Fröccs

Itt van az idei Borászok Barátjának 5 döntőse, benne egy érdekességgel

április 11. 17:08
A 2007-ben elindított Borászok Borásza díj kiegészítéseként 2012-től a Borászok Barátja díjat minden évben egy olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.
 
 
Az idei év 5 jelöltje:
 
Itt van az idei Borászok Barátjának 5 döntőse, benne egy érdekességgel
 

A Borászok Barátja díjat a következők nyerték el:
Dr. Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Dr. Mészáros Gabriella (2014), Alkonyi László (2015), Gál Helga (2016), Dr. Csizmadia András (2017) és Caroline Gilby, Master of Wine (2018).

Szavazati joga a Borászok Barátja esetében is az 50 legjobb magyar borásznak van.  A győztesek nevét a Borászok Borásza Díjátadógálán hozzák nyilvánosságra ünnepélyes keretek között, április 26-án.
 

Szabó győző 15 év után ecsetet ragadott és borral festett

április 09. 17:58
Szabó győző 15 év után ecsetet ragadott és borral festett
 
A Teleki borcsalád 11 borral festett remekművel emlékezett meg a 165 éve született Teleki Zsigmondról, a legendás villányi szőlőnemesítőről és borászról. Az egyiken Gasztonyi Kálmán festőművész magát Teleki Zsigmondot örökítette meg alkotótársa Szabó Győző színművész volt. A borral festett képek megvásárlásával a Bethesda Gyermekkorházat támogathatják a segíteni vágyók.

„Sok-sok évvel ezelőtt végeztem a Képzőművészeti Egyetemen, tervezőgrafika szakon. Tizenöt éve nem volt a kezemben ecset, de az, hogy egy különleges technikával, borral festhettem, nagy inspirációt adott.  Nagyon fontosnak tartom ezt az ügyet, hiszen segíteni mindig jó, ráadásul az, hogy a művészet erejével tehettem ezt, nagyon jó érzéssel tölt el” – mondta Szabó Győző színművész.

Gasztonyi Kálmán festőművész számára is nagy élmény volt a borral festés. A művész szerint minden borospalackban ott lapul a művészet.
„A borkészítés is művészet, így igen könnyen köthető a képzőművészetekhez, hiszen a bor is hangulatokat teremt, érzelmeket fejez ki, ahogy a képzőművészet is. Borral festeni nagy szakmai kihívást jelentett, de egyben rendkívül inspiráló is volt ennek a 11 képnek az elkészítése” – mondta Gasztonyi Kálmán festőművész, a festmények alkotója.

A képek élőben a Bethesda Gyermekkórházban tekinthetők meg 2019. április 4. és június 15. között, vagy ezen a weboldalon. Az alábbi pedig egy videó a festés folyamatáról:
 

Elkezdődött a pálinka hattyúdala?

április 04. 15:12
Az otthon főzött párlatok feketekereskedelme és a magánfőzők által illegálisan üzemeltetett bérfőzdék elburjánzása már nem pusztán az ágazat sikerességét veszélyezteti – olvasható a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) nemrégiben kiadott közleményében.

A szervezet szerint, ha a kormány nem húz záros határidőn belül éles határokat a pálinka és a saját célra készült párlatok között, „az ágazat a szabadságharcként emlegetett időszakot a fegyverletétellel zárja”. Úgy vélik, a 2010 előtti állapotok visszaállítására nincsen lehetőség, ezért a megoldást az jelentené, ha a kormány legális keretek közé szorítaná a saját célra történő párlatkészítést. A jelenlegi jogszabályok ugyanis nemcsak lehetővé teszik, szinte ösztönzik is az illegális kereskedelmet azzal, hogy legális keretek között lehet a fogyasztási igényeknél sokkal több párlatot előállítani.

2010 és 2015 között a magánfőzés és a bérfőzés is jövedékiadó-mentessé változott. A magánfőzők készülékeinek bejelentése 2015-ben kötelező lett, a magánfőző évente legfeljebb 86 liter (50 fokos) mennyiségű párlatot állíthat elő, mely a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. Azóta a magánfőzéshez való jogot minimum 5 darab párlat adójeggyel válthatja meg a magánfőző. Ellenőrzés és felderítés hiányában azonban megbecsülni sem lehet, mekkora az illegális és láthatatlan főzdék száma. Miközben – a közlemény szerint – az alkoholfogyasztás hazánkban folyamatosan nő, a pálinka forgalma stagnál, a bejelentett bérfőzdéké pedig csökken.

„A magánfőzők ellenőrzése továbbra is önkormányzati hatáskörbe tartozik, ezért a saját fogyasztásra készült párlatmennyiségről nincsenek valós adatok. Arról, hogy mennyi illegális, ipari mennyiségben előállított gyümölcspárlat készülhet hazánkban, kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvánosságra hozott leleplezéseiből lehet következtetni.  Az utolsó hasonló akció márciusban Veszprém megyében történt, ahol három darab egy helyen működésben lévő magánfőző berendezést, 450 liter alkoholterméket valamint több mint 2500 liter lepárlásra váró cefrét foglalt le a NAV. Ezt a mennyiséget legális keretek között egy magánfőző (50 fokos párlat esetében) több, mint öt év alatt készítheti el, háromszázezer forint értékű párlatadójegy kiváltásával” – áll a közleményben.

Michelin-csillagot kapott két újabb budapesti étterem

Március 27. 16:50
Michelin-csillagot kapott két újabb budapesti étterem
 
Március 27-én ezúttal Bécsben debütált a Michelin Kalauz Main Cities of Europe éves kiadványa. Tavaly Budapesten mutatták be a kalauzt, amibe bekerült az első kétcsillagos magyar étterem.
 
A 2019-es kalauzban 38 európai nagyváros legjobbnak ítélt éttermei szerepelnek, a budapesti éttermek listája két újabb étteremmel, a Standdal és a Babellel bővült. A Babelben tavaly beszélgettünk Blazsovszky Péter sommelier-vel és Veress István séffel, miután 2017-ben egy másik rangos nemzetközi díjat is bezsebeltek.
 
A Standot 2018-ban nyitotta meg a Bocuse d’Or szakácsversenyen szép eredményeket elért Széll Tamás és Szulló Szabina, mert a Stand 25 bisztrójuk mellé szerettek volna egy fine-dining éttermet is.
 

Ettél már mahi-mahit? Itt az idő és az alkalom, hogy kipróbáld ezt a csodát

Március 22. 11:28
Két pincészet. Öt fogás. Tíz karakteres, a pincészetek stílusjegyeit hűen hordozó nedű. Az első tavaszi napsugarak melengető ébredésével egyidejűleg, márciusban a méltán nagy hírű balatoni pincészet a Légli Géza Kislaki bormanufaktúra és a mátraaljai kisgazdaság, a Horváth Dániel által képviselt H2 (H-négyzet) családi pincészet remekművei kerülnek terítékre. Legyél Te is részese egy feledhetetlen gasztronómiai élménynek az ARAZ Étterem márciusi borvacsorája alkalmából! Az ízek tökéletes harmóniájáról Barka Áron, Chef de Cuisine ínycsiklandozó menüsorával gondoskodik. 
 
Időpont: 2019. március 28. (csütörtök) 19:00 óra
 
Menü
 
Amuse bouche a Continental Hotel Budapest lobbyjában egy pohár gyöngyöző pezsgővel
Kislaki Irsai Olivér – Zenit Kötcse 2018 – H2 Falubor 2017
 
Sült kalamári, csicseriborsó saláta
Kislaki Matacs Chardonnay 2018 - H2 Furmint 2016
 
Erdei gombakrém, sült császárhús
Kislaki Siller 2018 Premierje - H2 Rozé* 2017
 
Mahi-mahi, paprikakrém, zeller, paradicsomlekvár
Kislaki Jánoshegy Kékfrankos 2015 - H2 Falubor Kékfrankos 2016
 
Szürkemarha szeggyel töltött káposzta, hízott kacsamáj, kalács
Kislaki Jánoshegy Merlot 2016 - H2 Kékfrankos 2015
 
Mogyorós churros, sós feketegyökér-ropogós, feketesörös kávészósz
 
Helyszín: Araz Étterem, 1074 Budapest, Dohány utca 42.
 
Időpont: 2019. március 28. (csütörtök) 19:00 óra
 
A vacsora ára: 16.500 Ft/fő (a számla végösszegéhez 10% szervizdíjat számolnak fel), amennyiben március 23-ig a részvételi díj kifizetésre kerül, az ár 13.990 Ft+10% szervizdíj. 

A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! A parkolás az Araz Hotel Nyár utcai mélygarázsában ingyenes.

Asztalfoglalás: telefona a +36 1-815-1100-as számon, illetve az araz@araz.hu e-mail címen.

A 2019-es Borászok Borásza díj 5 döntőse között van hölgy és határon túli borász is

Március 19. 08:00
Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg, és itt adták le szavazataikat az idei 5 döntősre is.
 
>>> Kihallgattuk a legjobb magyar borászokat, miről beszélgetnek egymás között.
 
Az 5 döntős: Áts Károly (Grand Tokaj – Tokaj), Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis – Tokaj), Figula Mihály (Figula Pincészet – Balatonfüred), Ipacs Szabó István (Vylyan – Villány), Maurer Oszkár (Maurer Pincészet – Szerémség).
 
A 2019-es Borászok Borásza díj 5 döntőse között van hölgy és határon túli borász is
 
Maurer Oszkár a ma a Szerbiához tartozó Szabadka-Horgosi borvidéken dolgozik, vagyis személyében esély van arra, hogy Balla Géza tavalyi Év Bortermelője díja után megint egy határon túli borász kapjon rangos elismerést.
 
A Borászok Borásza díj esetében a borászok két körben szavaznak. Első körben az 50 jelölt kiválasztotta maga közül az 5 döntőst, majd második körben szintén ők döntik el, hogy ki kapja meg a díjat. A hagyományoknak megfelelően a győztes nevét csak a Borászok Borásza Díjátadógálán hozzák nyilvánosságra ünnepélyes keretek között, erre idén április 26-án kerül sor.
 
>>> Helyszíni beszámoló a tavalyi Díjátadógáláról.
 
A Kóstoló Kör legizgalmasabb pillanatai:
 

Különleges kiállító a Tokaji Márciuson

Március 18. 15:37
A március 23-án megrendezésre kerülő Tokaji Március hagyományosan az év legnívósabb tokaji kóstolója. 60 tokaji borász 150 bora lesz kóstolható, külön Aszú Teremben sorakoznak a borvidék legkülönlegesebb borai, emellett szakértők Mesterkurzusokon és Pop-up előadásokon mutatják be Tokajt más-más aspektusból az érdeklődőknek.
 

A borászok mellett további tokaji kiállítók színesítik a programot. Saját standja lesz az Andrássy Rezidencia Wine & Spa-nak, Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodájának. Tarcalon, gyönyörű, rusztikus környezetben az Andrássy család patinás egykori rezidenciájában 41 szoba, spa & wellness részleg illetve a borvidék egyik legjobb étterme várja a tökéletes élményre vágyókat. A Tokaji Márciuson a szálloda képviselői várják a standnál a látogatókat, és lehetőség lesz helyben szobafoglalásra is.
 

„A helyzet tarthatatlan” – mondta a magyar versenyző a 16. Sommelier Világbajnokság után

Március 18. 08:19
„A helyzet tarthatatlan” – mondta a magyar versenyző a 16. Sommelier Világbajnokság után
 
Az 50 éve alapított ASI nemzetközi sommelier szövetség a belgiumi Antwerpenben rendezte meg a pohárnokok legnagyobb nemzetközi versenyét. 63 országból érkeztek a nemzeti bajnokok, illetve a kontinensek bajnokai, így összesen 66-an indultak az óriási presztízzsel rendelkező címért. Magyarországot Horváth Máté, a MÁK vezető sommelier-je képviselte, aki most először szerepelt világbajnokságon.
 
A verseny három fordulós volt, március 11-12-én zajlottak az előválogatók elméleti és gyakorlati feladatokkal, ezek alapján 19 versenyző jutott a középdöntőbe, amelyre március 13-án került sor. A március 15-i, hatalmas médiaérdeklődést kiváltó döntőbe mindössze három versenyző jutott tovább: Nina Højgaard Jensen (Dánia), Raimonds Tomsons (Lettország) és Marc Almert (Németország). A zsűriben helyet foglalt többek között  Jancis Robinson, az egyik legnevesebb európai borszakértőnő. A három versenyzőnek a döntőben a színpadon berendezett, szakértőkből álló „vendégasztaloknál” bort kellett ételek mellé ajánlani, borokat felismerni, problémás vendégek kívánságát teljesíteni, sört csapolni, dekantálni, párlatokat felismerni – ez utóbbi feladatnál például 10 egyformán átlátszó párlatról kellett megmondani, hogy az éppen pisco, gin, fehér rum vagy hortobágyi barackpálinka, az egyik párlat ugyanis ez volt (senki nem ismerte fel).
 
A 2019-es sommelier világbajnok a résztvevők többségének nagy meglepetésre a fiatal, 1991-es születésű mémet Marc Almert lett, második Nina Højgaard Jensen (másodszor szerzett nő ezüstérmet az ASI 50 éve során), a harmadik pedig a lett Raimonds Tomsons. A döntő után a versenyzők elmondták, átlagosan több mint 4 órát töltöttek tanulással naponta az elmúlt hónapokban, de mindegyiküknél előfordult a napi 8–10, vagy akár 14 órás tanulás is.
 
Horváth Máté magyar bajnok 44 versenytársával együtt nem jutott be a középdöntőbe. Máté elmondása szerint nagyon értékesnek tartja a most szerzett tapasztalatokat és nem tört meg a lendülete, a következő lépés az Európa Sommelier Bajnokság lehet. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a mostani helyzet tarthatatlan, olimpikonoknak kijáró támogatás nélkül nem lehet olimpiai sikert elérni. Kovács Gábor, a magyar bajnokságot szervező Magyar Sommelier Klub elnöke is elkísérte Mátét a versenyre. „Nincs szégyellni valónk, lehetőségeinkhez mérten kiválóan megálltunk a helyünket egy rendkívül erős mezőnyben” – mondta Kovács Gábor az antwerpeni döntőn.