Mitől bio a biobor?

Németh Richárd
2011. május 18., 21:28


A biobor a természet íze. A modern és egészséges táplálkozás követelményeihez alkalmazkodva egyre gyakrabban választunk az élelmiszerboltok bio-részlegének folyamatosan bővülő kínálatából. De tudjuk mit jelent a bio fogalma a szőlő és a bor vonatkozásában? És tisztában vagyunk-e egyáltalán hazánk egyedülálló adottságaival?
Mitől bio a biobor?
 
Vegyszerek nélkül
A hangsúly a természetes módszerekkel folytatott művelésen van. A legfontosabb alapelvek a harmonikus állapot kialakítása, a korszerű előrejelzési módszerek alkalmazása, a megelőzés, valamint a biológiai védelem. A biotermelés és –gazdálokodási mód tiltja a műtrágyák, növekedés szabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok bármilyen alkalmazását.
A növényvédelemben is tilosak a kemikáliák. Egy biogazdaságban csak a természetes anyagok: réz, kén, vízüveg, kőporok, növényi kivonatok és teák jöhetnek számításba. Lényegesen eltér az egyéb bevált, magas termésátlagokat eredményező, intenzív termelési módoktól, hiszen korlátozza a különböző adalékok, színező- és festékanyagok, valamint tartósítószerek használatának lehetőségét.
Hazánk egyedülálló adottságai
Magyarország szőlőtermesztésének ökológiai adottságai kedvezőek a környezetkímélő és az ökológiai szőlőtermesztésre. A Kárpát-medence sajátos, védett klímája jobb feltételeket biztosít ehhez a technológiához Nyugat-Európa országainál. A rezisztens fajták lehetővé teszik a csökkentett kémiai szerek felhasználásával való növényvédelmet. A hazai bio (öko) szőlőtermesztés és borászat előírásai sokszor szigorúbbak, mint az Európai Unió vonatkozó szabályzata.
A biotermelésbe bevont területek nagysága Magyarországon a mezőgazdasági művelés alatt álló területek mindössze 1 %-a (!).
 
Két hivatalos hazai szervezet létezik, amely jogosult a biotermékek ellenőrzésére, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft és a Hungária Öko Garancia Kft.  A minőséget tanúsító biotermék védjegy a belföldi és exportpiacon is elengedhetetlen feltétele a forgalomba hozatalnak.
Magyar és külföldi bioborok
A magyar „biobor” kifejezés a hazai fogyasztók körében már igen elterjedt és ismert, ám tudni kell, hogy külföldön más megjelöléseket is alkalmaznak a némileg félrevezető „bio” jelző helyett. A teljesség igénye nélkül: Spanyolországban a „vino ecologico”, Angliában és Amerikában az „organic wine”, Franciaországban a „vin biologique”, Németországban pedig az „ökowein” kifejezést használják a biotermesztés és –feldolgozás lényegét, azaz a környezetkímélő és ökológiai eljárásokat illetően.
Nem létező fogalom
A fentiek értelmében tehát, egy bort akkor nevezhetünk biobornak, ha az minősítve van. Azonban szigorúan véve, a fogalom, hogy „biobor”, hivatalosan nem is létezik, annak ellenére, hogy a köztudatban ennyire elterjedt. A szakszerű definíció: „ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor”. Ám, az egyszerűség kedvéért továbbra is használjuk a köznyelvbe beékelődött „bio” megjelölést.
A bioszőlő titkai
Csakúgy, mint a biogazdálkodás más eseteiben, a szőlőkultúrákban is átállási időszak betartására van szükség. Ez a 4. évi termés betakarításáig, azaz szüretéig tart. Ezalatt tilos a szőlőművelésben műtrágyákat, szintetikus növényvédő szereket, hormonális szabályozókat, terméskötődés fokozókat használni. A növényvédelemben kizárólag természetes anyagok: réz, kén, vízüveg, kőporok, növényi kivonatok és teák jöhetnek számításba. A szerves trágyázás elsődlegesen érett szarvasmarhatrágyával és pillangós zöldtrágya aláforgatásával történhet. A rovarkártevők általában nem jelentenek megoldhatatlan problémát. Ellenük rablóatkákkal és más természetes ragadozók megtelepítésével lehet hatásosan küzdeni. A szőlőfürtök tökéletes kifejlődéséhez, beéréséhez rengeteg alakító metszés, úgynevezett „zöldmunka” is tartozik, amely során kialakulnak a megfelelő művelési formák, a levelek és fürtök egészséges aránya, a napfény és a levegő hozzáférésének optimuma.
(Felhasznált forrás: Biobor.hu)
Winelovers borok az olvasás mellé