ChardonnÉJ: a változatosság varázsa

Borászportál
2017. június 28., 19:00


Gyönyörködtető sokszínűség - a chardonnay ezen az etyeki estén is ezer arcát mutatta.
ChardonnÉJ: a változatosság varázsa
Fotók: Perényi Zoltán
 
Az idei ChardonnÉJ újdonságaként az Etyeki Kúria a sétáló kóstolót megelőzően kerekasztal-beszélgetést szervezett a kiállító vendégborászokkal, újságírókkal, bloggerekkel és a kereskedelemben dolgozó szakemberekkel. A beszélgetés témája természetesen a chardonnay szőlőfajta és az abból készült borok sokszínűsége volt.
 
A szakemberek egyetértettek abban, hogy az ún. "ABC - Anything But Chardonnay" trend már a múlté; a fogyasztók újra felfedezik a chardonnay-ből készült borokat és a fajta ismét reneszánszát éli. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a világon a második legnagyobb területen telepített fehérszőlő-fajta; mind az Óvilágban, mind az Újvilágban szívesen dolgoznak vele, mert kiválóan visszaadja a termőhely, a terroir jellegzetességeit, mindemellett széles játékteret biztosít a borásznak, hogy különböző stílusokkal kísérletezzen. Fajtaborként és házasításokban is remekül helytáll; hűvösebb éghajlaton vibrálóan friss, citrusos-zöldalmás aromatikát mutat, míg melegebb területeken a trópusi gyümölcsök kerülnek előtérbe. Reduktív technológiával készítve, tartályos érleléssel üde, savhangsúlyos bort ad (ilyen például a Chablis), de jól áll neki a hosszabb-rövidebb ideig tartó fahordós érlelés is. Ne felejtsük el, hogy a legelegánsabb pezsgők és a világ legdrágább fehérborai is chardonnay-ból készülnek, utóbbiak Burgundia grand cru területeiről szüretelve és francia tölgyfahordóban érlelve.
 
ChardonnÉJ: a változatosság varázsa
 
A chardonnay hazánkban is népszerű; szinte minden borvidéken találkozhatunk vele. Egy pincészet stílusáról, borainak általános minőségéről sokat elárul, hogy milyen módon nyúl a borász a chardonnay-hoz. „A chardonnay a hazai borpiacon jellemzően sikerre ítélt gasztrobor, de segíteni kell abban, hogy nagyobb figyelem összpontosuljon rá. A fogyasztókat az egyértelmű címkézés segítheti a számára és az alkalomra legmegfelelőbb stílus kiválasztásában.” – emelte ki a kerekasztal-beszélgetést követően Nagy Vince, az Etyeki Kúria cégvezetője. Természetesen a kereskedők, a sommelier-k szerepe is megkerülhetetlen - az ő szakértelmükkel könnyű eligazodni a vásárlást, a fogyasztást megelőzően.
 
Az Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig kóstolhatták a látogatók a nyolc magyarországi, egy osztrák és a Bortársaság jóvoltából számos külföldi borászat chardonnay borát és világhírű pezsgő tételeit. A borokat a legtöbb helyen maguk a borászok mutatták be, így nem csupán a kóstolt tételek, de azok készítői is meggyőzték a vendégeket a chardonnay erősségeiről és sokoldalúságáról.
A házigazda Etyeki Kúriához (Etyek-Buda) a visszatérő vendégborászatok mellett – Esterházy Borászat (Burgenland), Miklós Csabi Pincéje (Mór),  N.A.G. Borművek (Mátra), Nyakas Pince (Etyek-Buda), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), Villa Tolnay Borház (Badacsony),  a Bortársaság – az idei évben csatlakozott a Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), a Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), a Gróf Buttler Borászat (Eger), a Malatinszky Kúria (Villány), a Pajzos–Megyer Pincészet (Tokaj), valamint az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda) is. A kereskedelemben megtalálható tételek mellett sokan a különlegességnek számító reserve borokkal is készültek, többek között a Malatinszky Kúria egy 2007-es hordós chardonnay-t, míg az Etyeki Kúria egy 2014-es Magnum palackos tételt is kóstoltatott. A chardonnay-élményt a helyi termelők és vendéglátók  kulináris finomságai, az est leszálltával beinduló grillterasz, a hangulatosan megvilágított szőlőtőkék és a Random Trip fergeteges koncertje tette teljessé és feledhetetlenné.  
Winelovers borok az olvasás mellé