Kia Ora - üdvözlünk, sauvignon blanc!

Borászportál
2017. május 05., 13:44


Friss, ropogós, intenzív –  sauvignon blanc! Az új-zélandi kezdeményezés mára hagyománnyá vált, így a méltán népszerű szőlőfajta és az abból készült kiváló bor minden év májusának első péntekén világszerte kiemelt figyelmet kap - ez ugyanis a Nemzetközi Sauvignon Blanc Nap.  
Kia Ora - üdvözlünk, sauvignon blanc!
Új-Zélandon, a sauvignon blanc legjelentősebb termőhelyének számító Marlborough-ban már több mint két héttel ezelőtt megkezdődött a szőlőfajtát ünneplő eseménysorozat. Az ország bortermelőit összefogó  New Zealand Winegrowers az elmúlt napokban intenzív kampányt  folytatott az ország zászlóshajójának számító sauvignon blanc még szélesebb körben történő népszerűsítésére, de a világ minden táján is legalább egy napra ez a szőlőfajta kerül a figyelem középpontjába - és a borrajongók poharába.

A „kiwik” joggal büszkék a sauvignon blanc-ra: mintegy 1.3 milliárd dollár értékű export bevételt köszönhetnek neki (ez a teljes borexportjuk 85%-a), és megkerülhetetlen szerepe van az új-zélandi borok nemzetközi térhódításában. A bor Új-Zéland ötödik legfontosabb exportcikke: a világ 90 országában találkozhatnak a vásárlók az innen származó palackokkal. Az első ültetvények az 1970-es években kerültek telepítésre, és bár az ország 11 szőlőtermő régiójának mindegyikében megtalálható, a legszebb sauvignon blanc-ok Marlboroughból származnak: kristálytiszta, harsogóan friss, zöld füves-csalános aromák, lehengerlően zamatos déligyümölcsökkel teli korty jellemzi ezeket a borokat.
 
Koccintsunk ma egy pohár sauvignon blanc-nal! Öt kiváló új-zélandi és öt óvilági tételt ajánlunk figyelmetekbe.

Új-Zéland:
 
MATUA Sauvignon Blanc 2016 (Bortársaság)
Ez a pincészet készítette az ország első sauvignon blanc-ját. Fűszeres, ropogós, trópusi ízekben gazdag, élénk és hosszú bor – csupa izgalom!
 
VILLA MARIA Private Bin Lightly Sparkling Sauvignon Blanc (Heinemann)
Sauvignon blanc + buborék – az eredmény egy kirobbanóan friss habzóbor, üde savakkal, az egres, a sárgadinnye és citrusok zamatával, Új-Zéland egyik legnagyobb borászatától.
 
PETER YEALANDS Sauvignon Blanc 2015 (Veritas)
A pincészet alapítója, Peter Yealands álma az volt, hogy megalkossa a világ legkörnyezetbarátabb borait.  A bor maracuja és guava gazdag illatát hordozza, melyet gyógynövények és fekete ribizli egészítenek ki. A kortyban érett gyümölcsös jegyeket, főleg citrust érezhetünk, amit hosszú ásványos lecsengés simít egyensúlyba.
 
TOHU Sauvignon Blanc 2016 (IFDT
A maori tulajdonban lévő pincészet bora aromás és friss; maracuja, citrusok és érett nyári gyümölcsök áradnak illatában, míg komplex és sokrétű ízében friss gyümölcsök, herbás jegyek és csodálatos ásványosság játszanak. Ragyogó savai tökéletes egyensúlyt biztosítanak a koncentrált gyümölcsösséggel és a friss zöldfűszeres aromákkal.
 
TWO RIVERS Sauvignon Blanc (DropShop)
Tipikus új-zélandi sauvignon blanc az Awatare és a Wairau völgyeket tápláló két folyót nevében megjelenítő Two Rivers borászattól -
rengeteg egressel, érett trópusi jegyekkel, zöldfűszerekkel. Friss, elegáns, zamatos bor, hosszú minerális utóízzel.
 
 
Európa:

 
DOMAINE DU NOZAY Sancerre 2015, Franciaország (IFDT)
Maga az elegancia: illata egyszerre citrusos-gyümölcsös és vegetális - érett grapefruit, egres, zöldcsalán, finom mészköves-kovás mineralitással, ami az ízben is megjelenik. Kiváló savszerkezet, remek egyensúly jellemzi; a korty gazdag és komplex, hosszú lecsengéssel.
 
PASCAL JOLIVET Pouilly Fumé 2015, Franciaország (Bortársaság)
Friss, “zöld” illat, egressel és csalánnal. Csiszolt és elegáns bor, amely a citrusokkal, zöld gyümölcsökkel teli ásványos kortyban tökéletesen átadja a fajta és a termőhely jellegzetességeit.  
 
SKOFF Kranachberg 2015, Ausztria (KisBécs)  
Díjnyertes, dűlőszelektált sauvignon blanc a szomszédból, Stájerországból. A Concours Mondial du Sauvignon versenyen 22 ország 850 bora közül ez a tétel kapta a legtisztább fajtajellegért járó különdíjat. Kézzel szüretelt szőlőből, 8 hónapos sperőn tartás után került palackba. Intenzív illatában bodza, sárga paprika, citrusok, ásványosság, finom exotikus vonal. Ízében a gyümölcsösség dominál: egres, bodza, citrusok, paprika, és hosszú ásványos lecsengés. 
 
GEORG MOSBACHER Sauvignon Blanc „Fumé” 2016, Németország
A pfalzi pincészet elsősorban rizlingjeiről híres, ám ez a sauvignon blanc több szempontból is különleges. Fahordóban erjedt, majd kis barrique hordóban érlelődött seprőn tartva az idén áprilisi palackozásig.  Egressel keveredő sárga gyümölcsök az illatban; ízében sárgadinnye egy csipetnyi vaníliával fűszerezve, izgalmas lecsengéssel.
 
NÁDAS BORMŰHELY  Sauvignon Blanc Selection 2014, Etyek  
Hazánkban az Etyek-Budai borvidék adja legszebb sauvignon blanc-okat. A kis családi pincészet egyik büszkesége ez a bor, amelyből mindössze 460 palack készült: a hordós érlelés szépen kerekíti, krémesíti a fajtára jellemző ízvilágú kortyot.
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé