Kritikusan visszaesett a hazai bortermelés


2012. február 17., 09:48
Címkék:


Az elmúlt 35 évben drasztikusan csökkent a hazánkban előállított bor mennyisége – derült ki egy szekszárdi tanácskozáson. Míg 35 évvel ezelőtt 184 ezer hektár szőlőn gazdálkodtak a magyar gazdák, addig tavaly már csak 80 ezer hektáron, ennek megfelelően a feldolgozott bor mennyisége is csökkent, 1976-ban 5,1 millió hektolitert, míg tavaly 1,8 millió hektolitert termeltek – idézte a Tolnai Népújság Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára előadását.
Kritikusan visszaesett a hazai bortermelés
 
A drasztikus csökkenés egyik oka, hogy 2005-től jelentős uniós támogatásra pályázhatott az, aki kivágta az ültetvényét. Ennek következménye, hogy az elmúlt 7 évben 11 ezer hektár szőlőültetvény szűnt meg. Horváth Csaba a szerkezetátalakítási támogatásról is részletesen beszámolt.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

A szőlőültetvényt támogatással fel lehet újítani, le lehet cserélni a régi fajtákat, erre a múlt évben hazánkban 14 550 eurót biztosítottak. Pályázni tavaly november végéig lehetett. A kiírás annyira népszerű volt, hogy 1600 hektárral túl is igényelték a keretet a termelők.
Kritikusan visszaesett a hazai bortermelés
Elkeserítő számok
A hallgatói hozzászólások között a bonyhádi borász, Szabó Gábor meg is jegyezte, hogy felháborítja, hogy a teljes hazai keret 60 százalékát egy borvidék, a kunsági kapta meg. Arra kérte a főtitkárt, hogy 2013-tól borvidékenként osszák el a keretet.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé