Fröccs

Most hétvégén aranyérmes villányi borok kóstolója van

Május 14. 08:00
Az áprilisi siklósi és villányi borverseny aranyérmesei mutatkoznak be Pécsen, a Jókai Rendezvényházban május 18-án, szombaton 17 és 21 óra között. A Villányi Aranykóstolóra 17 pincészet viszi el ötvennél is több aranyérmes borát a szakmai közönség és a borkedvelő publikum számára.
 
Az eseményen az alábbi pincészetekkel találkozhatnak az érdeklődők: Batthyány Pince, Blum Pince - Borozó Vendégház, Bock Bor, Teleki borcsalád, Csillagvölgy Pinceszet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Koch Csaba Vinart Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Maul Pincészet, Mokos Pincészet, Riczu Tamás Borászata, Sauska Pincészet, Szemes Pincészet, Szende Pince, Vineas Tenkes Pincészet, Vylyan Pincészet
 
A délutáni, belépőjeggyel látogatható sétálókóstolót egy lazább hangvételű esti program követi, az Eozin Corsoban REDy-party várja az érdeklődőket. A Villányi borvidék új közösségi borának nemrég jelent meg a második, 2018-as évjárata.

A 19 órakor kezdődő ingyenes programon Gere Tamás és Zsolt Pincészete, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet és a Csányi Pincészet mutatkozik be, majd a bemutató után DJ pörgeti a lemezeket.
 
További információk:
https://www.facebook.com/events/2162588400699823/
https://www.facebook.com/events/2391627704235664/
 

Különleges tányérokkal és evőeszközökkel készül a Művészetek Völgye

Május 10. 16:02
Különleges tányérokkal és evőeszközökkel készül a Művészetek Völgye
 
Újrapohárral, cukornádból készült tányérokkal és kukoricából készült evőeszközökkel újít 2019-ben a Művészetek Völgye, ami július 19. és 28. között kerül megrendezésre három Balaton-felvidéki falu, Kapolcs, Taliándörögd és Vigándpetend részvételével.
 
A szervezők azt remélik, csak a környezetbarát pohár bevezetésével 50%-kal csökken a fesztiválon keletkező hulladék mennyisége. A Művészetek Völgye felületein a látogatók buzdító üzenetekkel is találkozhatnak, miszerint bátran hozzanak saját poharakat,tányérokat, evőeszközöket és kérjék abba az ételeket, italokat. Az említett lebomló tányérokat és evőeszközöket később Keszthelyen komposztáklják.
 
A Völgy udvaraiban, programjaiban is visszaköszön a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A klímaváltozásról értekezik az NFFT, a V4SDG és az EIT Climate-Kic, workshopokat, játékokat szervez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a WWF, a Bakony-Balaton Geopark, a ZöldZugoly és a Jane Goodall Intézet.
 
Részletes program és további információ: www.muveszetekvolgye.hu
 

Bárki beleszólhat, milyen legyen idén a Belvárosi Sörfesztiválra főzött sörkülönlegesség

Május 10. 14:48
Június 5. és 10. között újra várja a sörkedvelőket a Belvárosi Sörfesztivál, ahol 6 nap alatt mintegy 250 féle sörkülönlegességet kóstolhatnak meg a látogatók. Az ingyenes rendezvényre idén először készül olyan sör, amely receptjének megalkotásában a fogyasztók is részt vesznek.
 
A Belvárosi Sörfesztivál immár harmadszor hozza el a budapesti Szabadság térre az ország és a világ legjobb söreit, amelyeket kiváló street food finomságokkal kísérhetnek a látogatók, miközben színvonalas koncertek adják a zenei aláfestést. A rendezvény az ország legnagyobb sörfesztiváljaként a hazai sörvilág éves fóruma, ahol az egész sörpiac képviselteti magát.

A fesztivál szervezői – együttműködve a First Craft Beer kisüzemi sörfőzdével – a fogyasztók segítségével idén először elkészítik a Belvárosi Sörfesztivál saját sörét. A Magyarországon eddig páratlan kezdeményezés lényege, hogy  bárki beleszólhat abba, milyen lesz idén az a sörkülönlegesség, amely csak a Belvárosi Sörfesztiválon kóstolható majd. A sörkedvelő közönség a fesztiválsör olyan paramétereit is meghatározza, mint az alkoholtartalom, vagy a szín, de az erre a célra létrehozott kérdőív kitöltői aszerint is választhatnak, hogy erősebben, vagy enyhébben komlózott, láger vagy ale típusú sört kortyolnának szívesebben a nyár első napjaiban.

A kérdőívre érkezett válaszokat május 13-ig fogadják a szervezők, majd azok összesítése alapján a First Craft Beer-nél azonnal megkezdődik a Belvárosi Sörfesztivál 2019-es sörének az elkészítése, annak érdekében, hogy a rendezvény június 5-i megnyitóján a lehető legfrissebben kóstolhassák az új sört a fesztiválozók.
 
A Belvárosi Sörfesztivál – a tavalyi, hatalmas sikerű rendezvényt követően – idén immár hat napon keresztül várja a belváros szívében, a különleges sörökre, igényes gasztronómiára és felhőtlen kikapcsolódásra vágyókat. 2018-ban a rendezvényen több mint 100 000 látogató 150 000-nél is több korsó sört fogyasztott el, a legkedveltebb hazai sörfesztivál szervezőinek nem titkolt célja, hogy idén még többen ismerkedjenek a kiváló magyar sörökkel, és kóstolják meg a fogyasztók igényei szerint megalkotott, csak a fesztiválon elérhető főzetet is
 
További információk a rendezvényről a fesztivál honlapján találhatóak. 

A legjobb fehérbor az MTA Borai között Kamocsay Ákosé

Május 06. 14:00
Múlt héten adták át az MTA Borai címeket, a legjobb felső kategóriás fehérbor pedig neszmélyi lett. Ahogy Facebookon is írták: "2017-es Kamocsay Prémium Pinot Gris borunk a felső kategória fehérborai között nagy aranyérmet és egyben az „MTA Bora 2019”címet nyerte el. Nagyon köszönjük az elismerést. Az akadémián az egybegyűltek meg is kóstolhatták e nagyszerű bort. Nekik is köszönjük az elismerő szavakat." Gratulálunk!

Fejlesztés az Etyeki Újhegyen

Május 06. 12:29
Május 4-én, a tavaszi Etyeki Borangoló napján került sor a Gasztrosétány Újhegyi alsó útjának ünnepélyes átadására. Az útszakasz bazalt kőkockás burkolata a Pannónia Szíve program III. ütemének első megvalósult fejlesztése.  
 
Az újhegyi alsó utat Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Garaguly Tibor, Etyek nagyközség polgármestere avatta fel, és adta át ünnepélyes keretek között a nagyközönségnek.
 
Tessely Zoltán a régiót érintő fejlesztések kapcsán kiemelte: a Pannónia Szíve program létrejöttében fontos szerepet játszott Martonvásár, Bicske és Vál polgármesterei által kezdeményezett települési összefogás, amelyhez azóta 19 további település csatlakozott. Hangsúlyozta, hogy az összefogás jelen esetben is példaértékűnek bizonyult, hiszen a helyi igényeket meghallva a Fejlesztési Tanács szívesen fogadta az ötleteket, együttműködött a lakossággal és a helyi vállalkozókkal. Az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően az Újhegyi felső út burkolása mellett eltűnt az eddig jellemző kábelerdő, egy csodálatos díszkandeláber sort kapott a dűlő, utcabútorok díszítik az utcát és a wifi hálózat is kiépült. Az Újhegyi alsó út szilárd burkolattal történő ellátásával így az etyeki Gasztrosétány területrendezése teljesnek mondható.
 
Az első körben megvalósult Újhegy fejlesztését követően a többi borászati központ is megfogalmazta igényeit, így Öreghegyen, Kecskegödörben és a Körpincéknél is megindultak két éve a fejlesztések. A II. fejlesztési csomagban itt is megtörténtek az útburkolások, a kandeláberek és utcabútorok kihelyezései, wifi-hálózatot és információs táblákat biztosítottak, valamint a Körpincéknél egy közösségi életet is fejlesztő színpadot adott át a Fejlesztési Tanács. Szintén helyi igény volt Magyar-kút és környéke, a gyönyörű szakrális központ rendbetétele, amely szintén a II. ütemben valósulhatott meg. Már csak egyetlen elem, az elektromos kábelhálózat lebontása és átalakítása vár befejezésre, amely várhatóan május folyamán fog megvalósulni.
 
 
 
 

Macron felesége és egy Michelin-csillagos séf összeálltak egy nemes ügyért

április 26. 12:56
Brigitte Macron first lady és Thierry Marx két Michelin-csillagos sztárséf egy csapatba került. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök eredetileg franciatanár végzettségű felesége nemrégiben vette át a vezetését egy pedagógiai bizottságnak, amelynek a molekuláris gasztronómia specialistája is a tagja. A bizottság 25 év feletti hátrányos helyzetű és képzetlen felnőttek oktatását segíti.

Legújabb projektjük egy szeptemberben induló képzési központ, amelyet a Párizs külvárosaiban élő iskolaelhagyóknak hoznak létre. A diákoknak többek között matematikát, angolt és franciát fogn tanítani – utóbbit havonta legalább egyszer személyesen Brigitte Macron. A tréning része lesz ezen kívül egy előadássorozat, amit sportolók, művészek és egyéb hírességek tartanak, ehhez a csapathoz csatlakozik Thierry Marx.
 

Tarolt a Balaton a bioborversenyen

április 23. 08:01
Egy balatoni olaszrizling és egy cabernet franc lett az idei, Hortobágyon rendezett XIII. Országos és Nemzetközi Bioborverseny csúcsbora.
 
Idén két ország hét borvidékének 10 pincészete képviseltette magát a hortobágyi Ökotúra vendégházban megrendezett versenyen. A fehérborok kategóriájában négy aranyérem született, a csúcsbor minősítést a Dobosi Pincészet Bio 14,92 Olaszrizling névre keresztelt 2016-os évjáratú bora kapta. A vörösborok kategóriájában a zsűri két bornak adott aranyminősítést. Csúcsbor címet kapott a Szászi Birtok Balaton felvidéki Cabernet Franc 2017 bora. A csúcsborok borászatai részt vehetnek 2020 február 12-15. között a németországi Nürnbergben megrendezésre kerülő MUNDUS VINI 2020 Biofach nemzetközi versenyén.

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az országos és nemzetközi bioborversenyt. Magyarország egyetlen bioborversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt biominősítésű termékekkel lehetett részt venni.
 

Különleges akusztikájú kápolnában lesz Tompos Kátya koncert

április 18. 10:00
A Villányi BorZsongás idején, május 4-én, borvacsorával és Tompos Kátya Trió akusztikus koncerttel várjuk vendégeinket a Bock Körpincében.
 
Idén is különleges programmal készülünk a Villányi BorZsongásra: 18:30-tól Zsongó borvacsorával várjuk vendégeinket konferencia termünkben, melyet 21:00-tól egy borkóstolóval egybekötött, fantasztikus hangulatú Tompos Kátya Trió koncert követ a Bock Körpincében.
A koncertre limitált a résztvevőszám, vásárolja meg jegyét online, hogy biztosan legyen helye.
 
A rendezvényre 2 típusú jegy kapható, melyet IDE kattintva rendelhet meg:
  • Csak a 21:00 órakor kezdődő koncertre + két borból álló borkóstolóra érvényes
  • A koncerten kívül a 18:30-kor kezdődő büfévacsorával is megvendégeljük. A jegy ára magába foglalja a vacsora mellé fogyasztott borokat is.
  • +1: Szállással egybekötött ajánlatunkért tekintse meg Borzsongás csomagunkat!
A Borzsongás programja

Zsongó borvacsora
Időpont: 18:30-20:30
Helyszín: Bock Hotel Ermitage****, Nagy konferencia terem
Levesek: Hideg eperkrémleves tápiókagyönggyel, Tavaszi zöldségleves csibemáj rizzsel,
Főételek: Tanyasi jércecomb rolád olasz paradicsommártással, sült rukkolával; Roston sült fogasfilé citromos vajmártással; Vaddisznó sült vadas mártással, Julien zöldséggel
Köretek: Illatos jázmin rizs; Vajas-petrezselymes parázsburgonya; Szalonnás gőzgombóc
Saláta: Friss kevert zöldsaláta dijoni mustáros öntettel
Desszert: „Rákóczi Túrós” pohárkrém
A vacsora mellé fogyasztható borok: Bock Chardonnay 2018; Bock Rosé Cuvée 2018; Bock Ermitage 2014; Bock Royal Cuvée 2013
Fontos tudnivaló: A koncertet követően nem lesz lehetőségük visszatérni konferencia termünkbe.
 
Tompos Kátya Trió koncert
Időpont: 21:00 órától
Helyszín: Bock Körpince
Borkóstolóval egybekötött akusztikus koncertet ad a Tompos Kátya Trió a fantasztikus hangulatú Bock Körpincében. Idén a műsor közben is megengedett lesz a kóstolás.
Tompos Kátya előadása alatt két borból álló borkóstolóval várjuk a vendégeinket.

Itt van az idei Borászok Barátjának 5 döntőse, benne egy érdekességgel

április 11. 17:08
A 2007-ben elindított Borászok Borásza díj kiegészítéseként 2012-től a Borászok Barátja díjat minden évben egy olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.
 
 
Az idei év 5 jelöltje:
 
Itt van az idei Borászok Barátjának 5 döntőse, benne egy érdekességgel
 

A Borászok Barátja díjat a következők nyerték el:
Dr. Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Dr. Mészáros Gabriella (2014), Alkonyi László (2015), Gál Helga (2016), Dr. Csizmadia András (2017) és Caroline Gilby, Master of Wine (2018).

Szavazati joga a Borászok Barátja esetében is az 50 legjobb magyar borásznak van.  A győztesek nevét a Borászok Borásza Díjátadógálán hozzák nyilvánosságra ünnepélyes keretek között, április 26-án.