Brüsszel megnyírbálná a borászati támogatásokat

Borászportál - MTI
2014. július 31., 10:50


A jövő évi uniós költségvetés-tervezet támogatási keretének javasolt csökkentése ellen tiltakoztak a néppárti képviselők. A borászatért is küzdenek.
Brüsszel megnyírbálná a borászati támogatásokat
 
Az Európai Parlament költségvetési, valamint mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága a héten vitatta meg a 2015. évi uniós költségvetés azon - egyelőre nem hivatalos - javaslatát, amelyet a tagállami kormányokat megjelenítő Tanács állított össze. A javaslat a nettó befizető tagállamok nyomására jelentősen csökkentené az Európai Bizottság eredeti indítványában szereplő összegeket: 522 millió euróval kívánja megvágni a kötelezettségvállalásokat és 2,1 milliárd euróval a tényleges kifizetéseket.
 
Erdős Norbert, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság tagja szerint az uniós költségvetés tárgyalásánál a válságból való kilábalás és a munkahelyteremtés céljait kell elsősorban figyelembe venni. A Tanácsnak a nettó befizető tagállamok álláspontját tükröző csökkentésre irányuló javaslata ezért nem fogadható el. A képviselő súlyos problémának nevezte közleményében, hogy a fejlesztés és a munkahelyteremtés motorját képező kohéziós és mezőgazdasági támogatásokat is jelentősen megvágnák. Véleménye szerint az európai méhészet és borászat támogatásából sem szabad engedni. A fideszes EP-képviselő ezért felszólította a mezőgazdasági bizottság tagjait: küldjenek egyértelmű jelzést a Tanácsnak, hogy az EP semmilyen csökkentést nem fogad el, különösen nem az agrárpénzek terén.

A Tanács hivatalosan szeptember elején írásbeli eljárásban fogadja el saját olvasatát, melyhez a képviselők szeptember 4-ig nyújthatnak be módosító javaslatokat. A módosításokról a költségvetési bizottság várhatóan október elején szavaz, majd a csomag az EP október végi plenáris ülése elé kerül.
Winelovers borok az olvasás mellé