Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

Mit tud elmondani a talaj a borról?

Mit tud elmondani a talaj a borról?A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a Magyar Talajtani Társasággal együttműködve programsorozatot indít, melynek során Magyarország 22 borvidékén, egy-egy borászat közreműködésével, egy kiválasztott szőlőültetvényben mesélnek a dűlő talajáról és földrajzi környezetéről. Az idei évben 11 borvidék ad helyszínt a programnak, amely a tervek szerint 2025-ben újabb 11 borászat bevonásával folytatódik.

Miként hatnak a kőzetek és a talajok a borok ízvilágára?

Miként hatnak a kőzetek és a talajok a borok ízvilágára?Hogy a talaj és a kőzetek hatása valóban érezhető a bor ízében, azt bizonyítják azok a jellegek („földíz”, „talajíz”, „humuszos íz”), amelyek minden, tudományos igényű borleírás szótárában megtalálhatók.

Az üledékes kőzetek a szőlészetben

Az üledékes kőzetek a szőlészetbenA legtöbb üledékes kőzet alkalmas arra, hogy rajta szőlőtermesztésnek kedvező talaj alakuljon ki. Egyes üledéktípusokon ritka a szőlőültetvény (pl. vízgazdálkodási okokból a kavicson), de még ilyen esetekben is találunk elszigetelt eseteket, amikor nagy bort lehet szüretelni efféle ritka talajokon (lásd a híres franciaországi Châteauneuf-du-Pape borvidéket).  

A bor minőségét befolyásoló tényezők

A bor minőségét befolyásoló tényezőkBorászati képzésben rendszeresen feltesszük hallgatóinknak azt a kérdést, hogy a borminőség szempontjából vajon hány százalékot tesz ki maga az alapanyag, amit szüretkor leszed a gazda. A legritkább esetben fordul elő a helyes, 100%-os válasz. Érdekes lenne egyszer alaposabban megnézni, hogy aki vajon 50-60%-ra teszi az alapanyag (szőlő) fontosságát, a maradék részt vajon miből gondolja pótolni?

A terroir fontossága

A terroir fontosságaAzokon a területeken, amelyekben az alapkőzet nincs nagyon mélyen, vagy kőzettörmelékben gazdag, ott fokozottan meghatározó szerepet játszik a talaj jellegének kialakulásában.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
09. 27.

Winelovers 100 Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
09. 05.

Pezsgőkonferencia - Kóstoljuk körbe Közép-Európát!

Rókusfalvy Birtok, EtyekRókusfalvy Birtok, Etyek
KonferenciaKonferencia
11. 22.

Bordói November Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
Fröccs
augusztus 01.
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
július 31.
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
július 11.
​Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen
​Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen
július 07.
Itt az új alkoholmentesített magyar bor
Itt az új alkoholmentesített magyar bor
július 01.
A nyár emlékei elevenednek meg a Buborékok nyara kampány új dalában - Hallgasd Te is!
A nyár emlékei elevenednek meg a Buborékok nyara kampány új dalában - Hallgasd Te is!
június 19.
Amforában érlelt Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
Amforában érlelt Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
június 17.
Botrányt kavart Wáberer György antialkohol-kampánya Tokajban
Botrányt kavart Wáberer György antialkohol-kampánya Tokajban
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás