Erazzuriz - 140 év siker

(X)
2012. december 18., 12:20


Újvilág - A chilei borkészítés zászlóshajójának számító Viiia Errazuriz nem mindennapi eseménnyel ünnepelte 140 éves fennállását. A Don Maximiano borászat sok generáció odaadó munkájára teszi fel a koronát és hirdeti a chilei bor sikereit, amelyeket már évente több millió borkedvelő élvez szerte a világon.
Erazzuriz - 140 év siker
 
A Don Maximiano borászat egyszerre egy büszke dinasztia öröksége és egy modern borászat, ahol a Vina Errazuriz vezető borának, a Don Maximiano-nak otthona. A termelési folyamatot úgy tervezték meg, hogy a szőlőszemeket kizárólag a gravitáció segítségével, a legkíméletesebb módon szállítsák a feldolgozás során és eleget tegyenek elkötelezettségüknek a fenntartható gazdálkodás iránt a geotermikus és napenergia hatékony használásával.

1870-ben az alapító, Don Maximiano Errazuriz Valdivieso, azzal a nem titkolt elhatározással érkezett az akkor még megszelídítetlen, de kétségkívül egyedi adottságú Aconcagua völgybe, hogy borait egy napon világszerte elismerjék. A fővárostól, Santiago-tól, 100 km-rel északra fekvő területre Bordeaux-ból származó, legjobb minőségű tőkék kerültek.
 
Ősei nyomdokaiba lépve, Alfonso Chadwick Errazuriz a 80-as években indította el a családi borászatot az otthoni és nemzetközi hírnév irányába. 1993-as halálával fiára, Eduardo Chadwick-re várt az álom beteljesítése. A borászatot a pénzügyi nehézségek, két pusztító földrengés és a chilei borokkal szembeni külföldi szkepticizmus sem tudta megállítani abban, hogy mára több mint 60 országban ismerté váljanak termékeik. A Vina Errazuriz 2008-ban és 2009-ben Chilében és Angliában is az év borászata lett és állami kitüntetésben is részesült Chile nevének öregbítéséért.

2010 - The Berlin Tasting

A Honk Kong-ban megrendezett The Berlin Tasting-en aVina Errazuriz 5 bora is az első 6 között szerepelt a legelismertebb toszkán és bordeaux-i nedűk között.

A Kai 2006 meghódítja New York-ot. A Mandarin Oriental Hotelban megrendezett The Berlin Tasting-en az Errazuriz bora első helyezett lett, amely nem csak a családi borászat, hanem a Chile-re jellemző, egyedi Carmenére elismerése is.
Erazzuriz - 140 év siker
Eduardo Chadwick, az Erazzuriz tulajdonosa

Tim Atkin a következőket mondta a 2009-es Sauvignon Blanc Single Vineyard Aconcagua Costa-ról: "Ez a világ egyik legjobb Sauvignon-ja, amit valaha kóstoltam. Átmenet a Sancerre és a Kiwi Awatere Valley stílusa között, de teljesen egyedi karakterrel. Rendkívül komplex bor: 93 pont!"

Díjeső

La Cumbre 2007 Syrah, 93 pont

Elegáns, nemes vonású bor, kifinomult textussal és hosszú lecsengéssel, melyben a spanyol meggy és áfonya mellett a balzsamosság, a pörkölt jegyek és némi animalitás S Szerepet kap.

Dom Maximiano 2007 Cabernet Sauvignon, 94+ pont

Illatában és ízeiben a domináló fekete ribizlit a füstösség, a tömjén, az ázsiai fűszerek és a grafit teszi igazán egyedivé. Dús szerkezetét a rengeteg érett tannin és a szinte felülmúlhatatlan koncentráltsága adja.

Kai 2007 Carmenére, 94 pont

Csábító illatában a szivardoboz, perzselt föld és az ánizs mellett a spanyol meggy és az áfonya a legmarkánsabbak. Osztályon felüli, bőségesen rétegzett bor, hosszú lecsengéssel és még többet ígérő tartalékokkal.

Vinedo Chadwick 2007 Cabernet Sauvignon, 97 pont

Érett illatában az áfonya és a fekete ribizli egészül ki a tömjén, a fűszerek, a hordó pörkölése és a földes jegyek által. Selymes és elegáns, szerkezetében is komplex, amire csak a legnagyobb borok képesek.

Sena 2007, 96 pont

Ibolyavörös színű, rendkívül kifejező illatú cédrussal, grafittal, kávéval és medvecukorral a fekete gyümölcsös, eperlekváros közép körül. Erőteljes érett tanninszerkezete, fiatalsága ellenére réteges szerkezetű, édes fűszerrel, szegfűszeggel és balzsamossággal az ízében. Hosszú lecsengésével az elegáns dohánylevél és az izgalmas gyömbér is feltűnik.

Az Erazzuriz borait Magyarországon a WineAge forgalmazza.
A WineAge borok lelőhelyei:


 • All in Delicates (1037 Budapest Folyondár u. 22.)
 • Anita Delikát és Kávézó (1123 Budapest, Alkotás u. 53.)
 • Bor & More (1192 Budapest, Szondi tér 4.)
 • Borárium-Budai Borvár (Aréna Bevásárlóközpont - 1087 Budaepst, Kerepesi út 9.)
 • BOR-BOX (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.)
 • Borkápolna (1071 Budaepst, Damjanich u. 52.)
 • Culináris Finomságok és Fűszerek (1036 Budapest, Perc utca 8.)
 • Decanter Borszaküzlet (1126 Budapest Kléh István u. 3.)
 • Piccante Delicatesse (1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A)
 • Radovin Borkereskedés (1028 Budapest, Hidegkúti út 71.)
 • Radovin Borműhely (1137 Budapest, Pannónia u. 17/B)
Winelovers borok az olvasás mellé