Rock & Bor - a bor korunk zenéiben

Vinoholic
2020. január 22., 09:20


A szőlő, mint növény, a szőlőfürt és az abból készült finom bor művészek sokaságát ihlette meg minden műfajban, egészen az ókori Dionüszosz-ünnepektől napjainkig.
Rock & Bor - a bor korunk zenéiben
Bár a bordal önmagában is egy létező, évszázadokon átívelő örök műfaj, a mai pop-rock zenék is meglepően sok boros hivatkozást rejtegetnek. Ki ne ismerné a Bëlga együttes Boros című dalát, vagy a UB40 Red, red wine címen futó világslágerét. A jól ismert nótákon túllépve lássunk néhányat a kevésbé ismert, bor által ihletett dalokból, természetesen egy-egy hozzávaló tétel bemutatása mellett. Érdemes „összekóstolni” őket, a hatás garantáltan nem marad el!
 
 
Champagne for Gypsies – Goran Bregovic (Selina O'Leary közreműködésével)
 
 
Milyen is lehet a cigányok pezsgője? Laza és tele igazi roma életérzéssel, Goran Bregovic zseniális trombita íveivel színezve. A dalhoz semmiképpen sem egy mélyebb Champagne, inkább egy játékosabb pezsgő ajánlott. Miért iszik a cigány pezsgőt a hagyomány szerinti bor és pálinka helyett? Ha megkóstoljuk az alábbi tételt, megértjük, hogy jó okuk van rá.
 
THUMMERER, BRUT ROSÉ PEZSGŐ 2013 - VÁSÁROLD MEG MOST A WINELOVERS WEBSHOPBAN!

Termelő: Thummerer
Ország: Magyarország
Régió: Eger
Márkanév: Thummerer
Szőlőfajta: Pinot Noir
Évjárat: 2013
Kóstolás ideje: 2019 március

Provence rozé szín, kicsit égett kenyérhéj és finom mogyoróillat. Nagyon hasonló ízvilág, amit gazdag buborékok és kerek autolitikus tónusok egészítenek ki. Annak ellenére, hogy messze a legjobb magyar rozé pezsgő, amit valaha ittam, még mindig messze van komplexitásban, zamatban és gyümölcsösségben a Champagne vagy Cava stílustól. (8,5 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
A.J.K.A – 30 Y
 
 
Az előző balkáni sláger magyar változata. A keményen dolgozó bányászok munka utáni „keserédes” életét mutatja be egy névnapozás élményén keresztül: „két hosszú és rövid helyett pezsgőt kértek gyöngyös pohárban” – na, innen kezdődnek a bonyodalmak. A dal minden sora emblematikus és elgondolkodtató. Keserédes dalhoz keserűmandulás tónusú bor dukál, persze a pezsgő miatt nincs okunk szomorkodásra
 
SZENTESI, MANDULA BRUT PEZSGŐ 2015

Termelő: Szentesi
Ország: Magyarország
Régió: Etyek-Buda
Márkanév: Mandula
Szőlőfajta: Rajnai Rizling
Évjárat: 2015
Kóstolás ideje: 2019 június

Csodálatos rizling pezsgő gazdag buborékstruktúrával, hűsítő savakkal, amit igen magas alkoholszint kísér (13,5%). Az íze keserűmandula szeletekkel szórt citromtortára emlékeztet. Harmónia és nagyszerű érlelési potenciál. (8,5 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Champagne supernova – Oasis
 
 
Ez az Oasis dal hosszabb elemzést és mélyebb borkíséretet igényel: A Champagne szupernova két véletlenszerű, de nagyon is összeegyeztethető élménynek az egybeesése, ami mint egy pezsgősdugó pattant ki a művészekből. A Gallagher testvérek meglátogatták egy régi barátnőjüket, akit Megnek hívnak. A dallam már rég a fejükben volt, a szöveg még hiányzott. Néhány korty, a rég látott ismerős élettörténete, a Pixies Supernova című albumának hallgatása és a pezsgőkészítésről szóló film a háttérben igazi táptalajul szolgált a dal szövegéhez, amiről Noel és Liam Gallagher azt mondták, csak úgy jött. Sok visszahallgatás és egy szép Champagne kóstolása közben megjönnek a gondolatok a dallal kapcsolatosan: Champagne szimbóluma lehet a csillogásnak és a nagy teljesítményeknek, a szupernova pedig egy gyorsan feledésbe merülő szépség az égbolton, ami komplex érzéseket vált ki: a művész szorongásai, eltérő életutak kirajzolódása, gyorsan feledésbe merülő forradalmárok és persze a drogok hatására gyorsan múló idő. Nem a legjobb Oasis nóta, de figyelemreméltó, akárcsak a hozzá ajánlott Champagne.
 
LECRERC BRIANT, CUVÉE DE RÉSERVE BRUT CHAMPAGNE

Termelő: Leclerc Briant
Ország: Franciaország
Régió: Champagne
Márkanév: Brut Champ.
Szőlőfajta: Chardonnay, Pinot Noir
Évjárat: 2013
Kóstolás: 2017 dec.

Illatában gőzölt  napraforgómag, megnyerő ugyan, de meglehetősen egysíkú. Ízében hasonló aromák jelennek meg, amit kiegészít némi citrus a végén. Elegáns és hosszú buborékstruktúra. A fő szüret 2013-ban volt, a pezsgő 2016-ban került degorzsálásra. Kiegyensúlyozott Champagne, nem túl nagy érlelési potenciállal. (8,0 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Summer wine – Nancy Sinatra & Lee Hazlewood
 
 
Egy másik sejtelmes dal a mindent átható csábításról. Egy fiatal, tapasztalatlan cowboy találkozik egy szirénnel, aki „finom nyári bort” ígér, tele eperrel, cseresznyével, mindezt meghintve egy angyali csókkal. A gyönyörteli éjszakát ambivalens napkelte követi: a cowboy minden eddig megszerzett kincsétől megfosztva ébred, mégis úgy érzi, ezt még legalább egyszer át kell élni! Az ajánlott nyári rozé szinte adja magát ízvilágából adódóan. Ha ez az évjárat már nem is beszerezhető, nyugodtan lehet próbálkozni a következő szüreti nedűvel.
 
KÁLI BALÁZS, CABERNET SAUVIGNON ROSÉ - VÁSÁROLD MEG MOST A WINELOVERS WEBSHOPBAN!
 
Termelő: Káli Balázs
Ország: Magyarország
Régió: Balaton
Márkanév: Káli Balázs Rozé
Szőlőfajta: Cabernet sauvignon
Évjárat: 2018
Kóstolás: 2019 augusztus

Rágógumi illat elől, a háttérben kissé kellemetlen szaggal. A hűsítő és komplex ízvilága nagyon jól integrálja a „tutti-frutti” tónusokat az élettel teli meggy és vegetális aromák közé, amit a foltokban jelentkező mineralitás tesz igazán izgalmassá. (8,3 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Grigio girls – Lady Gaga
 
 
Vigyázat, a videolink kizárólag erős érzelmi háttérrel rendelkezők számára ajánlott! Egy könnyednek tűnő, de annál súlyosabb dal. A középpontban Sonja története áll, aki hét év óta küzd áttétes emlődaganattal. Lady Gaga a dalban (és a videoban) Sonja születésnapján azt a kapott, de el nem fogyó erőt próbálja visszaforgatni barátnőjének, amit tőle jött az évek során. Nem tudni, miért nevezték a csajok „Szürkebarát lányoknak” magukat, de Lady Gaga kezében lévő pohár tartalma árulkodó lehet. Sonja sikere az újabb születésnapi gyertya, Lady Gagáé a mindent átható spontán videoklip, Nádas Szilárd borászé pedig a dalhoz illő, energiával teli, de mégis elegáns szürkebarát (Pinot Grigio).
 
NÁDAS BORMŰVEK, CIMBI

Termelő: Nádas Szilárd
Ország: Magyarország
Régió: Etyek-Buda
Márkanév: Cimbi
Szőlőfajta: Szürkebarát
Évjárat: 2015
Kóstolás: 2020 január

Az egyik legelegánsabb narancsbor, amit valaha kóstoltam, természetesen szürkebarátból. Provence rozé illat, tele csonthéjas gyümölcsökkel, virágporral és leheletnyi hordóaromával. Az íze inkább krémes, mint tanninos, majdnem tökéletes harmónia a tannin, a gyümölcsök, az oxidáció és a fahordó között. Kiegyensúlyozott és szeretnivaló bor, ami kiválóan egyesíti Etyek-Buda képességeit, különösebb komplexitást és mélységet nélkülözve. (8,7 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Forever Seventeen – Tim McGraw
 
 
Egy country dal, amiben az énekes számára megközelíthetetlen középkorú nő dilemmája jelenik meg. Mindkettőjük problémájára közös az orvosság: „egy kis éjféli chardonnay”…
 
HILLTOP, KAMOCSAY ÁKOS PRÉMIUM CHARDONNAY, 2017 - VÁSÁROLD MEG MOST A WINELOVERS WEBSHOPBAN!

Termelő: Hilltop
Ország: Magyarország
Régió: Neszmély
Márkanév: Kamocsay Prémium
Szőlőfajta: Chardonnay
Évjárat: 2017
Kóstolás: 2019 február

Fás illat, a háttérben egzotikus gyümölcsökkel. A szájban a fás ízek az elejétől fogva gátolják a gyümölcsök kiteljesedését és sikeresen rejtik el a volatilis komponenseket, amik a torokban érződnek igazából. Az én ízlésemnek nem a legmegfelelőbb fa egy nagyon jó alapanyaggal. Ételekkel viszont jól párosítható bor, nagyon jó lehet fűszeres vagy kicsit zsíros csirkével, illetve hallal. (7,3 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Vina mi dajte – Alen Nizetic
 
 
Egy dal Horvátországból, ami a bor egy rendkívül hasznos funkcióját mutatja be: a szerelmi bánat elfojtásának nagyszerű eszköze vagy a szerelmi bánat ellenszere. A nóta laza búbánatot fejez ki, nyárias hangszerelésben, ezért kísérőbort a messzi Új-Zélandról választottam, ahol a nyári fehérek nagyon kifejezőek. A szerelmi bánat csak néha esik jól, ez a bor azonban…
 
VILLA MARIA BUBBLY SAUVIGNON BLANC, 2017 - VÁSÁROLD MEG MOST A BORBÓL A 2018-AS ÉVJÁRATOT A WINELOVERS WEBSHOPBAN!

Termelő: Villa Maria
Ország: Új-Zéland
Régió: Marlborough
Márkanév: Lightly Sparkling
Szőlőfajta: Sauvignon Blanc
Évjárat: 2017
Kóstolás: 2019 október

Az új-zélandi frizzante stílus meglehetősen érdekes megközelítés. Ennek a habzóbornak fű és citromfű aromák dominálják az illatát. Maracuja, citrom és grapefruit folyamatosan tör elő és olvad össze a zöld tónusokkal, aminek ötvözete egy sziporkázó nyári bor. (9,0 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Ciao amigo – Lariste
 
 
Fantasztikus francia rap. A műfajnak komoly rajongótábora van, legfőképpen frankofón nyelvterületen, akárcsak a hozzá ajánlott bornak. Lariste csodálatosan játszik mind az angol, mind a francia nyelvvel. „Purple money”-val kezdődik a szöveg és a videoklip felirata, miközben „purple monkey”-kat (szexi lányokat) mutatnak. A refrén csodálatosan használja ki a hangzásbeli hasonlóságokat a charbonné (szenesedés és kemény munka), chardonnay (jelen esetben a fényűzés jelképe) és ciao amigo (viszlát jóbarát) szavak között. A dalban úgy tűnik, hogy a szerző búcsúzni kíván az eddig kemény munkával felépített, fényűző életmódjától, bár közel sem biztos, hogy mindez sikerülni fog.
 
SÁNDOR ZSOLT, SÁNDORNÉ, 2016 - VÁSÁROLD MEG MOST A BORBÓL A 2018-AS ÉVJÁRATOT A WINELOVERS WEBSHOPBAN!

Termelő: Sándor Zsolt
Ország: Magyarország
Régió: Bükk
Márkanév: Sándorné
Szőlőfajta: Chardonnay
Évjárat: 2016
Kóstolás: 2017 április

Hordós felhangokkal kezd, de néhány rázás után komplexszé válik az illat: őszibarackos, virágos tónusokkal (akác és bodzavirág), amik aztán könnyen eltűnnek. Ez a bor karnyújtásnyi távolságot tart a hétköznapi chardonnay-tól, mivel a szokásos fajtajelleg nem érezhető az ízében, ami kevésbé izgalmas az illatához képest. A korty közepén keserű ízek törik meg a majdnem tökéletes sav-alkohol egyensúlyt. Érdekes, a Bükki borvidékről egy savasabb bort várnánk. A legfantáziadúsabb név, ami valaha boroscímkén volt: a borász felesége (Sándorné) úgy hazngzik, mintha Chardonnay lenne. Ez a bor valóban segíthet újraépíteni a Bükki borvidék hírét. (8,0 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Ubriaco canta amore – Bandabardò
 
 
Egy igazi sziporkázó olasz dal, csodálatos gitárjátékkal. A szövegben ugyan nem a bor jelenik meg, hanem az általa okozott édes öröm, az önfeledt dalolás, ahogyan csak a bormámor énekeltet. Olaszország legfőbb itala tradicionálisan a bor, ezért nem lehet úgy hallgatni, hogy ne jelenjen meg előttünk mondjuk egy pohár Chianti, ami Olaszország legnépszerűbb borstílusa.
 
SAN ZENONE, CHIANTI

Termelő: San Zenone
Ország: Olaszország
Régió: Toszkána
Márkanév: San Zenone
Szőlőfajta: Sangiovese, Canaiolo Nero
Évjárat: 2018
Kóstolás ideje: 2019 szeptember

Erős földes bőrszag, mintha kissé dugós lenne. Kifejező, egyszerű ízek tele pirosbogyós gyümölcsökkel. Ennek az „ivóbornak” kiegyensúlyozott struktúrája van. (7,3 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Rum & Coca-Cola – Anna & Barbies
 
 
Himnusz a rumos kólához?! Csakis Pásztor Annának megbocsátható. Ez a könnyű, játszi dal minden más italt, így a bort is a címadó keverék mögé sorolja. A jó fahordós érlelésű kékfrankosok azonban hozhatnak a rumos kólához hasonló karaktereket. Az alábbi tételt a művésznő figyelmébe ajánlom!
 
JUHÁSZ TESTVÉREK, GRAND SELECTION KÉKFRANKOS 2015

Termelő: Juhász testvérek
Ország: Magyarország
Régió: Eger
Márkanév: Grand Selection
Szőlőfajta: Kékfrankos
Évjárat: 2015
Kóstolás: 2019 március

Visszafogott, de sokoldalú illatában dohány, szárított zöldségek, bonbon és távoli fekete gyümölcsök keverednek. Kiváló ízében kakaó és konyak tűnik fel a korty elején, amit lassan lebegő tannin követ, felszínén cseresznyével és bogyós gyümölcsökkel, egészen az ízlelés végéig. Nagyszerű, elegáns kékfrankos, ahol a savak és a csersav tökéletes összhangot alkotnak, miközben integrálni próbálják a kissé kiugró alkoholt. Az idő az egyensúlynak dolgozik. (8,7 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Vin Sec – Adda (SHIFT közreműködésével)
 
 
Egy száraz borról szóló dal Romániából, az énekesnő száraz szerelméről. Adda inkább a száraz sivatagra, és nem a száraz borra gondolhatott; Balla Géza Fekete leánykája meghozhatja az esőt, a sivatagot oázissá változtathatja.
 
BALLA GÉZA, SZIKLABOR, FEKETELEÁNYKA 2016 - VÁSÁROLD MEG MOST A WINELOVERS WEBSHOPBAN!

Termelő: Balla Géza
Ország: Románia
Régió: Arad
Márkanév: Sziklabor
Szőlőfajta: Feketeleányka
Évjárat: 2016
Kóstolás: 2019 november

Az aradi Feketeleányka kétségtelenül a Rhone-völgyi stílus kelet-európai megtestesítője. Ez az egyetlen szőlőfajta önmagában képes megjeleníteni a grenache-syrah-mourvédre házasítások legtöbb virtusát. Szeder, érett ribizli és provence-i fűszerek az illatában és az ízében.   A tanninok még mindig húzósak egy kicsit, legalább két-három év kell nekik a teljes lesimulásig. Az alkohol is hangsúlyosabb, mint kellene. Mindezek ellenére már most is nagyon élvezhető bor. (8,8 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Litar Vina – Flamingosi (Ana Bebic közreműködésével)
 
 
Az élet szép és szeretjük!  Szeretünk élni, nagykanállal meríteni, szeretjük egymást, a balkáni dallamokat és virtust olasz szöveggel, cigányzenével, pláne egy üveg jó szerémségi borral fűszerezve.  Nagy-Segmeister Ernőt a literes kiszerelésre bíztatnám, kadarkája békét hozhat a lelkekben és a régióban egyaránt.
 
SAGMEISTER, HEGYEK KADARKA, 2012

Termelő: Nagy-Segmeister
Ország: Szerbia
Régió: Szerémség
Márkanév: Hegyek
Szőlőfajta: Kadarka
Évjárat: 2012
Kóstolás: 2017 november

Nagyon komplex illatokkal nyit: vegetális tónusok, fa, némi hordószag, majd minden egyes pohárforgatás más gyümölccsel ajándékoz meg. Érkezik a meggy, feketeribizli, szilva és a csúcson a tutti frutti. Ez az 5 éves kadarka tökéletesen tükrözi a fajta friss gyümölcsösségét, egy kissé nagyobb testtel, mint amit a megszokhattunk. Harmónikus bor, jól integrált tanninokkal, vibráló mineralitással és savakkal.  Sagmeister a maximumot hozta ki ebből a viszonylag egyszerű fajtából. Benchmark bor, csak gratulálni lehet! (9,6 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Venti bottiglie di vino – Bandabardo
 

Az olasz Bandabardo szerint 20 palack bor minden problémát megold. Legalább egy palack biztosan: a Barbera d’Asti Olaszország emblematikus fajtája, amiből Dezzano készített lélegzetelállító bort.
 
DEZZANI, DEZZANI GLI SCAGLIONI BARBERA D’ASTI SUPERIORE 2007

Termelő: Dezzano
Ország: Olaszország 
Régió: Piedmont
Márkanév: Barbera d’Asti 
Szőlőfajta: Barbera
Évjárat: 2007
Kóstolás: September 2018

Lélegzetelállítóan komplex illat, cseresznye, meggy, szeder és némi csokoládé, vattacukor és mazsola. A hordós érlelés puha tónusokkal áldotta meg ezt a bort az elején és középen, jól konzerválva a gyümölcsösséget és a kerek tanninokat, ámbár a végén a savak ereje elkerülhetetlen. Hihetetlen, hogy egy savas vörösbor hogyan tud ennyire kiegyensúlyozott és érett gyümölcsös lenni karcosság nélkül. Az első, de kétségtelenül nem az utolsó Barbera d’Asti az életemben. Legalább két új palackkal vásárolni kell még. (9,3 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Fine wine woman  – Cynthia Rose
 
 
Egy csodálatos dal, ami párhuzamot állít egy nő gondolkodásmódjának fejlődése és a borok érési folyamata között, egy idősebb bor társaságában.
 
THUMMERER SELECTION, VILI PAPA CUVÉE, 2009 - VÁSÁROLD MEG MOST A WINELOVERS WEBSHOPBAN!

Termelő: Thummerer
Ország: Magyarország
Régió: Eger
Márkanév: Vili Papa  
Szőlőfajta: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
Évjárat: 2009
Kóstolás: 2019 január
        
Egyedi és sokoldalú az illata: kezdésnek pörkölt napraforgó, majd metoxipirazin (paprika), nyomokban feketebors és bőr illata a távolban. Kiegyensúlyozott íz, de a tanninok még mindig erősek, az érezhető alkoholt viszont jól ellensúlyozzák a savak. Kifejező szeder aromák futnak át a szájban csokoládé és kávé tónusokkal a végén. Szájat betöltő bor, valamivel kisebb komplexitással és eleganciával mint azt eredetileg képzeltem.  (8,8 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
Czerwone wino - Ivan Komarenko
 
 
A lengyel sláger címe: vörösbor, egy félresiklott szerelmi kapcsolat aforizmája. Északi barátainknak vigasztalásul a következő Tóth Ferenc vöröset kínáljuk fel kóstolásra:
 
TÓTH FERENC VÁRVÉDŐ,  2013

Termelő: Tóth Ferenc
Ország: Magyarország 
Régió: Eger
Márkanév: Várvédő
Szőlőfajta: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon
Évjárat: 2013
Kóstolás: 2018 december

Körülbelül 15 perc kell, hogy eltűnjön a cseresznye, az alkohol, illetve a pince az illatból, és a bor kinyíljon  simogató, likőrös, fahordós erdei-feketeribizli illataival. Hihetetlen ízvilág amelyben szeder, csokoládé, halvány cseresznye és érett tannin struktúra keveredik. Az alkohol kissé kilóg a végén torkot égető érzet formájában. Igaz, kicsit több komplexitást vártam, de egy nagyon komoly bor. (9,0 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet ITT.
 
A bor van, volt és reményeink szerint lesz is. Együtt változik, fejlődik, él az emberrel, a művészettel, napjainkban leghangsúlyosabban a zenével. Bár a lírát és a sípot felváltotta a gitár és a zongora, a zene és a szőlőből erjesztett ital része mindennapjainknak.  Éljük át és élvezzük, egészségünkre!
 
Még több borokról szóló vagy borokat említő popzene, és borbírálat az alábbi linkeken érhető el:
https://open.spotify.com/playlist/1ZA4cQydLo0aUpBKUiWUgs
https://www.vivino.com/users/vinoholic
Winelovers borok az olvasás mellé