A gázai bor rejtélyét is megválaszolhatja egy 8. századból származó szőlő

decanter.com
2023. április 19., 12:20


Az izraeli Negev-sivatagban ma leginkább világfajtákat - chardonnay-t, pinot noir-t - termesztenek, de egy új tanulmány szerint a régió elhagyatott homokja egykor sok különböző fajtának adott otthont.
A gázai bor rejtélyét is megválaszolhatja egy 8. századból származó szőlő
A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány egy feltárt bizánci kolostorból származó maroknyi szőlőmag genetikai információit hasonlította össze több száz modern kultúrfajtával, valamint izraeli és azon kívüli vad- és csemegeszőlővel.
 
Guy Bar-Oz, a Haifai Egyetem régésze az elmúlt hat évben bizánci településeket tárt fel a Negev-sivatagban. "Tisztában voltunk azzal, hogy léteztek hatalmas közösségi borprések, de azt nem tudtuk, hogy valójában mit is termesztettek"- nyilatkozta.
Az új genetikai adatok szerint az egyik Negev-mag a nyolcadik századból és valószínűleg fehér szőlőből származik.
Ha a régészeti leletek megerősítik a felfedezést, akkor ez lehet a legkorábbi fehér szőlő, amelyet bárhol dokumentáltak a világon. (Bár a tanulmány azt is megjegyzi, hogy a korábbi kutatások azt sugallták, hogy az egyes fajták fehér színe különféle eredettel rendelkezik.)
 
Lehetséges, hogy ennek az egy szőlőnek a felfedezése megválaszolhatja a gázai bor kilétét övező történelmi rejtélyt is. Ezt Negev-ben készítették, és a gázai kikötőn keresztül szállították a Földközi-tengeren át a német, a francia és a brit uralkodókhoz. A korszakból származó fehér fajtákra vonatkozó bizonyítékokat mostanáig azonban nem találtak.
 
A kutatók szerint munkájuk a mai éghajlati kihívások szempontjából is releváns lehet, hiszen a sivatagi szőlők molekuláris és genetikai jellemzőinek elemzése feltárhatja, miért olyan ellenállóak egy szélsőségesen száraz környezetben.
 
A teljes cikk a tanulmányról a decanter.com oldalon olvasható.
A tanulmány pedig itt érhető el.
 
Nyitóképen: szőlőültetvény a Negev-sivatagban
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé