Fröccs

Fejlesztés az Etyeki Újhegyen

Május 06. 12:29
Május 4-én, a tavaszi Etyeki Borangoló napján került sor a Gasztrosétány Újhegyi alsó útjának ünnepélyes átadására. Az útszakasz bazalt kőkockás burkolata a Pannónia Szíve program III. ütemének első megvalósult fejlesztése.  
 
Az újhegyi alsó utat Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Garaguly Tibor, Etyek nagyközség polgármestere avatta fel, és adta át ünnepélyes keretek között a nagyközönségnek.
 
Tessely Zoltán a régiót érintő fejlesztések kapcsán kiemelte: a Pannónia Szíve program létrejöttében fontos szerepet játszott Martonvásár, Bicske és Vál polgármesterei által kezdeményezett települési összefogás, amelyhez azóta 19 további település csatlakozott. Hangsúlyozta, hogy az összefogás jelen esetben is példaértékűnek bizonyult, hiszen a helyi igényeket meghallva a Fejlesztési Tanács szívesen fogadta az ötleteket, együttműködött a lakossággal és a helyi vállalkozókkal. Az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően az Újhegyi felső út burkolása mellett eltűnt az eddig jellemző kábelerdő, egy csodálatos díszkandeláber sort kapott a dűlő, utcabútorok díszítik az utcát és a wifi hálózat is kiépült. Az Újhegyi alsó út szilárd burkolattal történő ellátásával így az etyeki Gasztrosétány területrendezése teljesnek mondható.
 
Az első körben megvalósult Újhegy fejlesztését követően a többi borászati központ is megfogalmazta igényeit, így Öreghegyen, Kecskegödörben és a Körpincéknél is megindultak két éve a fejlesztések. A II. fejlesztési csomagban itt is megtörténtek az útburkolások, a kandeláberek és utcabútorok kihelyezései, wifi-hálózatot és információs táblákat biztosítottak, valamint a Körpincéknél egy közösségi életet is fejlesztő színpadot adott át a Fejlesztési Tanács. Szintén helyi igény volt Magyar-kút és környéke, a gyönyörű szakrális központ rendbetétele, amely szintén a II. ütemben valósulhatott meg. Már csak egyetlen elem, az elektromos kábelhálózat lebontása és átalakítása vár befejezésre, amely várhatóan május folyamán fog megvalósulni.
 
 
 
 

Macron felesége és egy Michelin-csillagos séf összeálltak egy nemes ügyért

április 26. 12:56
Brigitte Macron first lady és Thierry Marx két Michelin-csillagos sztárséf egy csapatba került. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök eredetileg franciatanár végzettségű felesége nemrégiben vette át a vezetését egy pedagógiai bizottságnak, amelynek a molekuláris gasztronómia specialistája is a tagja. A bizottság 25 év feletti hátrányos helyzetű és képzetlen felnőttek oktatását segíti.

Legújabb projektjük egy szeptemberben induló képzési központ, amelyet a Párizs külvárosaiban élő iskolaelhagyóknak hoznak létre. A diákoknak többek között matematikát, angolt és franciát fogn tanítani – utóbbit havonta legalább egyszer személyesen Brigitte Macron. A tréning része lesz ezen kívül egy előadássorozat, amit sportolók, művészek és egyéb hírességek tartanak, ehhez a csapathoz csatlakozik Thierry Marx.
 

Tarolt a Balaton a bioborversenyen

április 23. 08:01
Egy balatoni olaszrizling és egy cabernet franc lett az idei, Hortobágyon rendezett XIII. Országos és Nemzetközi Bioborverseny csúcsbora.
 
Idén két ország hét borvidékének 10 pincészete képviseltette magát a hortobágyi Ökotúra vendégházban megrendezett versenyen. A fehérborok kategóriájában négy aranyérem született, a csúcsbor minősítést a Dobosi Pincészet Bio 14,92 Olaszrizling névre keresztelt 2016-os évjáratú bora kapta. A vörösborok kategóriájában a zsűri két bornak adott aranyminősítést. Csúcsbor címet kapott a Szászi Birtok Balaton felvidéki Cabernet Franc 2017 bora. A csúcsborok borászatai részt vehetnek 2020 február 12-15. között a németországi Nürnbergben megrendezésre kerülő MUNDUS VINI 2020 Biofach nemzetközi versenyén.

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az országos és nemzetközi bioborversenyt. Magyarország egyetlen bioborversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt biominősítésű termékekkel lehetett részt venni.
 

Különleges akusztikájú kápolnában lesz Tompos Kátya koncert

április 18. 10:00
A Villányi BorZsongás idején, május 4-én, borvacsorával és Tompos Kátya Trió akusztikus koncerttel várjuk vendégeinket a Bock Körpincében.
 
Idén is különleges programmal készülünk a Villányi BorZsongásra: 18:30-tól Zsongó borvacsorával várjuk vendégeinket konferencia termünkben, melyet 21:00-tól egy borkóstolóval egybekötött, fantasztikus hangulatú Tompos Kátya Trió koncert követ a Bock Körpincében.
A koncertre limitált a résztvevőszám, vásárolja meg jegyét online, hogy biztosan legyen helye.
 
A rendezvényre 2 típusú jegy kapható, melyet IDE kattintva rendelhet meg:
  • Csak a 21:00 órakor kezdődő koncertre + két borból álló borkóstolóra érvényes
  • A koncerten kívül a 18:30-kor kezdődő büfévacsorával is megvendégeljük. A jegy ára magába foglalja a vacsora mellé fogyasztott borokat is.
  • +1: Szállással egybekötött ajánlatunkért tekintse meg Borzsongás csomagunkat!
A Borzsongás programja

Zsongó borvacsora
Időpont: 18:30-20:30
Helyszín: Bock Hotel Ermitage****, Nagy konferencia terem
Levesek: Hideg eperkrémleves tápiókagyönggyel, Tavaszi zöldségleves csibemáj rizzsel,
Főételek: Tanyasi jércecomb rolád olasz paradicsommártással, sült rukkolával; Roston sült fogasfilé citromos vajmártással; Vaddisznó sült vadas mártással, Julien zöldséggel
Köretek: Illatos jázmin rizs; Vajas-petrezselymes parázsburgonya; Szalonnás gőzgombóc
Saláta: Friss kevert zöldsaláta dijoni mustáros öntettel
Desszert: „Rákóczi Túrós” pohárkrém
A vacsora mellé fogyasztható borok: Bock Chardonnay 2018; Bock Rosé Cuvée 2018; Bock Ermitage 2014; Bock Royal Cuvée 2013
Fontos tudnivaló: A koncertet követően nem lesz lehetőségük visszatérni konferencia termünkbe.
 
Tompos Kátya Trió koncert
Időpont: 21:00 órától
Helyszín: Bock Körpince
Borkóstolóval egybekötött akusztikus koncertet ad a Tompos Kátya Trió a fantasztikus hangulatú Bock Körpincében. Idén a műsor közben is megengedett lesz a kóstolás.
Tompos Kátya előadása alatt két borból álló borkóstolóval várjuk a vendégeinket.

Itt van az idei Borászok Barátjának 5 döntőse, benne egy érdekességgel

április 11. 17:08
A 2007-ben elindított Borászok Borásza díj kiegészítéseként 2012-től a Borászok Barátja díjat minden évben egy olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.
 
 
Az idei év 5 jelöltje:
 
Itt van az idei Borászok Barátjának 5 döntőse, benne egy érdekességgel
 

A Borászok Barátja díjat a következők nyerték el:
Dr. Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Dr. Mészáros Gabriella (2014), Alkonyi László (2015), Gál Helga (2016), Dr. Csizmadia András (2017) és Caroline Gilby, Master of Wine (2018).

Szavazati joga a Borászok Barátja esetében is az 50 legjobb magyar borásznak van.  A győztesek nevét a Borászok Borásza Díjátadógálán hozzák nyilvánosságra ünnepélyes keretek között, április 26-án.
 

Szabó győző 15 év után ecsetet ragadott és borral festett

április 09. 17:58
Szabó győző 15 év után ecsetet ragadott és borral festett
 
A Teleki borcsalád 11 borral festett remekművel emlékezett meg a 165 éve született Teleki Zsigmondról, a legendás villányi szőlőnemesítőről és borászról. Az egyiken Gasztonyi Kálmán festőművész magát Teleki Zsigmondot örökítette meg alkotótársa Szabó Győző színművész volt. A borral festett képek megvásárlásával a Bethesda Gyermekkorházat támogathatják a segíteni vágyók.

„Sok-sok évvel ezelőtt végeztem a Képzőművészeti Egyetemen, tervezőgrafika szakon. Tizenöt éve nem volt a kezemben ecset, de az, hogy egy különleges technikával, borral festhettem, nagy inspirációt adott.  Nagyon fontosnak tartom ezt az ügyet, hiszen segíteni mindig jó, ráadásul az, hogy a művészet erejével tehettem ezt, nagyon jó érzéssel tölt el” – mondta Szabó Győző színművész.

Gasztonyi Kálmán festőművész számára is nagy élmény volt a borral festés. A művész szerint minden borospalackban ott lapul a művészet.
„A borkészítés is művészet, így igen könnyen köthető a képzőművészetekhez, hiszen a bor is hangulatokat teremt, érzelmeket fejez ki, ahogy a képzőművészet is. Borral festeni nagy szakmai kihívást jelentett, de egyben rendkívül inspiráló is volt ennek a 11 képnek az elkészítése” – mondta Gasztonyi Kálmán festőművész, a festmények alkotója.

A képek élőben a Bethesda Gyermekkórházban tekinthetők meg 2019. április 4. és június 15. között, vagy ezen a weboldalon. Az alábbi pedig egy videó a festés folyamatáról:
 

Elkezdődött a pálinka hattyúdala?

április 04. 15:12
Az otthon főzött párlatok feketekereskedelme és a magánfőzők által illegálisan üzemeltetett bérfőzdék elburjánzása már nem pusztán az ágazat sikerességét veszélyezteti – olvasható a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) nemrégiben kiadott közleményében.

A szervezet szerint, ha a kormány nem húz záros határidőn belül éles határokat a pálinka és a saját célra készült párlatok között, „az ágazat a szabadságharcként emlegetett időszakot a fegyverletétellel zárja”. Úgy vélik, a 2010 előtti állapotok visszaállítására nincsen lehetőség, ezért a megoldást az jelentené, ha a kormány legális keretek közé szorítaná a saját célra történő párlatkészítést. A jelenlegi jogszabályok ugyanis nemcsak lehetővé teszik, szinte ösztönzik is az illegális kereskedelmet azzal, hogy legális keretek között lehet a fogyasztási igényeknél sokkal több párlatot előállítani.

2010 és 2015 között a magánfőzés és a bérfőzés is jövedékiadó-mentessé változott. A magánfőzők készülékeinek bejelentése 2015-ben kötelező lett, a magánfőző évente legfeljebb 86 liter (50 fokos) mennyiségű párlatot állíthat elő, mely a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. Azóta a magánfőzéshez való jogot minimum 5 darab párlat adójeggyel válthatja meg a magánfőző. Ellenőrzés és felderítés hiányában azonban megbecsülni sem lehet, mekkora az illegális és láthatatlan főzdék száma. Miközben – a közlemény szerint – az alkoholfogyasztás hazánkban folyamatosan nő, a pálinka forgalma stagnál, a bejelentett bérfőzdéké pedig csökken.

„A magánfőzők ellenőrzése továbbra is önkormányzati hatáskörbe tartozik, ezért a saját fogyasztásra készült párlatmennyiségről nincsenek valós adatok. Arról, hogy mennyi illegális, ipari mennyiségben előállított gyümölcspárlat készülhet hazánkban, kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvánosságra hozott leleplezéseiből lehet következtetni.  Az utolsó hasonló akció márciusban Veszprém megyében történt, ahol három darab egy helyen működésben lévő magánfőző berendezést, 450 liter alkoholterméket valamint több mint 2500 liter lepárlásra váró cefrét foglalt le a NAV. Ezt a mennyiséget legális keretek között egy magánfőző (50 fokos párlat esetében) több, mint öt év alatt készítheti el, háromszázezer forint értékű párlatadójegy kiváltásával” – áll a közleményben.

Michelin-csillagot kapott két újabb budapesti étterem

Március 27. 16:50
Michelin-csillagot kapott két újabb budapesti étterem
 
Március 27-én ezúttal Bécsben debütált a Michelin Kalauz Main Cities of Europe éves kiadványa. Tavaly Budapesten mutatták be a kalauzt, amibe bekerült az első kétcsillagos magyar étterem.
 
A 2019-es kalauzban 38 európai nagyváros legjobbnak ítélt éttermei szerepelnek, a budapesti éttermek listája két újabb étteremmel, a Standdal és a Babellel bővült. A Babelben tavaly beszélgettünk Blazsovszky Péter sommelier-vel és Veress István séffel, miután 2017-ben egy másik rangos nemzetközi díjat is bezsebeltek.
 
A Standot 2018-ban nyitotta meg a Bocuse d’Or szakácsversenyen szép eredményeket elért Széll Tamás és Szulló Szabina, mert a Stand 25 bisztrójuk mellé szerettek volna egy fine-dining éttermet is.