Fröccs

Kijött a legújabb Michelin-kalauz

Június 22. 12:13
A koronavírus-járvány csak a múlt héten tartották a magyar éttermek szempontjából érdekes Main cities of Europe című regionális kiadás premierjét. Az új kalauz nem hozott nagy változást, minden magyar étterem megtarthatta az eddigi csillagjait (Onyx – 2 csillag , Babel, Borkonyha, Costes, Costes Downtown, Stand – 1 csillag), a Petrus pedig maradt a Bib Gourman kategóriában. Utóbbi minősítést 1997 óta azok az éttermek kaphatják meg, amik a tesztelők értékelése szerint a saját kategóriájukban kiemelkedően jó ár-érték arányú szolgáltatást nyújtanak. Ennél is frisseb a L'assiette or The Plate, vagyis a Michelin-tányér, ahol azokat a helyeket sorolják fel, ahol egyszerűen csak jókat lehet enni. Ezen a listán szerepel idén a Baraka, a Fausto's, a Fricska, a Laurel Budapest, a Mák, a Nobu Budapest, az Olimpia, a St. Andrea, a Textúra, a Tigris, az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, a Zona és a Csalogány 26.

Tudtad, hogy Andrea Pirlonak pincészete van? Most nyerhetsz is tőle bort!

Június 19. 14:12
Tudtad, hogy Andrea Pirlonak pincészete van? Most nyerhetsz is tőle bort!
 
Visszavonulása után borászatot nyitott Andrea Pirlo, Bajnokok Ligája-győztes és Világbajnok egykori olasz válogatott labdarúgó. A szűkebb hazájában, Bresciában található Pratum Coller borászat és a VINUM online bormagazin most közös játékot hirdetett, aminek nyereménye két palack 2018-as MARZÌ Vino Rosso az ex-futballcsillag aláírásával. A sorsoláson való részvételhez 2020. július 3-ig a VINUM oldalán lehet regisztrálni, azonban semmi további kötelezettség (előfizetés, hirlevélre feliratkozás) nem jár vele.
 

Hamisított élelmiszereket vontak ki a forgalomból

Június 16. 08:53
Egy fővárosi, egyebek mellett élelmiszert is árusító üzlet ellenőrzése során számos, jogellenesen meghosszabbított minőségmegőrzési idejű, ezért hamisítottnak minősülő élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
 
A budapesti diszkontban tartott helyszíni ellenőrzés során a szakemberek megállapították, hogy az ott árusított egyes élelmiszertermékeket felülcímkézték és a felragasztott címkén a lejárt, eredeti minőségmegőrzési időt jogellenesen meghosszabbították. A hamisított élelmiszereket – amelyek nagyrészt édességek voltak – az üzlet eladóterében találták az ellenőrök.
 
 

2019 nem a halak éve volt

Június 16. 08:19
Rekordot döntött tavaly az egy főre jutó halfogyasztás a világban. A pozitív trend az előttünk álló évtizedben is folytatódni látszik – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új jelentésében.

A haltermelés elérheti az akár 204 millió tonna mennyiséget is 2030-ban, ami 15%-os bővülést jelent 2018-hoz képest. Ezen belül nőni fog az akvakultúra jelenlegi 46%-os aránya – tudhatjuk meg A halászat és akvakultúra helyzete a világban 2020-as kiadványból. Mindezekkel együtt az egy főre jutó éves 20,5 kg-os halfogyasztás további 1 kilóval nőhet 2030-ig.

A 2018-as teljes globális haltermelés mennyiségét 179 millió tonnára becsülik, értéke 401 milliárd dollár. Az emberi fogyasztásra szánt hal 52%-a akvakultúra termelésből származik. Messze a legjelentősebb termelő Kína, a magasan fejlett akvakultúra szektorának köszönhetően, ami több halászati terméket termelt, mint a világ többi része 1991 óta összesen.

A szardínia a legjelentősebb tengeri halászott fajta, melyet a tőkehal és a csíkoshasú tonhal követ. A halfogyasztás átlagosan az állati eredetű fehérjefogyasztás hatodát fedezi, de ez akár 50% fölé is kúszhat egyes országokban, mint Banglades, Kambodzsa, Gambia, Ghána, Indonézia, Sierra Leone, Srí Lanka.
 
 

Ismét Avasi Kvaterka, csak megint kicsit másként

Június 11. 17:16
Az Avasi Borvásár 2020. június 13-án szombaton 14-22 óra között várja a kvaterkázni vágyókat, a szokott helyen, a belvárostól néhány percnyire, az Avas történelmi pincesorain. A Bükki és a Tokaji borvidék boraiból válogathatnak és kóstolhatnak, akik kilátogatnak a  hegyre, ahol hosszú szünet után több pince is kinyitja kapuit.
 
A borok és az ilyenkor szinte kötelező gasztrokiállítók mellett estétől már zenével is kényeztetik a legkitartóbban szórakozni vágyókat. A Polgármester Pincéből 19 órától Dj Astro adja a háttérzenét: aki szeretne, az az est folyamán online felületen csatlakozhat a dj-hez, és élőben megmutathatja magát, hogyan kvaterkázik. A link a program ideje alatt elérhető lesz a az Avasi Kvaterka facebook oldalán.
 
A kvaterkázást most a látogatókra bízzák a szervezők, hiszen végre újra együtt lehet lenni, és ezt célszerű kihasználni a hangulatos környezetben, finom borokat kóstolgatva. A rendezők arra kérnek mindenkit, hogy a látogatók figyeljenek egymásra, és tartsák be az aktuálisan ajánlott óvintézkedéseket, de a helyszínen is adott lesz minden körülmény a biztonságos kvaterkázáshoz.

Megvan a Borászok Borásza 5 döntőse

Június 09. 13:37
A Borászok Borásza többkörös szavazás idén március 7-én indult el a Kóstoló Körön, amelyet a díj várományosaival, az 50 legjobb magyar borász részvételével tartottak Budapesten.
 
Az 50 legjobb a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül személyesen találkozott, és kóstolta meg egymás borait majd adta le szavazatát, ami alapján 5 főre szűkült a lista. Az ötven legjobb magyar borász őket juttatta a döntőbe, közülük kerül ki idén a Borászok Borásza:
  • Áts Károly (Tokaji borvidék)
  • Bárdos Sarolta (Tokaji borvidék)
  • Bodó Judit (Tokaji borvidék)
  • Heimann Zoltán (Szekszárdi borvidék)
  • Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
A második fordulóban szintén az ötveneknek van szavazati joguk, hogy az öt döntős közül kiválasszák a végső győztest választaniuk. Június 26-án tudhatjuk meg, hogy ki követi a tavalyi győztes Figula Mihályt, vagyis ki lesz a Borászok Borásza 2020-ban!
 

Augusztus 20-án debütál az Összetartozás bora

Június 08. 11:02
A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről érkezett, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából készíti el az Összetartozás borát a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete.

A trianoni békeszerződ 100. évfordulója alkalmából Czap János felvidéki bortermelő ötlete alapján meghirdetett felhívás célja, hogy a Kárpát-medence összes borvidékéről összeállított fehér házasítást egy másik szimbolikus dátumon, augusztus 20-án mutathassák be. A borból a tervek szerint 1100 litert palackoznak majd.

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete által indított kezdeményezéshez bármely magyar bortermelő csatlakozhat száraz fehér, 2019-es évjáratú borával, amely jellegzetes kárpát-medencei szőlőfajtákból készült. A közös bor arculatára a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete hamarosan szintén pályázatot ír ki.
 

Újabb magyar sörfőzde jelentkezett a nyárra meggyes ale-lel

Június 02. 12:25
Újabb magyar sörfőzde jelentkezett a nyárra meggyes ale-lel
 
Felsőerjesztésű, meggyes sörrel köszönti a nyarat a Pécsi Sörfőzde. A pécsiek Hegyesné dr. Vecseri Beáta Kutatási- és Fejlesztési Igazgató, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének volt vezetője közreműködésével alkották meg a Pécsi Meggy Ale sört.

Az új sör szűretlen, a benne található meggykoncentrátum együtt érlelődik a sörrel, így garantálva az élénk, meggypiros színt és az átható, meggyes illatot. Alkoholtartalma 4 százalék, így az ajánlott 4-7 Celsius fokos fogyasztási hőmérsékleten ideális nyári frissítő sör.

Olyan történt, amire 8 éve nem volt példa

Május 27. 18:54
Május 27-én hivatalosan is bemutatta az öt legmagasabban jegyzett Bordeaux-i birtok közé tartozó (Premier Cru, vagyis elsőosztályú dűlővel rendelkező) Chateau Latour borászat a 2012-es csúcsborát. Ez az első úgyevezett grand vin (nagy bor), amióta a pincészet 8 éve hátat fordított az en primeur rendszernek és csak akkortól teszi elérhetővé a borait, amikor azok már fogyasztásra kész állapotba kerültek.

A koronavírus miatt a premier mintegy 2 hónapot csúszott, egy palack ára megközelítőleg 140 ezer forint, amivel ez az évjárat egyébként még a kedvezőbb árúak közé tartozik. A Decanter szakírójától 97 pontot kapott.