A bor mögött az ember – korunk legjobb magyar borászait hallgattam ki

Geri Ádám
2019. március 07., 09:28


Idén első alkalommal rendezték meg a Borászok Borásza Kóstoló Kört, ahol az eddigi győztesek és az idei jelöltek jöttek össze egy estére. Tényleg olyan érzése volt az embernek, mintha egy beszélgetésükbe csöppent volna, amit egyikük borospincéjében folytatnak.
A bor mögött az ember – korunk legjobb magyar borászait hallgattam ki
Címlapfotó: Földesi Máté
 
- Imre bácsi semmit nem változott, mióta utoljára láttam.
- Akkor miért Imre bácsizol?
 
A fenti rövid, de annál szórakoztatóbb jelenet Györgykovács Imre visszavonulóban lévő somlói borászlegenda és egy fiatal hölgy között zajlott le a fülem hallatára, és azt kell mondjam, tökéletesen illusztrálta az egész este hangulatát. Március 2-án zajlott a Rókusfalvy Pál illetve a Vinum Praemium Alapítvány által  2007-ben alapított Borászok Borásza díj Kóstoló Köre. Ez a nap a díj életében egy újabb fontos mérföldkőnek számít. 2017-ben az addigi győztesek „emlékcsempét" kaptak a Borászok Borásza Csillagok Sétányán a Bazilikával szemben a Zrínyi utcában, 2019-ben pedig jött a gondolat, hogy az 50 idei jelölt (kiknek nevét a Borjog és Bormarketing Konferencián jelentették be) és a 10 még köztünk levő korábbi győztes részvételével egy Kóstoló Kört szerveznek.
 
A bor mögött az ember – korunk legjobb magyar borászait hallgattam ki
Fotó: Földesi Máté
 
Miért is jött létre a Borászok Borásza?

Rókusfalvy Pál: Ezt a kérdést a Borászok Borásza alapítása óta eltelt tizenkét évben (kérdés nélkül is) többen megválaszolták már helyettem. Ezek közül még a legjobb szándékú feltételezés az volt, hogy nyilvánvalóan valamilyen üzleti célzatú döntés volt ez részemről, azaz profitot remélek tőle. Eddig azért nem reagáltam ezekre a találgatásokra, mert azt gondoltam, hogy a díj, a maga letisztult rendszerével, és az ezzel kapcsolatos munkánk önmagáért beszél. Most mégis úgy gondolom, hogy 12 évente talán érdemes egy pillanatra megállni és reagálnom. A válasz elsőre korszerűtlennek tűnhet vagy nem eléggé életrevalónak, de a díj alapításával „mindössze” a közösségért, a magyar borászokért akartam tenni valamit. Azt ugyanis fontos hangsúlyozni, hogy a rendszerváltoztatás óta eltelt 30 év alatt a magyar csúcsborászok felzárkóztak az abszolút világszínvonalhoz. Ennek ellenére a borász díjaknál, a borászok körüli eseményeknél éppen a legfőbb érdekeltek, azaz a borászok véleménye szorult háttérbe. Olyan díjat akartam, ami csak róluk szól és kizárólag az ő véleményüket tükrözi. A Borászok Borásza esetében borászok jelölnek és ők is választanak végső győztest – ez azt jelenti, hogy ennek a díjnak a jelöltjei és végeredménye mindig a borászok aktuális lelkivilágának egyfajta lenyomatát mutatják. A Borászok Borásza a borászokról szól, értük van és addig marad hiteles és életképes, amíg ilyen marad az egyszerű, letisztult és átlátható választási mechanizmusával együtt.
 
„Az ötlet a borászoktól származik. Szerették volna egymás borait jobban megismerni, illetve elérni, hogy egyes borvidékek egymással közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek. Szerencsére egyre több jó borász van és már nem ismer mindenki mindenkit” – árulta el az ötletgazda kilétét Rókusfalvy Pál. „Év közben nagyon kevés alkalmuk van összejönni, leginkább fesztiválokon találkoznak, vagy kóstolókon adják egymásnak a kilincset. Ezzel az egésszel pont az volt a szándékunk, hogy
adjunk nekik pár órát, amikor valóban egymás között tudnak beszélgetni, kóstolni.
Azért is, mert ők ezt a díjat komolyan veszik, tényleg megalapozott döntést szeretnének hozni.”
Ennek érdekében a Kóstoló Kör napján már délelőtt megérkezett az 50+10 borász, akik egy közös reggeli után zárt körben tényleg végigmustrálták egymás borait, hogy aztán legkésőbb este, a hazaindulás előtt leadják szavazataikat.
 

„A Borászok Borásza díjnak rendkívül fontos számomra az emberi oldala, csak olyan jöhetett szóba, akit ismerek, és akivel azonos az értékrendünk, ezért én már korábban elhatároztam, kire adom le a szavazatomat” – válaszolta az 50-es listára szintén felkerült Luka Enikő arra a kérdésemre, befolyásolta-e a döntését a délelőtti körkóstolás. Akadt ellenpélda is: Bott Frigyes felvidéki borász, jelölt két névvel a tarsolyában érkezett, a végső döntést helyben hozta meg.
 
A bor mögött az ember – korunk legjobb magyar borászait hallgattam ki
Fotó: Földesi Máté

A délelőtti tapasztalat- és eszmecserét aztán egy közös ebéd követte, majd 14 órától a meghívott újságírók, 15 órától pedig a 70 szerencsés, idejében regisztráló részvételével folytatódott Kóstoló Kör. A kivételes szerencse itt szó szerint értendő. Látni Ipacs-Szabó Istvánt (Vylyan) és Losonci Bálintot (Losonci Pince) elmélyülten szakmázni, Dúzsi Tamást Demeter Zoltán asztala mögött ücsörögni, Kaló Imrét borokat kóstoltatni (a boltokban nem is találkozni vele, miközben 2011-ben az elsők között nyerte el a Borászok Borásza díjat) – egyedülálló pillanatok. A legmeghatározóbb élmény talán mégis az a tisztelet volt, ahogyan egymásról beszéltek a borászok. „Nézz körül és látod, mennyien sokkal jobban rászolgáltak erre a díjra, mint én” – mondja Luka Enikő. „Itt a teremben mindnyájan megérdemelnék ezt a díjat, én pedig decemberben már úgyis hatalmas megtiszteltetésben részesültem” – hallom a 2018-ban első határon túli borászként az Év magyar bortermelője díjjal kitüntett Balla Gézától.
 
>>> „Nehéz elmondani, mit érzek" – megindító interjú az Év bortermelőjével, Balla Gézával.
 
Az este nem csak felejthetetlen, de legalább egy évig megismételhetetlen is marad. „Nem kívánunk ebből üzleti vállalkozást csinálni, ha egy évben egyszer ezután is meg tudjuk valósítani, akkor mi már nagyon boldogok leszünk. Pont a hitelességét és az erejét venné el, ha sűrítenénk az alkalmakat. Ettől unikális ez a történet, hogy évente egyszer összehozzuk őket” – mondja Rókusfalvy Pál.
 
A bor mögött az ember – korunk legjobb magyar borászait hallgattam ki
Fotó: Földesi Máté

Ezt erősíti meg a már megszólaltatott Balla Géza is. „Az, hogy itt van 50 a legkiválóbb, legkiemelkedőbb borásza közül, különös alkalom, hiszen mi is ritkán tudjuk egymás borait kóstolni, és a nagyközönség számára is különleges, hogy egy helyen ennyien megjelennek. Mindez pedig azt is demonstrálja, hogy milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt 5 évben a Kárpát-Medence borászata, és micsoda fantasztikus adottságaink vannak. Nem beszélve a borászokról, fiatalokról és idősebbekről, akik mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztók asztalára minőségi borok kerüljenek.”

A nap folyamán kóstolt, Balla Géza által említett remek borok felsorolására szűkek e cikk keretei, megsérteni pedig senkit nem szeretnék, egyébként is, ez az tényleg inkább magukról a borászokról szólt. Ők egyébként elvégezték a feladatukat, leadták a szavazataikat, ez alapján kerül majd ki az 5 döntős neve, akik közül április 26-án az immár hagyományos gálavacsora keretében hirdetik ki a győztest.