Magyarország megőrizné a szőlő-újratelepítési jogokat

Agromonitor
2012. március 22., 10:38


A szőlő újratelepítési jogokat a jelenlegi uniós szabályozás szerint 2016. január 1-jével eltörölnék, de Magyarország elkötelezett a szőlő újratelepítési jogok fenntartása mellett – erősítette meg Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke egy, a témáról szervezett szakmai tanácskozáson Brüsszelben. A nagy bortermelő országok hasonló álláspontot képviselnek.
Magyarország megőrizné a szőlő-újratelepítési jogokat
 
A brüsszeli rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők – összesen háromszázötvenen, köztük hét tagország mezőgazdasági minisztere – ismételten felhívják az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy az európai szőlőtermelők a 2007-ben elfogadott szabályozás újragondolását kérik. Magyarországot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint Font Sándor képviselte a rendezvényen. A mezőgazdasági bizottság elnökének véleménye szerint a telepítési jogok tervezett liberalizációja az ipari szőlőtermelés elterjedését vonná maga után Magyarországon is. A tömegtermelés következtében túltermelési válság és csökkenő szőlőfelvásárlási árak fenyegetnék az európai tagországok termelőit. Az újratelepítési jogok fenntartása az uniós szőlőtermelők számára azért fontos, hogy a jogokat ne lehessen egyik országból a másikba áthelyezni, és egy esetleges liberalizáció nyomán ne indulhasson szakmailag ellenőrizhetetlen szőlőtelepítési hullám az unióban – mondta Horváth Csaba, a HNT főtitkára.
 
Az említett negatív gazdasági hatások szociális veszélyeket is hordoznak magukban, hiszen a hagyományosan családi gazdaságokra alapozott európai szőlőtermelési modell eltűnéséhez vezetne a liberalizáció.

A rendezvényen felszólaló francia, német, osztrák, olasz, luxemburgi, máltai és finn mezőgazdasági miniszterek is hasonló állásponton voltak. Bruno Le Maire francia miniszter kiemelte, hogy hazájában 1800 önkormányzati és parlamenti képviselő, illetve polgármester írta immár alá azt a petíciót, amelyben a szőlő újratelepítési jogok fenntartását kérik.

A szőlő-újratelepítési jogok szabályozását az Európai Bizottság szakértői csoport felállításával vizsgálná, amelyben minden tagország két képviselővel venne részt. Az áprilisban létrehozandó testület beszámolója novemberre várható.
Winelovers borok az olvasás mellé