Borpiaci prognózis Romániában

Agrárhírek
2009. május 12., 11:46


Romániában az országos borászati szervezet, az ONIV adatai szerint mintegy 179.000 hektáron termesztenek borszőlőt, amelyből cca 90.000 hektáron nemes szőlőt.
Borpiaci prognózis Romániában
 
Tavaly 894.000 tonna szőlőt szedtek le, amelyből 5,3 millió hektoliter bor készült, ebből 3,4 millió hektoliter nemesbor. Idén 13 százalékos növekedést prognosztizálnak, mintegy 6 millió hektoliteres bortermelést várnak Petre Mocanu, az országos borászati szervezet igazgatója nyilatkozata szerint.

A borok nagy részét belföldön értékesítik, a belföldi piac mintegy 5,35 millió hl -es fogyasztást jelent, a románok a hazai borokat előnyben részesítik a külföldi borokkal szemben. A belföldi fogyasztás aránya egyre inkább eltolódik a vörös borok irányába, ezen belül is a korábban kedvelt édes fehér borok helyett a száraz vörös borokat részesítik előnyben a vásárlók.

Tavaly mintegy 180.000 hl bort exportált Románia, elsősorban Svédországba, Norvégiába, Japánba, az Amerikai Egyesült Államokba és Oroszországba. Idén mintegy 200.000 hl-re szeretnék az exportot növelni. Ennek érdekében nagyobb hangsúlyt fektetnek a reklámra, nemzetközi vásárokon is népszerűsítik a román borokat. Elsősorban azokat a tipikusan román borokat népszerűsítik, amelyeknek a célországban nincsen konkurenciája: a Feteasca Neagra és Alba, a Francusa, Grasade Cotnari stb. A legnagyobb román borexportőrök a Halewood, a temesrékási Domeniile Recas, a Carl Reh Winery, a Cotnari és a Murfatlar.

A borokat átlagosan 5 eurós áron exportálják, emiatt a volt közép- és kelet-európai piacokra kevés román bor érkezik. Megnőtt a kereslet a rose tipusú borok iránt is, hiszen Románia tradicionálisan előállít rosé borokat, mint pl. busuioc fajtájú borok. A román boroknak úgy Romániában, mint külföldön konkurenciája a jó minőségű és olcsóbb moldáviai borok valamint a távolabbról származó grúziai borok.
 
Winelovers borok az olvasás mellé