Ők a szőlők legcukibb barátai

Borászportál
2016. február 13., 07:09


Napjainkban az organikus és biodinamikus szőlőtermesztés egyre szélesebb körben terjed el a világban, amelyhez elengedehetetlen, hogy a kátrevők és gyomok írtására alternatív megoldásokat keressenek a gazdák. Nagy segítséget jelentenek a szőlültetvények „talajművelésére” hasznos állatok. 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Theguardian.com
Hogyha valaki a négylábú segítség mellett dönt, a szőlőtermesztés mellett érdemes beletanulni az állattenyésztésbe is. Egyre többen vásárolnak birkákat, amelyek segítenek a tőkék közötti sorok művelésében. Némelyik állat nemcsak hasznos, hanem házi kedvenc is egyben. 
Juh, birka
 
A birkák kitűnő „gyomirtók”: mindent lelegelnek a tőkék között. Az ellési szezonjuk előtt kiterelik őket a szőlőültetvényekre, és ezek a hasznos jószágok szépen kiírtják a gazt. Vannak borászatok akik csak 1-2 hónapig tartják őket maguknál, majd visszaviszik az állatokat a tenyésztőjükhöz. Fontos azonban, hogy az állatok, ha elérik a termést, akkor szívesen megcsócsálják. Így nem lehet minden évszakban „fűnyírónak” használni őket.
 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Clospepe.com
 
Törpemalac
 
Más néven kune kune malacnak is hívják, amely jóval kisebb, mint a hagyományos sertés. A törpemalac mindenevő, de jól elvan a legelészéssel is, és nem ragaszkodik a túráshoz, ami nagy előnyt jelent a szőlőben. Sokszor használják a földművelésben és mezőgazdaságban, mert tökéletesen karbantartja a gyepet.
 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Permies.com
 
Yealands babydoll birka
 
Az új-zélandi Peter Yealands vitte először a szőlőültetvényeire a kis méretű birkákat, még 2009-ben. Sikeresnek bizonyult a kísérlete, hiszen ezek az állatok tökéletes helyetesítői a kaszának. Sőt a méretük - 45-60 cm - miatt egész évben bevethetőek a szőlőben, hiszen nem érik el a termést, amely így teljesen ép marad.
 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Yealands.co.nz
 
Kutya
 
Ahol birkák vannak, ott gyakran előfordulnak a juhászkutyák is. Segítenek a terelésben, irányítják a birkákat és megvédik őket a ragadozóktól is. Ilyen kutyafajta például a border collie, a pireneusi hegyikutya és a puli.
 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Tigerbordercollie.hu
 
Liba
 
A libákat több kontinensen is hasznosítják a szőlőben, Nagy-Brittaniától, Kaliforbián át egészen Chiléig találkozhatunk velük. Profik a gyomírtásban, ha bekerülnek a tőkék közé, de vigyázni kell, nehogy megegyék a cefrét, mert akkor ez történik.
 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Pets4homes.co.uk
 
Tyúk
 
A tyúkok segítségével csökken a gyom, a férgek és a rovakártevők száma az ültetvényeken, ezért sok helyen kiterelik őket a szőlőbe. Vannak pincészetek, amelyek az ürüléküket még a trágyázás során is felhasználják, amely részét képezi a biogazdálkodásnak.
 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Navarrowine.com
 
Sólyom, héja
 
Külföldi pincészeteknél népszerű állat a sólyom és a héja is, hiszen elűzik a seregélyeket, akik előszeretettel dézsmálják meg a szőlőfürtöket. 
 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Animals.sandiegozoo.org
 
Hiúz
 
A hiúzokat szintén a kártevők ellen vetik be az ültetvényeken, hiszen a nyulak és a hörcsögök is szeretnek csipegetni a szőlőből, de ezzel óriási károkat tudnak okozni. Ám a hiúzok elkapják őket, így védelmet biztosítanak a termés számára.
 
Ők a szőlők legcukibb barátai
Forrás: Lastwordonnothing.com
 
(Forrás: Decanter.com)
Winelovers borok az olvasás mellé