Fröccs

Borászok Borásza Kóstoló Kör: ha sietsz, a legnagyobbakkal koccinthatsz!

Február 18. 10:08
Borászok Borásza Kóstoló Kör: ha sietsz, a legnagyobbakkal koccinthatsz!
 
Március 7-én második alkalommal rendezi meg a nagysikerű Borászok Borásza Kóstoló Kört a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány! Az egyedülálló eseményen a Kárpát-medence 50 legjobb borásza (azaz a díj jelöltjei), valamint a díj eddigi győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal!
 
14.00 és 17.00 óra között a Kóstoló Kör megnyitja kapuit azon néhány szerencsés előtt, akik időben regisztrálnak, és jegyet igényelnek az eseményre. Belépőket valóban csak korlátozott számban és érkezési sorrendben biztosítanak, ezért nem árt igyekezni!
 
Tehát, amennyiben szeretnél bejutni erre az exkluzív (kettős) kóstolóra, hogy koccinthass a legjobbakkal és megkóstolhasd a legszebb magyar borokat, akkor látogass el a boraszokborasza.hu oldalra és keresd a pontos részleteket, illetve a jegyigénylés feltételeit a Borászok Borásza Kóstoló Kör leírásában! A Borászportál tudósítója tavaly ott volt és tényleg felejthetetlen élménnyel gazdagodott!
 

A Velencei karneválért idén nem kell Olaszországig utaznod

Február 17. 10:21
A Velencei karneválért idén nem kell Olaszországig utaznod
 
A Velencei karnevál (2020. február 21-22.) az a nagyszerű farsangi mulatság, ahol zenészek, mutatványosok, zászlódobálók, alakoskodók, maskarások, bábosok, tűzzsonglőrök, táncosok mellett a vendégek maguk is az előadás szereplőivé válnak, mert „a karnevált nem nézik, hanem élik”. A Velencei-tó Kapujánál évek óta fergeteges jókedvben űzik el a telet és köszöntik a tavaszt. A szervezők idén már kétnapos programsorozattal tisztelegnek a több ezeréves kulturális tradíció és a városi hagyomány előtt, megelevenítve az ünnepkörhöz tartozó európai és helyi szokásokat.

Már pénteken minden érdeklődőt szeretettel fogadnak, de a főszerep mégis a gyermekeké, a diákoké lesz. Számukra jelmezversenyt hirdetnek, a kézműves foglalkozásokon készthetnek népi hangszereket,csúzli-csörgőt, brekegőt,diócsörgőt. Maskarákba öltözve táncoltathatnak medvét, árulhatnak kecskét, gólyaként alakoskodhatnak és küzdhetnek szalmabábokkal.

Szombaton mindenki előtt nyitva állnak a Velence Korzó külső és belső terei, ahol látványos programok, foglalkozások és - természetesen - forró italok, borok, teák várják a részvevőket nagyszerű környezetben, a Velencei-tó partján.
 
PROGRAMOK
 
Február 21, péntek
 
Farsangi mulatozás és kézműves foglalkozások
Helyszín: a Velence Korzó épülete
16.00 – 19.00 
Zajkeltő ritmuseszközök, varázsló fejfedők, busó álarcok készítése.
Fonójátékok: gombolyítás, sodrás,fonás, körmöcskézés, madzagszövés
Népi hangszereket készítése: csúzli-csörgő, brekegő, diócsörgő
Az alakoskodás és farsangi játszó, küzdelem
A fiúk maskarába öltözve érkeznek a „fonóházba”. medvét táncoltatnak, eladásra kínálják a kecskét, gólyaként alakoskodnak
Küzdelem a szalmababákkal:
Konc király (az eszem iszom megszemélyesítője) és Cibere vajda (a böjti időszak képviselője) mókás vetélkedője, küzdelme szalmabábokkal
Farsang Jancsi temetése, siratása.
(A játékokhoz az eszközöket és a jelmezeket a szervezők biztosítják.)
18.00 a Bóbita zenekarkoncertje
 
 Február 22., szombat
 
10.00: Farsangi kézműves-foglalkozások a Velence Korzó épületében
13.40: Gyülekező a karneváli felvonulásra a Zöldliget Általános Iskolánál. Felejtendő a múlt esztendő rossz emlékeit, a velük kapcsolatos holmikat felaggathatod a kiszebábra.
14.15: Jelmezes karneváli felvonulás óriásbábok, sárkányok vezetésével a Velence Korzóra az Avar Horda zenei kíséretével. A menethez több ponton újabb felvonulók, mutatványosok, zászlóforgatók csatlakoznak.
15.30: Nyitány - Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport
15.45: Fenevadak a Tóparton  - a BAB Társulat  Óriásbáb előadása
16.15: „Itt a farsang, áll a bál…” -a Kolompos együttes koncertje   
17.10: PákozdiHagyományőrző Táncegyüttes műsora
17.50: A farsang ritmusa -HuNKuN Táncegyüttes produkciója
18.20: Fényfestés a korzón
18.30: Kiszebábu égetése – zenészekkel, tűzzsonglőrökkel a tóparton
19.00: Drum&Brass&Fire show:ütőhangszeres együttes, fúvósok és tűzzsonglőrök.
 
14-18 óra közötti állandó programok:
Arcfestés
Élő szobor a téren
Paprika Jancsi csúzlizdája
Régi idők körhintája
Velencei hagyományos farsangi forgatag – beltéri kézműves foglalkozás

Törvényileg változik a trappista sajt receptje

Február 11. 11:35
Idén év végén életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a trappista sajt előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak – olvasható Agrárszektor hírlevelében.
 
 A változás oka, hogy bár az élelmiszerbiztonsági elvárásoknak megfelelnek a mostani sajtok is, kulináris élvezetükkel azért a hazai fogyasztóknak is sokszor meggyűlt már a bajuk. A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. és II. kötetében egészen más rajzolódik ki trappista és trappista sajtról. Az MÉ I. kötete kevéssé szabályozza azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni. A II. kötet ezzel szemben már nagyon precíz követelményeket állít a trappista sajt elkészítése elé, ám ezeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha "megkülönböztetett jelzéssel" illetik terméküket. Azaz "minőségi"; "hosszú érlelésűnek" nevezik. Jelenleg a vállalkozók szinte egyáltalán nem élnek a minőségi megkülönböztető jelző használatának lehetőségével.
 

A vásárlói reklamációk jellemzően a túl puha (nehezen reszelhető) állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni, mondta el a témával kapcsolatban a penzcentrum.hu-nak a Nébih. A hatóság ezen felül pedig arra is rámutatott, hogy éppen a "tág minőségi határ között mozgás" miatt szükségessé vált az MÉ módosítása trappista fronton. Tekintettel arra a jogos fogyasztói igényre, hogy hazánk legelterjedtebb sajtfélesége állandó minőségű legyen, az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Szakbizottság 2019-ben kiegészítette a MÉ I. kötet 1-3/51-1 számú előírását a trappista sajtra vonatkozó fejezettel. A leírás a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl magába foglalja a sajtok alakjának és az elvárt érzékszervi tulajdonságoknak a meghatározását is - tudta meg a Nébihtől a portál. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az MÉ I. kötetének trappista fejezete magában fogja foglalni a jelenlegi MÉ II.-ben szereplő kritériumok jelentős részét.

Az MÉ I. kötete eddig így fogalmazott trappista téren: tejből, valamint engedélyezett összetevőkből vagy azok egy részéből, a jellegének megfelelő kultúra hozzáadásával, enzimes alvasztással, a tejfehérje részleges vagy teljes koagulálásával, savóelvonással - membrán szeparációs technológiával gyártott sajt esetén permeátum elvonással - előállított szilárd vagy félszilárd termék, amelyben a savófehérje/kazein arány nem haladja meg a tejben lévőt, és amelyet rövidebb-hosszabb ideig érlelnek.

Ezzel szemben az MÉ. II. kötetében a következő kritériumok szerepelnek jelenleg: a Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt. Aminek a következő paramétereknek kell megfelelnie:
  • a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
  • fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
  • a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
  • jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
  • jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
  • jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).
A Nébih arról tájékoztatta a portált, hogy 2020 év végére várható a módosítás hatálybalépése. Ezt követően csak azt a sajtot lehet majd Trappistának hívni, amely megfelel az MÉ I. kötetébe beemelt kritériumoknak. Az előállítók számára továbbra is adott lesz a lehetősége annak, hogy bármilyen - akár alacsonyabb árfekvésű - a trappistától eltérő paraméterekkel rendelkező oltós alvasztású érlelt sajtokat gyártsanak, de ezeket csak olyan megnevezéssel hozhatják forgalomba ami nem utal - a fogyasztó számára félrevezető módon - Trappistára, hívta fel a az Agrárszektor közlemény szerint a Nébih.
 
 

Megkóstolták somló újoborait

Február 10. 09:32
Az év egyik legizgalmasabb eseménye a januári készletkóstoló, amikor a pince összes, még nem palackozott tételét megkóstoljuk – áll a somlói Tornai Pincészet közleményében. Elmondásuk szerint „jó évjárat volt a tavalyi, a csapadékmentes, meleg, hosszú őszön szépen értek be a tételek”, bár a mennyiség a kevés és rossz eloszlású nyári csapadék miatt 30%-kal kevesebb lett.
 
Kiemelkedőnek tartják a juhfarkak minőségét, de szép bort adtak a furmint, a zenit és az illatos fajták is. A Tornai friss és birtokborok február közepétől vásárolhatók meg. A Prémium és Top Selection borokra még várni kell, az utóbbiak még finomseprőn vannak, a napokban pedig el kezdett erjedni a januárban szüretelt jégboruk is.
 

Már boros szakember is van a koronavírussal fertőzöttek között

Január 31. 15:36
Címlapfotó: AFP
 
Bordeaux-ban is találtak egy embert, aki koronavírussal fertőződőtt meg. A 48 éves kínai származású francia állampolgár a borbizniszben dolgozik, éppen Vuhanban volt üzleti úton a járvány kitörésekor. Január 22-én tért haza Franciaországba, ahol influenzatünetei miatt kórházba ment, ott pedig kimutatták a koronavírust a szervezetében.

Korlátlan sörkóstolás a Gellértben egy belépővel

Január 31. 10:24
Február 14-16. között várja a sörbarátokat a Serfőző és a Gellért Hotel közös téli sörünnepe, az Indoor Sörfesztivál, ahol a korlátlan sörkóstolásnak csak az önmérséklet szab határt.
 
A belépő áráért korlátlanul kóstolhatjó több mint 100 féle sör: kis- és nagyüzemi, hazai, valamint cseh, német, angol, belga sörkülönlegességek. A sörösökön kívül jelen lesznek pálinka, valamint gasztrokiállítók is
 
Február 14-én és 15-én kiegészítő programként este hétkor indul a Stílusos Városi Sörvacsora, melynek célja nem más, mint összehozni a gasztronómiára és sörre fogékony közönséget – a Gellértben, stílusosan, egy 5-fogásos gourmet vacsora keretében, sörsorral kísérve. Az V. Indoor Sörfesztivál sörvacsorája koprodukcióban készül Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség szövetségének megálmodója és Vona Róbert, a Gellért Söröző séfjének (s)örömfőzésével, akik közösen álmodták meg és közösen is készítik el a gourmet fogásokat, melyek a hozzájuk kínált sörökkel szenzációs ízvilágot kínálnak.
 
Az Indoor Sörfesztivál harmadik napján korlátlan étel-, italfogyasztás és a fesztivál legjobb sörei várják a gourmandokat a vasárnapi Sör mi több Sörbrunch-on. A menüsort Müncz Gábor, többszörös bajnok mesterszakács, a Gellért konyhafőnöke sörökhöz passzoló ételekből állította össze.
 
A február 14-15-i sörkóstolóra a belépő elővételben 5.990 Ft, a helyszínen 6.990 Ft, a sörvacsorára 12.990 Ft a jegy, mely tartalmazza az 5-fogásos gourmet vacsorát sörsorral és a belépőt a sörfesztiválra, korlátlan sörkóstolással és egy logózott korsóval. A vasárnapi Sörbrunch korlátlan fogyasztását pedig 10.550 Ft-ért lehet megváltani.
 
További infók: indoorsorfeszt.hu

Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK

Január 27. 15:57
Országszerte számos megemlékezés zajlott az elmúlt napokban sor Szent Vincének, a borászok védőszentjének napján. A fővárosi ünnepségre január 22-én került sor a XI. kerület Kemenes-utca Kelenhegyi-úti pihenőnél álló Szent Vince szobornál - olvasható a Bor és Piac beszámolójában.
 
Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK
Fotó: borespiac.hu
 
Habár a szobron kívül ma már nem sok minden utal rá, a Gellérthegy oldalában feltehetően már a kelták óta létezett a szőlőkultúra. A budafoki Promontorium Borlovagrend szervezésében most hetedik alkalommal rendezték meg Szent Vince szobránál az ünnepséget. A borlovagrend nevében az esemény szervezője, Sárkány Péter méltatta Szent Vince vértanú életét, dicsőséges helytállását, és vértanú halálát.
 
Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK
Fotó: borespiac.hu
 
Ezt követően katolikus szertartás szerint került sor a jelképes vízszentelésre, a bor-, valamint a szobor talapzatánál elhelyezett szőlővessző-köteg megáldására, melyből a résztvevők magukkal vihettek egy-egy venyigét, hogy otthon vízbe rakva megfigyeljék, mennyire aktívan fejlődnek rajta a rügyek, milyen lesz az ez évi szőlőtermés.

Az ünnepséget ebben az évben az a megtiszteltetés érte, hogy részt vett rajta a gellérthegyi Szent Vince szobor alkotója, Czinder Antal szobrászművész is.
 

Elindult a Szétcsúszva program

Január 24. 15:53
2019. január 24-én indult a Szétcsúszva program, a Momentán Társulat által indított kezdeményezés célja a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása interaktív színházi előadások segítségével - olvasható az MTI közleményében.
 
A középiskolásoknak szóló Szétcsúszva címú előadásában a társulat tavasz végéig háromezer magyar diákkal szeretné megismertetni a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és felhívni a figyelmet a felelős magatartás fontosságára.
A műsorok 60 percig tartanak, a produkció a színészek által előadott darabból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A középiskoláknak a fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosítanak.
    
A Szétcsúszva programot az Egyesült Királyságban működő Collingwood Learning oktatási központ fejlesztette ki 2005-ben,.azóta 400 ezer gyerek vett részt benne a szigetországban, idén már 21 országban vették át.
 

Idén is ott lehetsz a Somlói Borászbálon

Január 21. 08:38
Idén január 25-én 19 órától a Tornai Pincészetben rendezik meg a 2. Somlói Borászbált. A bál megrendezésének célja egy jó hangulatú borvacsora a borvidék kedvelőinek részvételével, illetve a somlói borásztársadalom segítése - olvasható a Tornai Pince honlapján. A bálon minden résztvevő borát kínálják, így arra is jó lehetőség, hogy a vendégek egy helyen megkóstolhassák a hegy széles kínálatát.
 
További információk, menü, dress code a pincészet honlapján.
 
Jelentkezés, jegyek: +36 70 339 9821, rendezveny@tornaipince.hu