Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz

Borászportál
2014. július 15., 20:22


Sokan szeretik a bort, mégsem tudják, hogyan beszéljenek róla anélkül, hogy a náluk gyakorolottabb, hozzáértőbb fogyasztók össze ne mosolyogjanak a hátuk mögött. Íme a 10 legfontosabb kifejezés, amelyekkel nem lehet mellé lőni!
 
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
Minden nyelvnek vannak korlátai, hogyha az ízeket kell kifejezni. Érezni az aromákat és illatokat sokszor sokkal könnyebb, mint megfogalmazni őket. Érdemes előbb megszagolni a borokat és az ételeket és csak utána ízlelni, így teljesebb képet kaphatsz róluk!
Pl.: "Gazdag aromavilága van ennek a bornak"
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
A mineralitás, vagy ásványosság igazi "boros" kifejezés. Gyakran használják akkor, hogyha ásványos borokról (tokaji, somlói) beszélnek, habár nincsen pontosan definiálva mit is jelent. A "sós" és "fémes" borok esetében lehet nyugodtan használni.
Pl.: "Nagyon minerális ez a bor, tuti, hogy badacsonyi!"
 
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
Szellőztetés, vagy levegőztetés. Nagyon sok bornak jót tesz, hogyha fogyasztás előtt bizonyos idig "szellőztetik". Ennek legegyszerűbb módja, hogyha kitöltjük egy pohárba, de léteznek erre szolgáló, dekantáló edények is.
Pl.: "Érdemes ezt a bort levegőztetni negyed órát."
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
Amikor egy bor "dugós", akkor "dugóízzel szennyezett". Ezt a problémát a nem megfelelő parafadugó okozza. Vigyázat, nincsen cikibb annál, mint amikor valaki csavarzáras, vagy műanyag dugós borra használja azt a kifejezést!
Pl.: "Sajnos ez a palack dugós, nyissunk egy másikat!"
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
Az egyensúly a bor egyik legfontosabb jellemzője, a legjobb borok egyensúlya tökéletes. Egy  bor akkor kiegyensúlyozott, ha annak minden egyes eleme - az alkohol, a savak, a gyümölcsösség, az édesség, és a tanninok - összhangban vannak egymással.

Pl.: "Ebben a borban gyönyörű az egyensúly, talán csak a savak lógnak ki egy picit."
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
A terroir fogalma mindent magába foglal, amely a bor "személyiségét" kialakította, így a termőhelyet, az éghajlatot, a dűlőt, a napsütést, stb.
Pl.: "Erre a furmintra nagyon jellemző a terroir."
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
Még egy jellegzetes, borok esetén használt kifejezés, amely azokra az aromákra utal, amelyeket a fahordós érlelés során szerzett, ilyen a vanília, a különböző fűszerek, a füst, a szegfűszeg, a csokoládé.
Pl.: "Ez a bor nagyon fás."
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
A textúra a bor "érzete" a szájban. Sokféle kifejezést használhatunk egy bor textúrájára. Lehet feszes, kerek, krémes, szikár, selymes.
Pl.: "Ennek a battonage chardonnaynak nagyon komoly a textúrája."
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
Egy bor komplexitása az aromák, tanninok, savak, fűszerek összessége. A komplex jelzős komoly, összetett borokra használjuk, de, hogyha valaki nem érez egy bort komplexnek, nehéz megmagyarázni neki, miért.
Pl.: "Nagyon komplex bor. Ha ráérek, elmondom miért."
Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz
A lecsengés az utóíz, és minden, amelyet az hordoz. Néhány szó, amelyekkel leírhatod a bor utóízét: fűszeres, sós, édes, keserű, csípős, gazdag, stb.
Pl.: "Kiváló ez a bor, hosszú a lecsengése."
(Via)