Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata

Borászportál
2025. október 17., 18:30


A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata
Az olaszrizling mint közép-európai eredetű szőlőfajta elsősorban Magyarországon és a környező országokban terjedt el. Neutrális jellegű, vagyis nem a fajtajelleg dominál a belőle készült borban, hanem szépen visszaadja a termőhely sajátosságait. Ez teszi igazán sokoldalúvá: készülhet belőle könnyed, friss és gyümölcsös bor, de telt, ásványos, olajosabb textúrájú fehérbor vagy akár késői szüretelésű édes tétel is.

Illatában és ízében gyakran fedezhetők fel mandulavirágos, zöldalmás, diós vagy mogyorós jegyek – attól függően, honnan származik, és milyen stílusban készült. Az olaszrizling így mindig egy kicsit más arcát mutatja, és mindig tisztán tükrözi a helyet, ahol termett. A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
 
Az illatos és komplex Nivegy-völgyi
A Dobosi Borbirtok a Nivegy-völgy meghatározó borászata, akik már a kezdetektől organikus szőlőművelést folytatnak. Az alapkategóriát náluk a zöld címkés Olaszrizling és a BalatonBor képviseli – ezeknél a frissesség és a zöldalmás karakter dominál, és már novembertől elérhetők újbor formájában.
 
A klasszikus, érlelt kategóriában már a komplexebb, gazdagabb tételek jelennek meg, mint például a Nivegy-völgyi Olaszrizling. Ezt a bort hat hónapig érlelik – fele részben hordóban, fele részben tartályban –, hogy megőrizze a gyümölcsösséget, de egyben mélységet és tartalmat is kapjon.
Remekül illik sültekhez, omlós tarjához, különösen, ha egy kis sült alma is kerül a tányérra.
 
A szüret nálunk hosszú folyamat: a friss olaszrizling alapanyagát már a szüret elején szedjük, de akár a legvégéig is eltarthat, mint például a 14.47 Olaszrizling esetében – a nevét az alkoholfoka adja. Itt a bogyók enyhén betöppednek, így nemcsak a cukor, hanem a sav is koncentrálódik. Az eredmény egy elképesztően hosszú, tartalmas, ugyanakkor fajtaazonos bor – igazi, karakteres olaszrizling. Ezek nem állandó tételek. A késői olasz 2016-ban, 2018-ban és 2023-ban volt. Ez a mi "kis játszóterünk" - mondja Dobosi Győző, a Dobosi Borbirtok vezetője.
A 14.47 Olaszrizling akár desszert előtt is megállja a helyét, de szarvasgombás ételekhez is kiváló. Testes, mély bor, amely szépen kíséri a különleges, karakteres fogásokat.
 
Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata
 
A Dobosi-területek többségén mészköves alapkőzet található – mind a Nivegy-völgyben, mind Balatonfüreden, a Baricska-dűlőben. “Mi az arányokkal szeretünk „játszani”, azzal, hogy milyen mértékben kerülnek a borba a déli és nyugati kitettségű területek alapanyagai. Ettől lesz igazán sokarcú az olaszrizlingünk – egyszerre hordozza a napfény érettségének, és a hűvösebb fekvések feszes savszerkezetének jegyeit.”
 
A Nivegy-völgyi olaszrizlingekről általánosságban elmondható, hogy illatosabbak, mint más borvidéki tételek. Jellemző rájuk a jó savérzet, ugyanakkor a melegebb fekvések enyhe lágyságot adnak az ízvilágnak. A birsalmás, érett körtés aromatika meghatározó, amely szinte védjegye az itt készülő eredetvédett Olaszrizlingeknek.
 
Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata
 
A Balatonfüredi Olaszrizling, például a Baricska-dűlőből, teljesen más karaktert mutat: más típusú mészkövön terem, és ez a borban is megjelenik. Gyakran fehér virágos, enyhén mentás jegyek tűnnek fel, és a bor könnyedebben, elegánsabb szerkezetben mutatja magát. A dűlő talaja sekély, a kövek szinte világítanak a napsütésben – ez a borok fényében, tisztaságában is érezhető.
 
Az összetéveszthetetlen “badacsonyi”
Legyen akár házasítás, dűlőszelektált bor, vagy késői szüretelésű desszertbor - a Badacsony karaktere még a kezdő borfogyasztók számára is könnyen felismerhető. Ezekben a borokban ott rejlik a hegy ásványos, sós-bazaltos aromavilága, amely összetéveszthetetlenné teszi a Badacsonyi Olaszrizlinget.
 
Az Éliás Birtok négyféle változatát készíti el, ezekből kettő minden évben piacra kerül. Az első változat egy reduktív házasítás, ebben a fajta friss, gyümölcsös karakterét emelik ki. Ez egy könnyedebb, mindennapi fogyasztásra szánt bor.
 
Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata
 
A második változatot akár dűlőszelektáltnak is nevezhetnénk, bár a Badacsonyon hivatalosan nincsenek dűlők. Itt azonban válogatott, teljes érettségben szüretelt alapanyagot dolgozunk fel, amiből egy nagyobb testű, komplexebb bor születik. Bár acéltartályban erjed, a teljes érettségben szüretelt alapanyag, valamint a hegy vulkanikus talaja olyan gazdag, ásványos és hosszú lecsengésű bort eredményez, amely messze túlmutat a könnyed, friss olaszrizlingeken" - emeli ki Éliás Csaba borász, tulajdonos.
A Fent a Hegyen remekül harmonizál erdei gombákkal készült fogásokkal, és mangalicából készült húsételekkel, de a töltött káposzta is nagyszerűen társítható hozzá.
 
Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata
Éliás Csaba
 
A harmadik stílus a kivételes évjáratokban készített desszertbor, amelynek 2023-as évjáratába botritiszes szemek is kerültek. Az ilyen, késői szüretelésű tételek akár 100 gramm maradékcukrot is tartalmazhatnak, illat- és ízviláguk pedig a tokaji aszúkat idézi. Ezek ritkán fordulnak elő Badacsonyban, de amikor igen, akkor igazán különleges tételek születnek.
Az aszúkhoz hasonlóan kiválóan illenek liba- vagy kacsamájhoz, fügés, kalácsos fogásokhoz.
 
Időnként készítenek egy hordós érlelésű változatot is, amelyet „Olaszrizling Selection” néven palackoznak. Itt ugyanaz az alapanyag kerül feldolgozásra, mint a „Fent a hegyen” esetében, de 500 literes, harmad-negyed töltésű, vagy pedig felújított, akár hetvenéves hordókban erjesztik és érlelik. Ez a verzió újabb dimenziót, mélyebb, krémesebb szerkezetet és finom hordóaromákat ad a fajtának.
 
A kerek és sűrű mátrai
Amikor a Mátrára gondolunk, legtöbbször még mindig inkább a túrák vagy a sípályák jutnak eszünkbe, nem pedig a bor. Pedig a térség adottságai lehetővé teszik a magas minőségű borok készítését: a mátrai fehér- és vörösborok egyszerre élénk savakkal és gazdag aromavilággal rendelkeznek.
 
A térség meghatározó borászatának, a Dubicz Borászatnak a kínálatában jelenleg kétféle olaszrizling található: az egyik reduktív eljárással készült, a másik pedig a hordóban érlelt, dűlőszelektált.
 
Az előbbi a reduktív technológiának köszönhetően friss, üde, fiatalos karaktert mutat. Az új évjárat rendszerint már november körül elérhető. Illatában és ízében a mezei virágos jegyek dominálnak, kiegészülve egy enyhe fajtajelleges mandulássággal.
A bor könnyed, lendületes, gyümölcsös és üdítő, így kiválóan fogyasztható hétköznapi borozgatásokhoz, salátákhoz, friss sajtokhoz, halételekhez vagy akár aperitifként is.
 
Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata
Sárhegy dűlő
 
A Sárhegy dűlőről származó olaszrizling a borászat komolyabb, prémium kategóriáját képviseli. Csak kiemelkedő évjáratokban készül, kizárólag új hordókban érlelik 12 hónapon keresztül, majd a palackozás előtt még néhány hónapot pihen tartályban és palackban is. Ez a limitált tétel kis palackszámban kerül forgalomba.
 
Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata
 
A bor karakterét a Sárhegy dűlő sajátos adottságai határozzák meg. A Mátra egyik legértékesebb fekvésű területe, az 500 méter magasságú Sár hegy lankáin helyezkedik el. Talaja vulkanikus eredetű, kavicsos és köves, ami különleges ásványosságot, sós, minerális jegyeket ad a boroknak. Ez a terroir hatás a Sárhegy Olaszrizlingen is markánsan megjelenik. Illatában és ízében az érlelésből adódó másodlagos aromák dominálnak. A vaníliás, krémes jegyek szépen integrálódnak a bor szerkezetébe, amely gazdag, telt és komplex. A színvilága mélyebb, alkoholtartalma jellemzően 13–14% körüli. A savszerkezete harmonikus, inkább a mineralitás és a sűrű szövésű textúra határozza meg.
Sült vagy füstölt húsokhoz, érlelt sajtokhoz, gazdagabb fogásokhoz, de akár önmagában is megállja a helyét.
 
Három olaszrizling a TOP 100-ban: A Dobosi Borbirtok Baricska-dűlő Olaszrizling 2023 15. lett a Winelovers 100-as listáján. Ugyanezen a listán az Éliás Birtok Fent a hegyen Olaszrizling 2023 a 49., míg a Dubicz Borászat Sárhegy Olaszrizling a 76. helyezést érte el!

Winelovers borok az olvasás mellé