A Nagy Bor Teszt szakmai partnere idén a Magyar Bor - Személyesen


2021. július 15., 14:31
Címkék:


A Nagy Bor Teszt az eddigi legnagyobb hazai felmérés, amely az internetezők körében kutatja a borfogyasztási és borvásárlási szokásokat. 
A Nagy Bor Teszt szakmai partnere idén a Magyar Bor - Személyesen
A Trinety Média által idén is meghirdetett felméréshez - melynek kérdőívét július 15. és szeptember 30. között lehet kitölteni, garantált ajándékok és 1 millió Ft összértékű nyereményért - szakmai partnerként a Magyar Turisztikai Ügynökség gondozásában működő Magyar Bor - Személyesen közösségi bormárka csatlakozik. A hazai borfogyasztási szokásokat érintő kérdéseken túl ezért kifejezetten a borturizmus feltérképezésére irányuló kérdések is megjelennek majd a tesztben.
 
 
A Nagy Bor Teszt szakmai partnere idén a Magyar Bor - Személyesen
Részlet az ősszel debütáló „Magyar Bor – Személyesen” imázsfilmből
 
 
A Magyar Bor - Személyesen márka egyik legfontosabb üzenete a borutazások, személyes borélmények megtapasztalása. „Ahhoz, hogy a borturistákról hiteles képet kapjunk, évente fel kell térképeznünk a piacot, ezért is csatlakoztunk a legnagyobb hazai online boros kutatáshoz” - fogalmazott Gál Zsombor, a Magyar Bor - Személyesen műhely szakértője. „A borturizmust nem könnyű mérni, hiszen a szó hagyományos definícióját tágabban értelmezve ma már nemcsak azokat tekintjük borturistáknak, akiknek elsődleges célja a borvidékek felkeresése és a borok saját termőhelyükön való megismerése. Borturista az is, aki például balatoni nyaralása során útba ejt egy-egy boros rendezvényt, vagy borászatot, tehát más szabadidős céllal, vagy akár hivatalos utazása során vesz részt borturisztikai programon.
 
Fontos megismernünk olyan alapvetéseket, mint hogy az emberek mely borvidékekre látogatnak el szívesen, hány napot szánnak egy elsősorban borhoz kapcsolódó utazásra, vagy milyen gyakran vesznek részt ilyen túrákon az év során. Azonban, ami még inkább segítheti a munkánkat és egyben a borászatok munkáját, az az utazási célok kiválasztási szempontjainak megismerése. Miért az adott borvidéket választja, milyen szolgáltatások érdeklik leginkább, hogyan választ borászatot a vendég? A felmérés jellegéből adódóan a legfontosabb döntési szempontokra és jellemzőkre tudunk csak rákérdezni a Nagy Bor Tesztben, de ezek az alapvető összefüggések komoly muníciót jelentenek a marketingeszközeink megválasztása során.”
 
A borászatok, mint turisztikai célpontok
 
A műhely gondozásában megjelent, 2020. végén készült tanulmányban a borturizmusban sikeres tíz hazai és öt ausztriai borászatot kérdeztek meg arról, hogy mire építik a szolgáltatásaikat, hogyan teszik élménydússá az ott tartózkodást. 
 
 
A Nagy Bor Teszt szakmai partnere idén a Magyar Bor - Személyesen

Pincetúra pohárral a kézben: a technikai információ élménnyé válik
 
 
A tanulmány rámutatott arra is, hogy a 30-50 éves korosztályon túl egyre növekvő szegmenst jelentenek a 20-as éveikben járó fiatalok, illetve a családdal, gyermekkel érkezők. A sikeres borturisztikai helyszínek közös ismérve a könnyű megközelíthetőség, az igényes, komplex turisztikai szolgáltatások megléte, kreatív programlehetőségek ajánlása, rendezvények szervezése, és természetesen elsődleges jelentőséggel bír a pincészethez kapcsolódó étterem vagy szálláshely. A tavalyi tanulmányban körvonalazódó megállapítások párhuzamba állíthatók lesznek a Nagy Bor Teszt eredményeivel, amely a turisták oldaláról vizsgál majd hasonló szempontokat.
 
A borturizmus ösztönzése hosszú távú stratégia része a turizmus időbeli és térbeli koncentrációjának csökkentésére. Alapvető cél a turisztikai szezon meghosszabbítása, a késő őszi, a téli és a kora tavaszi hónapok bekapcsolása az idegenforgalom vérkeringésébe a borvidékeken is. Erre a borturisztikai helyszínek kifejezetten alkalmasak, hisz ezekben a hónapokban lendül fel igazán a pincészetek látogatottsága. A borvidékeink az esetek többségében kiemelt desztinációkhoz kapcsolódnak, a fővárosból bármely égtáj felé indulva élményígéretek sorával várják az utazót, ezáltal hatékonyan csökkentik a területi koncentrációt is. Egyébiránt a borászatlátogatás szinte bármilyen típusú utazáshoz jól kapcsolható; egy üzleti rendezvényhez ugyanúgy ideális kísérőprogram, mint ahogy értékes programeleme egy kulturális vagy aktív turisztikai utazásnak. 
 

Magyar Bor - Személyesen
 
A piacelemzésen kívül a magyar bor kommunikációs portfóliójának megújulására is sor került az elmúlt időszakban. A 2019-ben elindult bor.hu közösségi weboldal hamarosan új megjelenést kap. Az oldalon hangsúlyosabbá válik a bortúrák, boros események ajánlása, magazinosabb lesz az oldal megjelenése és egyszerűbbé válik a borászatkereső használata is. A közösségi médiafelületeken folyamatosan frissülő posztok, ajánlók érhetők el a borokról, borvidékeinkről, a megújult Tourinform irodákban pedig a desztinációban releváns idegen nyelvekre lefordított magyar borkiadványok, országos és régiós bortérképek várják a látogatókat. A cél az, hogy a hazai és a külföldi utazók a borvidéki hangulat személyes megtapasztalása által közelebb kerüljenek a borászatokhoz, a magyar borhoz, élményszerűen szerezzék meg a tudást róla, újra meg újra visszatérjenek ezen vidékekre.
 
 
A Nagy Bor Teszt szakmai partnere idén a Magyar Bor - Személyesen

Az országos borvidéki drónfotózás egyik látványos felvétele: a Szársomlyó
 
A Magyar Bor - Személyesen edukációs tevékenységgel is lehetőséget kíván adni a turisztikai szakma képviselőinek és minden érdeklődőnek a boros tudás elmélyítésére. Ennek legújabb online eszközéül a turizmusakademia.hu oldalon hamarosan megjelenő borismereti e-learning anyagok szolgálnak majd. A „Bor a vendéglátásban” címmel 2020-ban ingyenes borismereti képzéssorozatot is indítottak, amelynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése. Ennek a népszerű programnak is várható a folytatása idén.
 
 
A Nagy Bor Teszt szakmai partnere idén a Magyar Bor - Személyesen
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé