Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca

Dulai Csilla
2015. október 31., 06:40


10 piac, amelyekre mindenképp érdemes ellátogatni, hiszen egytől egyig bírnak valami különleges vonzerővel. Ki ne hagyd őket, ha szereted a piacok forgatagát és hangulatát!
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Csörsz-utcai ökopiac
 
A 12. kerületben, a MOM Művelődési Ház udvarán kapott helyett és működik Budapest legnagyobb és legnyüzsgőbb biopiaca. Itthon a biotáplálkozás még nem annyira elterjedt, de a piacok és a bio ételek egyre növekvő száma, valamint az utánuk mutatott érdeklődés jelzi a létjogosultságukat – a budapesti biopiacokat is ez az igény tartja életben.
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Ittlakunk.hu
 
Az ökopiac 1991-ben nyílt meg, akkor még másik helyen. Innen költöztek a Marczibányi térre, ahonnan 2005-ben jöttek tovább a Csörsz utcába. Az idelátogatókat minden szombaton reggel fél 7 és dél között fogadják az árusok. A tudatos vásárlóknak, a bioéletmód iránt kíváncsiaknak mindenképpen javasolt!
Nagymarosi termelői és kézműves piac
 
A nagymarosi kézműves piac, ahol a Dunakanyar és a Börzsöny termelői árulnak, szombat délelőttönként, már 6 órától (télen 9-től) várja a látogatókat. Legstílusosabban komppal érkezhetünk a szemközti Visegrádról, mivel a kikötő a piac közvetlen szomszédságában található. Nagy választékban kaphatók itt gombák, tejtermékek, különböző házi sajtok, háztáji húsok, kolbászok, sütemények, lekvárok, mézek, savanyúságok.
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Origo.hu
 
A látogatást a hely kiváló elhelyezkedése és a Duna-parti panoráma miatt érdemes egy kirándulással is egybekötni!
 
Tokaj-Hegyaljai Piac
 
Minden hónap második vasárnapján (amúgy az év minden más napján is) érdemes ellátogatni Tokaj-Hegyaljára, ahol havonta egyszer a Sárga Borház parkolójában kézműves piacot rendeznek. A piac azzal a céllal jött létre, hogy összehozza, és egyben találkozási pontot is biztosítson a helyi termelőknek, kézműveseknek és lakosoknak. 
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Tokaj-turizmus.hu
 
Főleg hegyaljai, borsodi és zempléni termelők járnak ide, időnként egy-egy távolabbi vendégárussal kiegészülve. A piac kínálata szezonális, árulnak helyi sajtokat, mangalica termékeket, mézeket, lekvárokat, eceteket és olajokat (mind bio!), gyümölcsöket és zöldségeket. Emellett, mivel Tokajról van szó, nagy hangsúlyt kapnak a különböző helyi borok, amelyekből szintén hatalmas a választék. A szervezők, hogy a piac még hangulatosabb és egyedibb legyen, élőzenéről, különböző tematikus programokról is gondoskodnak. A következő piacot november 8.-án rendezik – mindenki írja fel a naptárába!
 
Budaörsi Halpiac
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Azizlelo.hu
 
A Budaörsi halpiac különlegessége, hogy – amint az a nevéből is kiderül – itt csak halat árulnak. Jobban mondva a friss és fagyasztott halakon kívül rákokat, kagylókat, ínyenc halételeket, tengeri szerkezeteket, fűszereket, sushi kiegészítőket, különleges olajokat. Sőt, a hetente öt alkalommal érkező új árut kérésre a Dokk büfé olasz séfje, igényeinknek megfelelően el is készíti. A választék óriási és minőségi, egy látogatást mindenképp megér!
 
Fővám-téri Vásárcsarnok
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Piaconline.hu
 
A budapesti Központi (másik nevén Fővám téri) Vásárcsarnok 2013-ben a CNN Travel elismerését is kivívta, amikor a legjobb európai piacnak választották. A csarnok 19. század végi impozáns épülete a turisták körében is közkedvelt, sőt, egyes utazási irodák szervezett túrákat tartanak itt, de gyakran találkozhatunk kisebb csoportokban sétálgató, lelkesen fotózgató külföldiekkel is. A piac három szintjén tényleg minden megtalálható, a szuvenírektől kezdve a hungarikumokig, az idénygyümölcsöktől a különlegességekig, a vadhúsoktól a halakig. Érdemes kipróbálni a karzaton a Fakanál önkiszolgáló éttermet, valamint a földszinten közép tájon elhelyezkedő rétesest. Az épület középső folyosóján pedig hetente, kéthetente országok szerinti tematikus vásárokat tartanak. Kihagyhatatlan nevezetesség mindenkinek, aki Budapesten jár!
 
SzimplaKerti Háztáji Piac
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Mtro.hu
 
Szintén egy belvárosi piac, de teljesen más jellegű, mint a szokásos vásárcsarnokok. Heti egyszer, vasárnaponként, reggel 9 és délután 2 óra közt várja a látogatókat a háztáji piac, aminek az eklektikus, alternatív hangulatú Szimpla Kert már negyedik éve ad otthont. A piacon hétről hétre 50 őstermelő árusít friss zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, élelmiszereket, tejtermékeket, mézeket – mind saját termesztésű, vagy házilag elkészített termékeket. A szervezők emellett gyerekprogramokról, zenéről, kóstolókról, szakmai beszélgetésekről és közös főzésről is gondoskodtak. Az elkészült ebédet adományért cserébe bárki megkóstolhatja.
 
Kolozsvár utcai piac
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Bábel István, a Pléh Csárda tulajdonosa (Fotó: Lokal.hu)
 
A 15. kerületben, a Kolozsvár és a Darnó utca sarkán, nem mondhatni, hogy központi helyen található a Kolozsvár utcai piac. Magában a piacban nem sok különös van, hiszen egy hagyományos bevásárlásra alkalmas hely zöldségekkel, gyümölcsökkel, pékárukkal, savanyúságokkal. Amiért mégis érdemes idelátogatni, az a Pléh Csárda, amely már 25 éve létezik, főleg az utóbbi időben – mióta letesztelte Anthony Bourdain, a CNN utazó szakácsa – lehet többet hallani róla. Az adagok óriásiak (egy rántott hús körülbelül 80 dekagramm és a fél adagot nem ismerik), az ára megfizethető, a hely retró, a tulajdonos vicces. A jelentős méretű ételmennyiség miatt érdemes csoportosan érkezni!
 
Józsefvárosi piac
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Kicsicsipos.tumblr.com
 
A híresen hírhedt és mára már bezárt Négy Tigris kínai piaccal szemben, a Kőbányai út túlsó oldalán működik az utódja, a még mindig Józsefvárosiként ismert piac. A fő vonalat természetesen továbbra is a kínai termékek képviselik, valamint itt, a piacon található bódésoron árulják már évek óta a város egyik legjobb pho levesét. A pho Vietnam nemzeti étele, egy erőteljes, édes-savanyú leves, melynek fő alkotóelemei a leforrázott marhahús, rizstészta, újhagyma és koriander. A Đăng Mười büfé felkapottságát jelzi, hogy a városban már három másik helyen is megnyitották éttermüket, de a legautentikusabb természetesen még mindig a piacos bádogépület.
 
Vecsési piac
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Vecseshirek.hu
 
A lángos és a piac szavak elválaszthatatlanok egymástól, a Vecsési piac pedig épp a lángosáról híres. Egy 2013-as szavazás alapján az itt készített „Vera Néni Lángosa” az ország legjobbja. A hely specialitása a töltött lángos, de legjobban a hagyományos sajtos-tejfölös fogy. A vecsési piac csütörtökönként és szombatonként tart nyitva és árukínálata olyan, mint bármelyik megszokott piacnak: zöldségek, gyümölcsök, cserepes növények, tejtermékek és természetesen savanyúságok. A lángos miatt azonban érdemes Vecsésre menni!
 
Káptalantóti Liliomkert piac
 
Ez az ország 10 legkülönlegesebb piaca
Fotó: Wikipedia.com
 
A leghíresebb vidéki piac, ami már évek óta küzd a hatóságokkal, mégis működik és már nyolc éve vonzza vasárnaponként 9 és fél 2 közt a látogatókat. Hangulata magával ragadó. Van itt minden, amit csak egy piacon el lehet képzelni: házi sütemények, vegyszermentes gyümölcsök, zöldségek, sajtkülönlegességek, házi mártások, cserepes növények, edények, ruhák, szappanok, könyvek, régiségek és természetesen kihagyhatatlan badacsonyi és Balaton-felvidéki borok. A kínált kóstolókkal pedig már akár jól is lakhatunk. Persze ez a piac nem olcsó, de mindenképp egy kihagyhatatlan Balaton-felvidéki látványosság.
Winelovers borok az olvasás mellé