Az vagy, amit megiszol! - 2.rész

Fendrik Zsóka
2014. október 31., 14:06


A Mitiszol Fesztivál ötletgazdájával és szervezőjével, a Terra Hungarica-t is alapító Nemes Richárddal beszélgettünk előző cikkünkben, akitől megtudtuk, milyen borokat kóstolhatnak november 8-án. A folytatásban többet is megtudhatnak a további kiállítókról.
Az vagy, amit megiszol! - 2.rész
 
Ezek szerint a boros része megmarad a kóstolónak, de a szórólap szerint számíthatunk még sörre, szörpökre, pálinkára. Tudnál mesélni ezekről?
70-80 százalékban most is a borról fog szólni a rendezvény, de ezen kívül kóstolhatnak a vendégek például söröket is. Magyarországon kisebb forradalom, vagy inkább evolúció zajlott le a sörkultúrában, igyekszünk ezt tucatnyi sörrel bizonyítani. Alkohol fronton még 6-7 féle pálinkát is kóstolhatnak a résztvevők, e tekintetben nem szerettünk volna több kiállítót, mert egy sétáló kóstolón mindig veszélyesek az erősebb italok!
Az vagy, amit megiszol! - 2.rész
Alakor biosör (Forrás)
Ami izgalmas és szinte nekünk is újdonság, az az alkoholmentes kategória. Jó(l) létünkhöz naponta több liter folyadékot kell meginnunk, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt miből fedezzük. A fesztiválon grátisz kóstolható majd gyógytea és természetes víz, lesznek gyümölcslevek és szörpök is.
Egy borkóstolón tény, hogy a vízre is szükség van, de alapvetően ezekkel az italokkal mi a célotok?
Fontos nekünk, hogy legyen egy nap, amikor a természetes ízekkel ismerkedhetnek az emberek. Vissza kell találni az igazi zamatokhoz, a természetes összetevőkhöz. Italfronton is elképesztő módon elrugaszkodtunk a természettől. Egyik kedvenc példám gyerekkorunk kedvenc itala a Traubisoda. A címkéjén az áll, hogy "a természet ajándéka", míg a hátcímkéjéről kiderül, hogy az 5% sűrítményből készült szőlőlén és a vizen kívül leginkább szintetikus összetevőkből áll, tartósítószerek, színezék, aromák, édesítőszerek, például aszpartám. Szeretnénk, ha minél többen ismernék fel, hogy nem mindegy, hogy mit isznak és esznek.
 
A rendezvényen ételek is lesznek?
Igen, készülünk egy Miteszel pop-up standdal, ahol a készlet erejéig kóstolhatóak majd Juhász Misi kenyerei, Szántó Tibor csokoládéi, valamint az Élőbolygó Alapítvány sajtkészítményei. A közös nevező itt is kompromisszummentes minőség és a természetességre való törekvés.
Az vagy, amit megiszol! - 2.rész
Jacques Liszt - Misi a pék (Forrás)
Lehetőségünk lesz a rendezvény után megvásárolni az ott található borokat és ételeket?
Az Akvárium Klubtól egy percre található a Terminal Market, amely autentikus borokat és egyéb italokat és élelmiszereket is kínál az érdeklődőknek. A Terra Hungarica borpontként is működő üzlet a kategória legszélesebb kínálatát nyújtja közel 200 féle borral. A Market a Mitiszol napján meghosszabbított nyitva tartással várja vásárlóit.
Az előző években megrendezett Borszalonon találkozhattunk külföldi borászatokkal, ez idénhogy alakul a rendezvényen?
A külföldi vendégborászainkat egy másik eseményre tartogatjuk, amelyről egyelőre nem árulhatok el többet, de a Mitiszolon sem kell csalódniuk azoknak, akik külföldi természethű borokat szeretnének kóstolni. Ahogy a legelső Borszalonon, úgy most is a Terroir Club biodinamikus borkínálatából kaphatnak kóstolót azok, akik eljönnek erre a rendhagyó és úttörő eseményre.
Bővebb információ és jegyvásárlás: www.mitiszol.hu
Winelovers borok az olvasás mellé