Miénk itt a tér – jön a IV. Junibor ünnep

Gonda György
2016. augusztus 22., 19:52


Idén is a Szent István téren, a Bazilika előtt körbesétálva lehet mejd megkóstolni az ország legizgalmasabb 32 fiatal borászának borait hétvégén: 4 napos borünneppel vár a Junibor az ország egyik legszebb terén.
Miénk itt a tér – jön a IV. Junibor ünnep
Körülbelül 10 évet kell visszautaznunk az időben, ha ott akarunk lenni a Junibor Egyesület megalapításánál. A legenda szerint akkor született meg az ötlet, amikor kiderült, hogy a Balaton két oldalán már réges-régen dolgozó fiatal szakember, Konyári Dani és ifj. Figula Misi még soha életükben nem találkoztak egymással.
 
A Junibor Egyesület azzal a céllal alakult, hogy a fiatal borászok szakmai fejlődését biztosítsa, segítse a munkát és fórumot adjon a tapasztalatcserének. Az egyesület tagjává az a 35 év alatti szakember válhat, aki elkötelezi magát a minőségi borkészítés, kulturált borfogyasztás mellett. Ezt a felvételkor már igazolnia is kell saját készítésű boraival. A tagság 40 éves korig tart, de az egyesületből „kiöregedők” akkor sem vállnak el egymástól, hiszen csak a szavazati jogot veszíti el a rangidős „tiszt” és a jövőben is ugyanúgy részt vesz az eseményeken, véleményt mond és aktív tagja az egyesületnek, hiszen az alapértékek nem függnek az életkortól.
Az egyesületi élet az évek során persze túllépett a munkán, barátsággá alakult, és a tagok inkább egy nagy családként gondolnak a Juniborra. Az egyesület céljai továbbra sem változnak, ahogyan Hernyák Tamás, elnök elmondta, a legfontosabb cél, hogy a tagok részére képzéseket, tanulmányutakat  szervezzenek, illetve szeretnék a tudáscserébe azokat a kollégákat is bevonni, akik nem tagjai a Junibornak.
 
Mindig is fontos volt, hogy az egyesület egy évben egyszer, közösen megmutassa, hogy mire képes – így került sor a Junibor Ünnepre, amelynek a népszerűsége rohamosan nőtt, így a Rókusfalvy teraszról egy idő után a Szent István térre költözött.
 
Idén, augusztus 25-28 között pedig már negyedszer lesz Junibor Ünnep, ahol négy napig lesz lehetőség a Szent István téren elhelyezett házikókba kitelepült összes juniborász boraiból kóstolni, illetve a legmenőbb street-food ételekből falatozni. Aki azt várja, hogy a borászok állnak majd a pult mögött és kínálják boraikat, azokat csalódás fogja érni. Augusztus végét írunk, ilyenkor már igen sok a munka a szőlőben és a pincében. Kezdődik a szüretre való felkészülés, sok helyen a már tart is – így a borászok egy része a szőlőket járja. De azért nincs ok a kesergésre, hiszen minden nap lesz fogadóóra a téren, ahol minden juniborász feltűnik majd. A pontos beosztásról az esemény weboldalán és a Facebookon lehet tájékozódni.
A fesztivál ideje alatt, szombaton az egyesület tagjai egy zártkörű eseményen, a Zöldszüreten megtartják a felvételre jelentkezők borainak kóstolóját. Ezek után pedig a téren zajlik majd a Kedvencek kóstolója az összes juniborász részvételével. A Kedvencek kóstolójához a belépőt jelentő karszalagot a rendezvény társszervezőjénél, a juniborok kiemelt forgalmazójánál, a DiVinoban lehet megvásárolni. A kóstoló során mindenki egy-egy kedvenc tételét mutatja be, szóval érdemes csatlakozni!
Winelovers borok az olvasás mellé