ChardonnÉJ: a változatosság varázsaGyönyörködtető sokszínűség - a chardonnay ezen az etyeki estén is ezer arcát mutatta.
TermészethűségÉppen valami kevéssé izgalmas főzőműsor megy a tévében, és az átlagos felkészültségű, önjelölt szakács is a biotermékek használatát dicséri, mantrázza. Mindeközben Kató Andrásnak, a természethű borok magyarországi apostolának (Mitiszol?, Terra Hungarica, Terroir Club) a Borkollégium mesterkurzusán elmondott bevezető gondolatai járnak a fejemben.
Merre vannak a világ legjobb adottságú szőlőterületei?Milyen természeti tényezők befolyásolják a szőlőtermesztést? Miért egy-egy keskeny sávra korlátozódott a borkészítés a Föld két féltekéjén? Ha csak a napsütéses órák száma vagy a magas átlaghőmérséklet lenne fontos, akkor Champagne-ban nem lehetne elkészíteni a világ legjobb pezsgőit...
Ez egy másik borvilágSzombaton rendezték meg a Mitiszol, természetes italok fesztiválját az Akvárium Klubban, ahol már a pohár is nagyban eltér a borkóstolókon megszokottaktól.
Az vagy, amit megiszol! - 2.részA Mitiszol Fesztivál ötletgazdájával és szervezőjével, a Terra Hungarica-t is alapító Nemes Richárddal beszélgettünk előző cikkünkben, akitől megtudtuk, milyen borokat kóstolhatnak november 8-án. A folytatásban többet is megtudhatnak a további kiállítókról.
Íme 10 fogalom a borértővé váláshozSokan szeretik a bort, mégsem tudják, hogyan beszéljenek róla anélkül, hogy a náluk gyakorolottabb, hozzáértőbb fogyasztók össze ne mosolyogjanak a hátuk mögött. Íme a 10 legfontosabb kifejezés, amelyekkel nem lehet mellé lőni!
Tokajra figyel a világElső alakalommal biztosíthat helyszínt egy közép-kelet-európai ország a kétévnete megrendezett Nemzetközi Terroir Konferenciának. Tokajban július 7-10. között megrendezett eseményen, az International Organisation of Vine and Wine nevű nemzetközi szakmai szervezet védnöksége mellett, húsz országból mintegy 170 elismert szakember vesz részt.
Terroir konferenciát tartanak TokajbanA borok eredetvédelme, a különleges termőhelyek védelme és lehatárolása világszinten kiemelt jelentőséggel bír, ezért a terroir-kutatás egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az idei évben hazánk ad otthont a X. Terroir Világkonferenciának, mely az egyik legrangosabb rendezvénye a termőhelyek és az ott készített borok egyediségét elemző kutatások bemutatásának.
A föld ajándékaOrganikus termékek - A Donum Terrae tulajdonosával a Millenáris parkban találkoztam a Borjour Winnie-n. Ajánlással és némi Hétszőlő furmint elfogyasztását követően kellően izgága gyomorsavakkal mentem hozzá, s vetettem rá magam olajaira, magkrémjeire. A hatás mámoros volt, amitől a szókincsem összesen két szóra zsugorodott: "kérek még". Interjú Danyi Évával a kezdetekről, a "Kárpát-medence olívaolajáról", Bott Frigyesről, minőségpolitikáról.