Rock & Bor - a bor korunk zenéiben
A szőlő, mint növény, a szőlőfürt és az abból készült finom bor művészek sokaságát ihlette meg minden műfajban, egészen az ókori Dionüszosz-ünnepektől napjainkig.
Nehéz örökséget készül éppen átvenni édesapjától a fiatal borász, az azonban már most látszik, egy dolog nem változik: az immár 18 generáción átívelő borászdinasztia tagjai továbbra is kíméletlen őszinteséggel mondják el véleményüket a borvidéken zajló folyamatokról.
Kilenc napot töltött Magyarországon a Magyar Turisztikai Ügynökség meghívására Fongyee Walker, Kína egyetlen Master of Wine-ja. Utolsó este újabb interjút adott a Borászportálnak, ebben megosztotta tapasztalatait és elmondta, miért nem mindig jó a túlzott magyar vendégszeretet.
Friss, ropogós, intenzív – sauvignon blanc! Az új-zélandi kezdeményezés mára hagyománnyá vált, így a méltán népszerű szőlőfajta és az abból készült kiváló bor minden év májusának első péntekén világszerte kiemelt figyelmet kap - ez ugyanis a Nemzetközi Sauvignon Blanc Nap.
Napjainkban az organikus és biodinamikus szőlőtermesztés egyre szélesebb körben terjed el a világban, amelyhez elengedehetetlen, hogy a kátrevők és gyomok írtására alternatív megoldásokat keressenek a gazdák. Nagy segítséget jelentenek a szőlültetvények „talajművelésére” hasznos állatok.
A tavaszi fagyok nagymértékben csökkentették a tőkék hozamát Új-Zéland mindkét szigetén, de a megmaradt fürtök minőségére nem lehet panasza a borászoknak. Voltak nehézségek idén az országban, hiszen kevés volt a csapadék és a virágzáskor is léptek fel problémák. Lássuk a részleteket!
A kultúra részét képezi az építészet és a borászat is, így összefonódásuk nem meglepő. Ugyanúgy képesek vagyunk akár több ezer kilométert is megtenni egy építészeti remekért, mint egy hibátlan borokat készítő borászatért. ÉS nem árt itthon is körbenéznünk, hiszen hazánkban is találunk mindkét területen igazi kincseket!