Kína bortermelésben is lenyomja Európát

Borászportál - MTI
2015. április 28., 10:11


Franciaországot megelőzve Kína lett 2014-ben a világ második legjelentősebb bortermelője 800 ezer hektárral, az első helyen továbbra is Spanyolország áll - közölte a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet Párizsban.
Kína bortermelésben is lenyomja Európát
Fotó: Nihaoitaly.com
A kínai szőlő 2000-ben a világ bortermelésének még csak alig 4 százalékát biztosította, jelenleg közel 11 százalékát. Kínán kívül elsősorban a latin-amerikai országokban nőtt jelentősen a termelés a jelentés szerint. 
 
Az Európai Unióban viszont folyamatosan csökken a borszőlők területe, amely tavaly 3,4 millió hektár volt, 21 ezer hektárral kevesebb, mint 2013-ban. Az EU-ban a legnagyobb területen, több mint egymillió hektáron Spanyolországban művelnek szőlőt, második helyen Franciaország áll (792 ezer hektár) és Olaszország (690 ezer hektár) előtt. 
Az EU 2008 és 2011 között a megtermelt bor minőségének javítása érdekében szabályozási programot vezetett be a termelési potenciálra, s ennek keretében évente átlagosan 94 ezer hektárral csökkent a szőlőterület. Az elmúlt két évben Olaszország és Portugália folytatta a csökkentést, 15 ezer, illetve 5 ezer hektárral. 
 
Tavaly egyébként 104 millió hektoliter bort vásároltak világszerte, ami egy év alatt 2,5 százalékos emelkedést jelent. Spanyolország 22 százalékkal tudta növelni borkivitelét, s továbbra is a világ elsőszámú borexportőre Olaszország és Franciaország előtt. A negyedik helyen Chile, az ötödiken pedig Ausztrália áll. 
 
A megvásárolt bor fogyasztása viszont valamelyest csökkent tavaly: a 2014-ben elfogyott 240 millió hektoliter 2,4 millióval kevesebb, mint 2013-ban. A legtöbb bor továbbra is az Egyesült Államokban fogy el.
 
Update: Kántor Endre a Borravalón helyre teszi a fenti hírt: az itt elérhető OIV jelentés összemossa a borszőlő és egyéb (csemege, élelmiszeripari) szőlőtermő területeket. A szőlőterületek mértéke nőtt jelentősen (799 ezer hektárra) Kínában, a bortermelés nem. Ahogy ebből az USDA riportból is kiderül, (USDA – az amerikai mezőgazdasági minisztérium) Kínában masszív a csemegeszőlő és mazsola termelés, és egyértelmű, hogy a közel 800 ezer hektárnak a nagy részéről épp ezek kerülnek az asztalra.
Winelovers borok az olvasás mellé