A bor minőségét befolyásoló tényezők

Borászportál
2021. július 02., 07:00


Borászati képzésben rendszeresen feltesszük hallgatóinknak azt a kérdést, hogy a borminőség szempontjából vajon hány százalékot tesz ki maga az alapanyag, amit szüretkor leszed a gazda. A legritkább esetben fordul elő a helyes, 100%-os válasz. Érdekes lenne egyszer alaposabban megnézni, hogy aki vajon 50-60%-ra teszi az alapanyag (szőlő) fontosságát, a maradék részt vajon miből gondolja pótolni?
A bor minőségét befolyásoló tényezők
fotó: pikist.com
De vajon tényleg ennyire fontos maga a szőlő? Természetesen igen, figyelembe véve számos olyan tényezőt, ami az adott termőhely adottságai mellett a lehető legjobb minőséget adja.  
 
A lenti ábrán látható tényezők közül négyből három természeti adottság. Ezek a termőhely (a terroir, amely alatt a földrajzi és talajtani adottságokat és a klímát értjük), az évjárat, valamint a szőlőfajta. A negyedik faktornak tartjuk az emberi tényezőket. Bizonyos nézetek szerint a szőlőfajták is ez utóbbi faktorok közé tartoznak, de az egyes borvidékek kialakulása szempontjából úgy gondoljuk, nem véletlenül honosodott meg egyik-másik szőlőfajta éppen azon a termőhelyen, ahol őshonosnak tekinthetjük őket.
 
Természetesen az ember tudatos tevékenységgel alakítja ma a borvidékek szőlőfajta-választékát, így azoknak is jogos a felvetésük, akik a szőlőfajtákat az emberi tényezők közé sorolják. Emberi döntéstől függ az alkalmazott szőlőtermesztési technológia (térállás, művelésmód, metszésmód, támrendszer stb.), a borászaton belül pedig erjesztő és érlelő terek, természetes vagy vadélesztők, szűrők stb. alkalmazása.
 
A bor minőségét befolyásoló tényezők
 
fotó: Borkollégium, Bortankönyv 1.
Winelovers borok az olvasás mellé