Kézműves izraeli borászok térhódítása

Csizmadia Miklós
2013. június 13., 17:30


Kitekintés - A legújabb divathullám az izraeli boroknál a kis kézműves borászatok (boutiqe wineries) borainak színrelépése. Északtól délig, kelettől nyugatig gomba módra szaporodtak el a kicsi, családi tulajdonú vagy egy emberhez köthető vállalkozások,  melyek mindenhol felbukkannak az izraeli tájképben. Interjú a Flam Winery tulajdonosával, Israel Flammel.
Kézműves izraeli borászok térhódítása
 
Kézműves izraeli borászok térhódítása
A Flam bejárata (fotó: kosherwinemusings.com)
Manapság az izraeli borfogyasztók is a bőség zavarával küszködnek. Már rég nem az a kérdés, hogy vannak-e - akár belföldi, akár külföldi borversenyeken - különböző díjakat felhalmozó boraik, hanem az, hogy ezekből melyiket válasszák.
„Az izraeli bor teljesen átalakult az elmúlt 20 évben azoknak a borászoknak a segítségével akik a világ minden részéről olyan boros szakembereket alkalmaztak, akik rátermettségük mellett  magukkal hozták a már alkalmazott technológiát is”– írta az angol bormogul, Hugh Johnson a 2012-ben megjelent Pocket Wine Book könyvében. A fenti mondatot mi sem támaszthatná alá jobban, minthogy a Clos de Gat borászat tételeit, a legbefolyásosabb borkritikus, Robert Parker sorozatosan 90 pont felettire értékeli.
„Mindössze hét kézműves borászat volt Izraelben 1995-ig. A 2000-es években ez a szám már száz volt. Ma már 280 és 300 közöttire tehető a számuk” – mondja Oded Shoham izraeli borszakértő. „Ezeknél a borászatoknál lehetőség van bortúrákra, kóstolásokra vagy akár borismereti tanfolyamok megtartására is.Az ország kézműves borászatai teljes mértékben arról az emberről szólnak, aki a bor mögött található. Ilyen emberek Yair Margalit a Margalit Winery-től és Yossi Yittach a Katlav-tól, aki sokféle munkában kipróbálta magát de végül  megvalósította azt az álmát, hogy borokat készítsen.” Folytathatnánk a sort olyanokkal, mint Eli Ben-Zaken a Domaine du Castel borászattól, akinek a kezdeti hobbija, hogy a szőlőből folyékony csodát alkosson, teljesen befolyása alá gyűrte és mára a mindennapjai részét alkotja.
„A poharakban ezeknek az embereknek a megvalósult álmait kóstolhatjuk meg” – mondja Shoham, aki több mint 25 éve követi nyomon az izraeli borászat fejlődését. „Ez nem olyan, mint amikor leveszünk egy bort a nagyáruház polcáról, itt minden egyes bor mögött ott van a borász személyisége. Sokkal érdekesebb ezáltal a történet.”
Négyből három
„A Szentföldön ezer éve készítenek bort, de Izrael borászatai az 1980-as években léptek be a modern korba, amikor a termelők Franciaországból és az USA-ból hozták be a szőlőkultúrákhoz tartozó technológiákat. A régió borai egyre jobbak lesznek, néhányuk pedig kivételesnek számít” – írja az amerikai borkritikus Robert Parker. A Carmel borászat (Izrael egyik legnagyobb borászata – a szerk.) kiváló borai mellé már a kézműves borászatok is felsorakoztak, bebizonyítva, hogy ők is kifogástalan borokat tudnak készíteni. Nemrégiben Robert Parker 93 pontot adott négy izraeli borászat borainak. A négyből három kézműves borászat volt. A 2012-es Parkers’s Wine Advocate bírálat díjazottjai a Margalit, Domaine Du Castel, Clos de Gat és a Yatir (a Carmel Winery leányvállalata) voltak. Apropó, ha már szóba került a Domaine Du Castel neve. Parker úgy tesz róla említést, mint „az elmúlt öt év egyik legsikeresebb borászata”. A borászatnak több mint 13 bora kapott 90 vagy a feletti pontot.
 
Kicsiben a legnagyobb  - Flam Winery
Mivel az izraeli borászatokról szóló cikk első részében Gary Vaynerchuk elsőnek egy Flam Sauvignon Blanc-Chardonnay 2007-et mutatott be – roppant megnyerően – azon izraeli tételek közül, amelyek nem  kóserek  (azóta a Flam már csak kóser borokat készít) így az angol zsenitől kapott inspirációtól áthatva a Borászportál ezt a kis családi vállalkozást is meglátogatta Izraeli bortúrája során. Hab a tortán, hogy a magának nemzetközi tekintélyt kivivott, leghíresebb izraeli borkritikus, Daniel Rogov 2011-ben megjelent Rogov’s Guide to Israeli Wines című könyvében öt csillaggal jutalmazta a Flam-et. Ez a minősítés az elérhető legmagasabb kategória, amit csak azon kevés borászatoknak adott amelyek folyamatosan képesek nagyon magas, kifogástalan minőségű borok készítésére.
A borászat alapítójával, Israel Flammal készítettünk interjút, aki több mint 40 éve termel borokat.
Ha jól tudom, akkor a borászkodás alapjait nem Izrelben sajátította el.  Merre tanulta ki a szakma rejtelmeit?
Fiatal koromban a borászati alapismereteimet a Dél-Afrikában található Stellenbosch borvidéken sajátítottam el. A diplomámat pedig a Univeristy of California Davis-ben szereztem. A diploma megszerzése után visszajöttem Izraelbe, ahol 25 évig dolgoztam Izrael egyik legnagyobb borászatánál a Carmel Winery-nél. Eleinte mint kezdő borász, utána senior borász lettem, majd az akkor még Rishon Le Zion-ban található fő borászat vezető borásza lettem. A Carmel borászatnál összesen 35 évet töltöttem el.
Kézműves izraeli borászok térhódítása
Israel Flam és a Nobble 2008 (kóstolási jegyzet lentebb)
Hogyan és mikor jött az ötlet, hogy saját borászata legyen?
A Flam borászat története nem csak az én történetem, hanem a családomé is. A feleségem és három gyerekem segítségével irányítjuk a borászatot. Gyakorlatilag egy álom vált valóra ennek a megalakítással. Az egész akkor kezdődött, amikor visszatértem Izraelbe. A feleségem már a kezdetektől azért kardoskodott, hogy saját vállalkozásunk legyen. Azonban a ’70-es években még nem voltak adottak azok a feltételek, amelyek egy borászat létrehozásához nélkülözhetetlenek, ugyanis abban az időben szinte nem is lehetett izraeli borról beszélni. Valójában csak édes borok voltak. A családi borászatunkat 25 évvel később  alapítottuk meg, mert a ’90-es évek közepén  jött el az az idő, amikor számunkra kedvező fordulatok történtek az országban. Elsőként a Golan Heights Winery, majd utánuk több más vállakozás is bebizonyította, hogy Izraelben érdemes borászattal foglalkozni, így mi is elindultunk ezen az úton. Így 1998-ban a két fiam, Golan és Gilad megalapította a kezdetben nagyon pici borászatunkat. Emlékszem, az első szüretünkből mindössze két hordót tudtunk csak megtölteni borral. Az egyik hordóban Cabernet sauvignon volt a másikban pedig Merlot.
Mitől más a Flam borászat mint a többi izraeli kézműves borászat?
Azzal a gondolattal alapítottuk meg a borászatunkat, hogy olyan csúcsborokat készítsünk Izraelben, amelyek megfelelnek a legkényesebb nemzetközi ízléseknek is. Ismerve az ország meleg időjárását azért azt nem árt megjegyezni, hogy ezek a körülmények messze sem nevezhetők ideálisnak a minőségi csúcsborok készítéséhez. Azonban, ha az ember jó döntéseket hoz, amelyeket meg is valósít, még itt, Izraelben is lehetséges nagyon magas minőségben borokat készíteni. Nagyon óvatosan kell bánnunk az új szőlőfajták kiválasztásával. Tisztában kell lennünk azzal, hogy hol vannak a legjobb területeink. Francia fajtákkal dolgozunk. Mindösszesen két fehér fajtával foglalkozunk, Sauvignon blanc-al és Chardonnay-vel. Nyilván olyan északabbra honos szőlőfajták, mint például a Magyarországon megtalálható Furmint, nálunk szóba sem jöhet.
Kézműves izraeli borászok térhódítása
Gilad Flam, Israel Flam, Csizmadia Miklós és Golan Flam
Mennyi az éves palackmennyiség, illetve kinek és hova értékesítik a boraikat?          
Körülbelül 100 000 palackot készítünk egy évben. Borainkat elsősorban szállodák és a jobb éttermekbe szállítjuk, de jelentős az exportunk is, főleg az USA-ba, Kanadába, Európába és Hong Kongba is.
Kóstolási jegyzet
Flam Blanc Unoaked 2012
58 % Sauvignon blanc a Shores dűlőből és 42 % Chardonnay a Mata dűlőből, melyek a Júdeai-hegységben találhatók. Sokkal inkább Európa Sauvignon blanc-ja köszön vissza illatban és ízben, mintsem az újvilági stílus. Tele van déli gyümölcsökkel, citrusfélékkel, ugyanakkor mégis egy picit visszafogott, amely eleganciát kölcsönöz neki. Az íz-és illatjegyek megőrzésének érdekében csak koracél tartályos érlelésen ment keresztül, ahogy erre a neve is utal (Unoaked). Szép, hosszantartó lecsengés. A fürtöket egyenként válogatták kézi szürettel a hajnali órákban, annak érdekében, hogy csak a legegészségesebb és legszebb fürtök érkezzenek be sérülésmentesen a borászathoz. Alkohol: 12%, Sav: 5,7 g/l, pH: 3,5. Ára: ~7.250 Ft
Flam Noble 2008
61 % Cabernet sauvignon, 28% Merlot és 11 % Petit verdot a Dishon és Ben Zimra (Felső-Galilea) valamint a Mata (Júdeai-hegység) dűlők legjobb részeiről. Csak a legkiválóbb évjáratok legjobb dűlőiből készítik. Komoly bor ünnepi alkalmakra. Érett gyümölcsök, finom fűszerekkel párosítva. Komplex, érett, egyensúlyban lévő bor. Élményszámba ment, hogy olyan selymes tanninokkal találkoztam, amilyenekkel – sajnos – itthon elég ritkán szoktam. Olyan hosszú lecsengéssel bír, hogy szinte több perc után is érezni a szánkban. Érlelésre kizárólag francia tölgyfa-hordót használnak. Minden szőlőfajta bora egy évig külön hordóban érik. Miután a három fajtabort házasítják, további 10 hónapig érlelődik. A palackozás után további 24 hónapig érlelik a bort a pincében. Hatalmas potenciállal bír, 12-15 év biztosan benne van. Alkohol: 14%, Sav: 6,3 g/l, pH: 3,5. Ára: ~14.260 Ft
***
Winelovers borok az olvasás mellé