Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

Mit tud elmondani a talaj a borról?

Mit tud elmondani a talaj a borról?A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a Magyar Talajtani Társasággal együttműködve programsorozatot indít, melynek során Magyarország 22 borvidékén, egy-egy borászat közreműködésével, egy kiválasztott szőlőültetvényben mesélnek a dűlő talajáról és földrajzi környezetéről. Az idei évben 11 borvidék ad helyszínt a programnak, amely a tervek szerint 2025-ben újabb 11 borászat bevonásával folytatódik.

Miként hatnak a kőzetek és a talajok a borok ízvilágára?

Miként hatnak a kőzetek és a talajok a borok ízvilágára?Hogy a talaj és a kőzetek hatása valóban érezhető a bor ízében, azt bizonyítják azok a jellegek („földíz”, „talajíz”, „humuszos íz”), amelyek minden, tudományos igényű borleírás szótárában megtalálhatók.

Az üledékes kőzetek a szőlészetben

Az üledékes kőzetek a szőlészetbenA legtöbb üledékes kőzet alkalmas arra, hogy rajta szőlőtermesztésnek kedvező talaj alakuljon ki. Egyes üledéktípusokon ritka a szőlőültetvény (pl. vízgazdálkodási okokból a kavicson), de még ilyen esetekben is találunk elszigetelt eseteket, amikor nagy bort lehet szüretelni efféle ritka talajokon (lásd a híres franciaországi Châteauneuf-du-Pape borvidéket).  

A bor minőségét befolyásoló tényezők

A bor minőségét befolyásoló tényezőkBorászati képzésben rendszeresen feltesszük hallgatóinknak azt a kérdést, hogy a borminőség szempontjából vajon hány százalékot tesz ki maga az alapanyag, amit szüretkor leszed a gazda. A legritkább esetben fordul elő a helyes, 100%-os válasz. Érdekes lenne egyszer alaposabban megnézni, hogy aki vajon 50-60%-ra teszi az alapanyag (szőlő) fontosságát, a maradék részt vajon miből gondolja pótolni?

A terroir fontossága

A terroir fontosságaAzokon a területeken, amelyekben az alapkőzet nincs nagyon mélyen, vagy kőzettörmelékben gazdag, ott fokozottan meghatározó szerepet játszik a talaj jellegének kialakulásában.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
02. 14. - 12. 31.

Tokaji aszú borkóstoló élmény 6 tokaji aszú évjárattal

Holdvölgy Experience, MádHoldvölgy Experience, Mád
BorkóstolóBorkóstoló
12. 03. - 12. 31.

Télen is élménydús a Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék, BadacsonyBadacsonyi borvidék, Badacsony
KulturálisKulturális
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
03. 21.

Winelovers Grand

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorgálaBorgála
Fröccs
december 05.
Egri borász az „Év bortermelője 2025” győztese
Egri borász az „Év bortermelője 2025” győztese
október 27.
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
október 24.
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
szeptember 02.
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
augusztus 28.
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
augusztus 01.
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
július 31.
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás