Fröccs

96 pontot kapott egy magyar bor az angol Decanterben

December 19. 13:24
Az angol Decanter 2019 januári számában Caroline Gilby ajánlására három szakértő értékelte a tokaji Demeter Zoltán Eszter 2013-as, szamorodni eljárással készített cuvée-jét és írt kóstolójegyzetet is hozzá. A brit Master of Wine hölgy egyébként a magyar borok kiváló ismerője, idén megválasztották a Borászok Barátjának. A Vinoport készített vele nemrégiben terjedelmes interjút a magyar borokról illetve részt vett a Winelovers 100 – a legjobb magyar bor teszten is, ezzel kapcsolatban szintén megosztotta gondolatait.
 
A három értékelésből a 96 pontos végeredmény az alábbiak szerint jött össze:

Oz Clarke (a világ egyik legnagyobb borszakértője szintén jó ismerője a magyar boroknak, idén májusban, a magyar nagykövetségen egy ebéden meg is nevezte a kedvenceit): „Testes és lágy, ananászos, gyantás, citromhéjas jegyek. Gazdag és szirupos, nagyon jó.” (95 pont)

Saran Jane Evans MW: „Arany szín, fenséges illatok, pazar gyümölcsösség, amibe barackos aromák simulnak. A korty tiszta, vibráló, egyenlő arányban keveredik benne az őszibarack, citrom, sárgabarack, tejkaramella, barnacukor, narancsdzsem. Tankönyvbe illő.” (98 pont)

Tina Gellie: „Buja mangó, ananász és árpacukros édesség. Könnyed, szirupos, olajos, szépen kiegyensúlyozva az élénk citrusos savval. Nagyon hosszú.” (94 pont)
 
96 pontot kapott egy magyar bor az angol Decanterben

Sánta Zoltán posztumusz kitüntetést kapott

December 18. 08:37
A nagy presztízsű családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh december 13-án, a Corinthia Grand Hotel Royalban rendezett hagyományos karácsonyi ünnepségén adta át a Bussay László Emlékdíjat és a Pannon Bormíves Céh posztumusz díját.

A nemrégiben elhunyt kiváló kolléga, nemzetközi borakadémikus, tanár, Sánta Zoltán kapta a Pannon Bormíves Céh posztumusz díját. Róla és munkásságáról volt kollégái és egyben barátai Török Péter és Mészáros Gabriella emlékeztek meg. (A mi búcsúztató írásunkat itt olvashatod.)

Sánta Zoltán több, mint 10 évig volt a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Az ő irányítása alatt alakult meg 2009-ben az MTA Bormustra, neki köszönhetően az MTA vendégei között megfordult a magyar borásztársadalom színe-java. Tanulmányait követően 2013-ban a ruszti Osztrák Borakadémián nemzetközi borakadémikus oklevelet vehetett át. A Borkollégium előadója, a 2011-ben megjelent Bortankönyv, a világ borai társszerzője, nemzetközi és hazai szakmai borversenyek állandó zsűritagja volt. 2014-ben a ruszti Borakadémia vezetőségi tagja lett, számos előadást tartott Budapesten, Prágában, magyar borokat mutatott be Ausztriában, Németországban.

A Bussay László Emlékdíjat idén Szabó Edit újságíró, a Borsmenta.hu online gasztronómiai magazin alapító-főszerkesztője vehette át.
„Büszke vagyok erre a díjra, mert tőletek kaptam. Tőletek, akik az interjúalanyaim vagytok, és akiktől minden nap tanulok valami fontosat a szakmáról és az életről” – mondta Szabó Edit a díj átvételekor.

„Amikor Bussay doktorral beszélgettem, méltatott nekem egy bort. Azt mondta: Edit, az olyan bor, hogy attól a világ angolspárgát csinál. Szóljatok, ha majd írtam egy ilyen cikket, de akkor se hagyom abba. Nagyon köszönöm!” – zárta beszédét a díjazott.

Szabó Edit újságíróként és televíziós szerkesztőként a kilencvenes évek végéig elsősorban a szűkebben vett kultúra területén mozgott, később érdeklődése a bor és a gasztronómia felé fordult. A 2004-ben indult TV Paprika csatornaigazgatójaként ő alakította ki az ország első gasztronómiai televíziójának struktúráját és műsorszerkezetét. 2009 és 2015 között a Népszabadság TOP 100 bor magazin főszerkesztője volt.
 
2014-ben Nagy séfkönyv címen jelent meg 25 kimagasló magyar szakácsot bemutató könyve. 2017-ben ezt követte a magyar bor világának 26 női „főszereplőjét” bemutató „Gyengébb? Nem!”. Mindkét kötetet a rangos Corvina kiadó adta ki.  2016 elején indította el a Borsmenta elnevezésű online magazint, amelynek ma is főszerkesztője.

Az elismeréssel járó, kézzel festett herendi vázát dr. Bussay László lánya, dr. Bussay Dorottya, a virágcsokrot pedig az idén „Év bortermelője”-címmel kitüntetett borász, Balla Géza adta át a díjazottnak.
 

A díjat a Pannon Bormíves Céh tagjai 2013-ban alapították, és egy évvel később, dr. Bussay László halálát követően Bussay László Emlékdíjra nevezték át. Az elismerést minden évben az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel összhangban sokat tett a magyar borkultúráért. A díjazottat a tagok titkos szavazással választják.
 
Az eddigi díjazottak:
2013 Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus
2014 Rohály Gábor, a Borkollégium alapítója
2015 Borbás Mária, televíziós újságíró
2016 Dr. Nagymarosi András, geológus, posztumusz díj
2017 Eperjes Károly, színművész
 

Kiosztotta a szakmai díjakat a a Magyar Sommelier Szövetség

December 11. 14:00
December 10-én öt kategóriában ítélte oda Par Excellence díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz). A szervezet immár ötödik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.
 
Termelő kategóriában a tokaji Holdvölgy Pincészet nyerte el a Par Excellence díjat. Az indoklás szerint 2006-os első boruk elkészítése óta termékpalettjájuk folyamatosan a helyi hagyományokra épít, boraikkal pedig számos nemzetközi versenyen nyertek aranyérmet.
 
Kereskedő kategóriában a díjazott a 2001-ben alapított Radovin borkereskedés, amelynek négy fővárosi üzletében – folyamatosan bővülő választék mellett – jelenleg 19 ország borait kínálják.
 
Vendéglátó kategóriában a csopaki Szent Donát Birtok étterme, a Márga részesült az elismerésben. Az indoklás szerint az ételválaszték kialakításakor a régiós alapanyagokat részesítik előnyben és több rendezvényt is tartanak a környék kultúrájának népszerűsítésére.
 
Szakíró kategóriában Dékány Tibor, a Bor és Piac magazin szerkesztője lett a díjazott, aki munkássága során elsősorban a táj szépségét, a bor varázsát és az ember ezekhez való viszonyát örökítette meg írásban és fotókon egyaránt.
 
Oktató kategóriában Sárkány Péter nyerte a díjat, aki hosszú éveken át folytatott kutatói és szakértői munkát többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságudományi Egyetem első élelmiszerminősítő szakmérnökeként. A mai napig sokat zsűrizik nemzetközi borversenyeken, oktat tanfolyamokon, emellett rendszeresen jelentkezik cikkel szaklapokban.
 
A jelöltekre első körben a szövetség tagjai szavaznak, majd az így összeálló lista alapján az elnökségi tagok hozzák meg az egyhangú döntést. A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a díjazottak ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjén vesznek át.
 

Cabernet franc vörösbort készített a tokaji borász, Demeter Zoltán

December 10. 09:55
Karácsony előtt több új termékkel is jelentkezik Demeter Zoltán tokaji pincészete – olvasható a borászat hírlevelében.
2018. december 14-től megvásárolható a pincészet legújabb, 2014-es évjáratú pezsgője, a Methode Traditionelle eljárással készített Brut pezsgő, amit 44 hónapig tartottak finomseprőn.
 
Talán még ennél is különlegesebb a szintén Demeter Zoltán által készített 2012-es Cabernet Franc Nagytálya. A tokaji borász „szakmai kiváncsiságának” eredménye ez az egri vörösbor.

A borok mindegyike megrendelhető a demeterzoltan@demeterzoltan.hu címen, a teljes hírlevél a további ajándékötletekkel pedig itt elérhető.
 

Egy tényleg rendhagyó borvacsorán jártunk

December 04. 09:33
Egy tényleg rendhagyó borvacsorán jártunk
 
Kis túlzással, ma már nem is veszik „étteremszámba” azt a vendéglátóegységet, amelyik nem szervez rendszeres időközönként borvacsorát. Nagyjából azt is tudja minden séf, hogy ilyenkor valami különlegességgel kell meglepni a vendégeket, a sommelier meg természetesen tisztában van vele, olyan borpárt kell választania a fogásokhoz, ami teljessé teszi az élményt.

Az Araz minden hónapban hagyományosan megrendezésre kerülő borduett vacsorái ebből a sűrű mezőnyből egyértelműen kiemelkednek. Miközben könnyedén megugorják a fent leírt két feltételt, sokkal többet is nyújtanak annál. Minden alkalommal két borász mutatkozik be, az ő 1-1 boruk kerül minden fogás mellé (tehát fogásonként kettő), és maguk a borászok is mindig jelen vannak. Ők pedig nem csak az adott borukat mutatják be, személyes történeteik, anekdotáik révén a szépszámú közönséggel együtt meghitt, családias hangulatot teremtenek.

A novemberi Dúzsi-Bujdosó vacsorán persze az se volt semmiség, hogy egymás után kóstolhatta az ember Dúzsi Tamás két ikonikus borát, a Görögszót és a Pentatont, és közben még azt is megtudhatta: a Görögszó dűlő neve onnan ered, hogy ide egykor görögkatolikus szerzetesek jártak.

De talán sokkal érdekesebb volt meghallgatni, hogy a rozékirálynak a fehér olaszrizling a szíve (egyik) csücske, hogy negyedszázada egy kombi Ladával kezdődött a Dúzsi-rozék legendája, és hogy Dúzsi Tamás idén olyat tapasztalt, amit pályafutása bő 50 évében még sosem.
 
Bujdosó Ferenc szintén sok érdekeset mesélt (amellett, hogy a remek borait is felkonferálta). Megtudhattuk, hogy anyukája 1965-ben szódásszifonnal készítette „Magyarország első gyöngyözőborát”, és hogy a Matróz sorozat úgy született, hogy a felesége egy nap hazajött egy borkóstolóról és szemrehányást tett neki: balatoni vitorlás család létükre egy árva hajó nem jelenik meg a címkéiken.

Az est csúcspontja pedig a vacsora végén következett el, amikor Dúzsi Tamás felállva elszavalta Babits Mihály Esti Kérdés című versét, a közönség pedig lélegzetét visszafojtva, áhitattal hallgatta.
 
Ilyen élmények tényleg nem érik minden borvacsorán az embert.
 
Végezetül azért álljon itt a vacsora menüsora is:
 
Dúzsi Tamás Olaszrizling 2017 - Bujdosó Zöld 2017
Torma Panna Cotta füstölt sonkamorzsával

Dúzsi Tamás Kékfrankos rozé 2017 Bujdosó Cirkáló 2016
Madársalátakrém cukkinivel körítve

Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon rozé - 2017 Bujdosó Nemere 2015
Gombaesszencia parmezán feltéttel

Dúzsi Tamás Kékfrankos 2013 - Bujdosó Katamarán 2015
Lecsó rozskenyéren kacsaroláddal 

Dúzsi Tamás Görögszó 2013 - Bujdosó Sirocco 2013
Marharostélyos tejszínes-serpenyős burgonyával és fűszeres zöldségpasztával

Dúzsi Tamás Pentaton 2012 - Bujdosó Farkastanya 2012
Gesztenyerétes rumos csokoládéöntettel és szederfagylalttal
 
Egy tényleg rendhagyó borvacsorán jártunk

Egy bor és a pálinka a legnépszerűbb hungarikum

December 03. 09:40
FoodConf néven immár harmadik alkalommal rendezte meg az Élelmiszertudományi, -technológiai és Innovációs Konferenciát a Szent István Egyetem (SZIE).

A két napos nemzetközi szimpózium az ipar 4.0 víziójának témaköreit, a valós és a digitális világ közötti kölcsönhatás eredményeként a modern gyárakban a dolgok (tárgyak, berendezések) internetének megteremtődését, az automatizálás, a smart termelés, a smart logisztikai lánc bigdata feldolgozását, az élelmiszergyártás, -logisztika, -kereskedelem, -biztonság, és a táplálkozás témaköreit járja körül.

A Hungarikumok témakörében szervezett szekcióülésen Ondré Péter az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója elmondta: 2018-ban 44 olyan kiállító vett részt az általuk szervezett külföldi kiállításokon, amely hungarikum terméket is bemutatott. A leggyakrabban kivitt hungarikum a méz, a tokaji aszú és a pálinka volt.
 

Egy séfet is jelöltek a Nobel-békedíjra

November 28. 13:03
José Andrés-t, a Washingtonban nagy népszerűségnek örvendő Minibar étterem vezetőjét jelölte idén a Nobel-békedíjra John Delaney demokrata párti politikus – számolt be róla a minap a finedininglovers.com. A spanyol séf annak köszönheti a nem mindennapi megtiszteltetést, hogy 2017-ben csapot-papot otthagyva Puerto Rico-ba repült és egy élelmezési rendszert épített ki a hurrikán áldozatainak.
 
Nem ez volt az első alkalom, hogy José Andrés nagy emberségről tett tanubizonyságot. 2010-ben a Haiti földrengés áldozatainak megsegítésére hozta létre World Central Kitchen nevű szervezetét, amelynek keretében önkéntesek százai építetettek ideiglenes konyhákat és juttattak élelemhez 2 millió embert a természeti csapás sújtotta területeken. Idén egyébként a kaliforniai erdőtüzeknél sem maradt téttlen, többek között hálaadásnapi ebédet ajánlott a károsultaknak. 2018-ban a Time az év 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.
 
Egy TED konferencián be is számolt a tevékenységéről, íme az erről készült videó:
 

Lezajlott a 2018-as évjárat borainak első versenye – íme a győztesek

November 26. 17:07
November 24-én közel négyszáz bor részvételével lezajlott a XV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál. Itt került sor a kárpát-medencei újborok versenyének eredményhírdetésére is. Az alábbi tizenöt legjobbra értékelt bor kapta meg a „Magyarország 2018. év legjobb újbora” címet:
 • Szentpéteri Borpince Kft.: Olaszrizling Válogatás
 • Varga Pincészet Kft.: Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc
 • Prantner Ferenc: Szekszárdi Rose
 • Eredet Pince: Kunsági Kékfrankos Rose
 • Lajvér Borház Kft.: Szekszárdi Rose Cuvée
 • Várszegi Pincészet: Irsai Olivér-Sárga Muskotály
 • Günzer Tamás Pincészete: Rose
 • Takler Borbirtok: Szekszárdi Pinot Noir Rose
 • Eifert Borház: Generosa
 • Gedeon Birtok: Generosa
 • Szőllősi Pincészet Kft.: Tramini
 • Anonym Pince – Szövényi Áron: Ötlet – Pinot Noir Rose
 • Agárdi Csobor Pincészet: Agárdi Chardonnay
 • Kányavári Borbirtok: Sauvignon Blanc
 • Günzer Zoltán: Portugieser