Kiheréli a kis italkereskedőket az adótörvény

Borászportál
2014. november 20., 13:49


Előreláthatóan mindössze 5-6 szereplőt hagy az italkereskedelem piacán az új adótörvény, amely mehétszerezi a korábbi jövedéki biztosíték összegét.
 
Alaposan átrajzolja a piacot az új jogszabály: várhatóan több mint száz, alkohollal foglalkozó nagykereskedő megy tönkre. Elsősorban azokat a cégeket fenyegeti a bezárás, akik kis, családi termelők termékeit terítik a piacon. Az Index cikke szerint a jövedéki törvény kedden elfogadott módosításával jövőre mindössze 5-6 ital-nagykereskedő lesz képes talpon maradni.
 
A jövedéki termékeket forgalmazó nagykereskedőknek jövedéki biztosítékot kell letenniük, az új törvény a biztosíték összegét az alkoholt áruló nagykereknél 22 millió helyett 150 millió forintra emeli. A jövőben a jövedéki biztosíték mértéke nem függ a cég méretétől, forgalomtól, árbevételtől. A drasztikus emelés a várakozások szerint kiszorítja a piacról azokat a kisebb mennyiséggel kereskedő vállalkozókat, akik a megemelt összeget nem tudják kigazdálkodni.
Update:
Cikkünk megjelenése után nem sokkal az Index azt írta, hogy "a kormánynak valójában nem is volt célja a kisebb italnagykerek tömeges kiírtása". Az adótörvényhez készült egy forgalomfüggő sávos rendszer, de az adócsomag zárószavazásakor ezt a parlamenti többség lesöpörte. A hírportálnak Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság már szerdán érzékelte a problémát, és beadott egy módosító indítványt, amely bevételarányossá teszi a biztosíték adási kötelezettséget. Ezt azonban az NGM technikai kifogások miatt nem hagyta jóvá, így arról nem tudtak szavazni. A módosító indítványt a költségvetést megalapozó törvény részeként hozzák majd vissza.
Winelovers borok az olvasás mellé