Februári hírszüret a hónap legolvasottabb cikkeivel

Borászportál
2018. február 28., 14:24


A február a bor és a gasztronómia világában a díjesők és szavazások időszaka volt, a hónapot pedig a Magyar Borok Bálja koronázta meg. Összegyűjtöttük a legfontosabb történéseket és a legolvasottabb cikkeinket.
Februári hírszüret a hónap legolvasottabb cikkeivel
Nem is szaporítanánk a szót, íme a február a Borászportál szemüvegén keresztül.
 
Február 1-jén indult a Lidl egyhetes akciója, amelyben a Grand Tokaj alap furmintját 600 Ft-ért árulták akciósan. A szerkesztőség kóstolójegyzetében alaposan kielemezte a bort. (Egyébként még mindig kapható, rendes áron 799 Ft-ba kerül).
 
 


Bár az időjárás nem feltétlenül a söriváshoz csinál kedvet, már megjelentek az első előrejelzések arra vonatkozóan, hogy milyen sördivatok söpörnek végig idén a világban. Mi három olyat mutattunk be, amik Magyarországot is biztosan el fogják érni.

A Winelovers Wednesday februári bórkóstolójának keretében ezúttal a Mátrai borvidék borai mutatkoztak be. Azért is különösen érdekes volt a régió helyzetének áttekintése, mert 2017-ben először kapta az Év bortermelője díjat mátrai borász (vele készített interjúnk itt olvasható). A kóstoló több, továbbra is megválaszolásra váró kérdést is felvetett.
 

Széll Tamás 2016-os illetve 2017-es hatalmas sikere ráirányította a figyelmet hazánkban is a világ legnagyobb gasztronómiai versenyére, a Bocuse d’Or-ra. Február 8-án rendezték a magyar döntőt, az ezúttal vidéki étteremből diadalmaskodó séf részt vehet a júniusi európai döntőn. Különös hangulatot adott az eseménynek, hogy alig 2 héttel előtte hunyt el a legandás névadó, Paul Bocuse.

Február 9-én jelentette be a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2018-as „Magyarország Tortája” verseny döntőseit. A hagyományoknak megfelelően augusztus elején választja ki a döntősök közül a szakmai zsűri az „ország tortáját” és az „ország cukormentes tortáját”. A győztes sütiket a nagyközönség először augusztus 20-án, Szent István ünnepén kóstolhatja meg, ezt követően pedig az ország számos cukrászdájában megvásárolhatók lesznek.
 
Február 22-23-án Egerben jártunk, ahol a XIX. Szőlészeti és Borászati Konferencia kizárólagos médiapartnereként a Borászportál két napon át élőben tudósított az eseményről. A szakma hazai képviselői mellett két Master of Wine is elmondta a gondolatait a magyar borok helyzetéről és lehetőségeiről.

Február utolsó napjai a báli szezon jegyében teltek, a Borászportál és a Winelovers egész csapata a 13. Magyar Borok Bálja előkészületeinek lázában égett. Interjút készítettünk az eseményen fellépő Tóth Verával, akiről talán kevesen tudják, imádja a jó borokat és még egy borlovagrendnek is a tagja. A nagy nap végül február 24-én jött el, az ott tapasztalt jó hangula és a visszajelzések alapján azt mondhatjuk, hatalmas siker volt a Magyar Borok Bálja. Természetesen ez az esemény sem maradhatott díjátadó nélkül: Ördög Nórának, az est háziasszonyának közreműködésével itt került kihirdetésre a minden évben egy fiatal borász munkáját elismerő Gál Tibor Emlékdíj győztese (lásd címlapfotó).
 
Februári hírszüret a hónap legolvasottabb cikkeivel