Kávéházi minőség egy gombnyomással

Borászportál
2017. június 01., 10:17


Az automata kávégépek ínyenc körökben is megállják a helyüket! 
Kávéházi minőség egy gombnyomással
Sokféle kávéfőző található a piacon a klasszikus olasz eredetű „kotyogós” kávéfőzőtől kezdve az „amerikai” filteresen át a dugattyús „french press” kávéfőzőn keresztül egészen az automata eszpresszógépig. Szakértő segítsége nélkül könnyen elveszhetünk a kávégépek és lefőzési technikák dzsungelében. Ugyan a kávégép kiválasztásakor meglátásaink, preferenciáink különbözőek, de legtöbbünket ugyanaz az egy dolog mozgatja: hamisítatlan kávéházi élményre vágyunk otthoni kényelemben.
 
Mi kell ahhoz, hogy a saját kanapénkon hátradőlve elégedetten kortyolgathassunk olyan minőségű kávét, mint amit a kedvenc kávézónk baristája szokott lefőzni? Ehhez először is egy nagyon jó kávégép szükségeltetik.

Kezdjük a frissen őrölt kávénál
 
Természetesen a legideálisabb, ha a készítés frissen őrölt kávéval indul, így a kávé nem oxidálódik és nem veszít a minőségéből. Ezt kétféleképpen érhetjük el: magunk őröljük meg a kávét vagy automata gépet használunk és a szerkezetre bízzuk ezt a nemes feladatot. Az automata gépeknél ugyanúgy van lehetőségünk beállítani az őrlés finomságát, mint manuális esetben, így a kávé erősségének szabályozása szintén a saját ízlésünkre van bízva.
 
A legszebb pillanatok egyike, mikor van időnk és kedvünk belemélyedni a kávékészítés művészetébe és nem számít, ha hosszú perceket töltünk egy csésze kávé lefőzésével. De az esetek többségében beszippantanak bennünket a rohanós reggelek, amikor csak egyszerűen egy jó kávét szeretnénk inni gyorsan. Pontosan ezt tudják az automata eszpresszógépek, amelyeket elég csak bekapcsolni és megnyomni rajtuk egy gombot, hogy szinte azonnal lefőjön a fenséges fekete nedű.

Lehull a lepel: automata vagy klasszikus
 
A kávéimádók körében az automata kávégépek még mindig tabunak számítanak, pedig az elmúlt években a technológia nagyot fejlődött és az újonnan kialakított gépek messze meghaladják a korábbi robusztus, lomha, közepes minőségű kávét készítő társaikat.
 
Ma már az automata gépeknél a gyorsaság mellett az ízélmény, a kényelem és a funkcionalitás egyaránt fontos tényezők. Sőt a leggyakrabban választott kávénkat típus, hőfok és erősség szerint is beállíthatjuk, mindez rögzíthető néhány gombnyomással. A kávé minőségét leginkább a szemes kávét frissen leőrlő gépeknél tudjuk befolyásolni, rengeteg különböző típusú, eredetű, pörkölésű fajtából választhatunk saját ízlésünknek megfelelően. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a lefőzés után keletkező kávézacc sokkal környezetkímélőbb és gazdaságosabb megoldást nyújt a kapszulával működő gépeknél.
 
Kávéházi minőség egy gombnyomással

 
A legtöbb modellnél csak ízlés kérdése, hogy milyen kávét szeretnénk inni – espresso, ristretto, cappuccino, latte macchiato – lehetőségük nyílik választani számos elkészítési mód közül. Számos gép tejhabosító funkcióval is rendelkezik, de csak némelyeknek – mint például a Saeco PicoBaristo kávéfőzőnek – van olyan kivehető tejtartálya, amely a krémes tejhab elkészítését rendkívül egyszerűvé teszi.
 
Karbantartás kérdése itt is, mint minden kávégépnél felmerül, hiszen adott idő után szükségessé válik a szerkezet tisztítása. Viszont létezik egy nagy különbség az automata és a klasszikus kávéfőzők között, ez pedig az automatikus tisztító funkció, amivel ezek a gépek gyakorlatilag „öntisztítják” magukat. Csak a víz- és a kávébabtartály feltöltésére és a kávézacc rendszeres kiürítésére kell odafigyelni. Ezekről a teendőkről a gépek minden alkalommal jelzést adnak, ide tartozik a vízkőmentesítés is. Egyes gépek speciális vízszűrővel rendelkeznek, ezek folyamatos cseréjével hosszú időn keresztül biztosítható a vízkőmentesség. A Philipsnél és a Saeconál ezt már kitalálták, az automatagépekben található AuqaClean filteres megoldásnak köszönhetően csak ~ 5000 csésze után szükséges a vízkőtelenítés, melyet – a megfelelő folyadék hozzáadásával – a gép saját magának elvégez.
 
Kávéházi minőség egy gombnyomással

 
Kerámia térhódítása a kávégépiparban
 
Aki elszánta magát egy magas minőségű professzionális automata kávégép beszerzésére, annak érdemes az újabb kerámia őrlős változatokat keresni. A korábbi gépek fém alkatrészeivel szemben a kerámiaőrlők jellemzője, hogy időtállóbbak, csendesebbek, beállítható az őrlő részük, vagyis kellően finomra őrölnek és az őrlőbetétek nem melegszenek fel annyira. Így még több egymás utáni lefőzéskor sem lesz a kávénak égett utóíze.
 
Egyszóval nem szükséges baristává válnunk azért, hogy egy csodálatos kávét kapjunk, elég, ha egy minőségi kávégép mellett köteleződünk el. A különbséget máris érzékelni fogjuk az első kávé megkóstolásának pillanatától, amelytől, ha úgy döntünk, csak egyetlen gombnyomás választ el minket.
 
Tudjon meg többet az automata kávégépekről a Philips márkaoldalon!
Winelovers borok az olvasás mellé