mind a két nemzet nagyon büszke rájuk – teljes joggal, ám a világ csak nagyon nehezen (lassan) akarja megismerni őket.
Kézműves izraeli borászok térhódításaKitekintés - A legújabb divathullám az izraeli boroknál a kis kézműves borászatok (boutiqe wineries) borainak színrelépése. Északtól délig, kelettől nyugatig gomba módra szaporodtak el a kicsi, családi tulajdonú vagy egy emberhez köthető vállalkozások, melyek mindenhol felbukkannak az izraeli tájképben. Interjú a Flam Winery tulajdonosával, Israel Flammel.
Íme, a világ egyik legősibb borvidéke: IzraelHáttér - A modern izraeli borászat alapkövét 1882-ben rakta le Baron Edmond De Rothschild, aki a Chateau Lafite tulajdonosa volt. Az 1980-es évektől egy minőségi forradalom játszódott le, így bizonyos izraeli tételek már megtalálhatók a három csillagos Michelin éttermektől kezdve, az exkluzív borboltokon át egészen a nagy nemzetközi szupermarket láncokig bezárólag. A nemzetközi borszakértők szerint pedig Izrael a legdinamikusabban fejlődő bortermelő ország a Kelet-Mediterráneumban.