Az olaszrizling mint közép-európai eredetű szőlőfajta elsősorban Magyarországon és a környező országokban terjedt el. Neutrális jellegű, vagyis nem a fajtajelleg dominál a belőle készült borban, hanem szépen visszaadja a termőhely sajátosságait. Ez teszi igazán sokoldalúvá: készülhet belőle könnyed, friss és gyümölcsös bor, de telt, ásványos, olajosabb textúrájú fehérbor vagy akár késői szüretelésű édes tétel is.
Olaszrizling Október a Winelovers Webshop-ban! Nézz szét itt, ha olaszrizlingre vágysz kedvezményes áron!
Illatában és ízében gyakran fedezhetők fel mandulavirágos, zöldalmás, diós vagy mogyorós jegyek – attól függően, honnan származik, és milyen stílusban készült. Az olaszrizling így mindig egy kicsit más arcát mutatja, és mindig tisztán tükrözi a helyet, ahol termett. A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
Az illatos és komplex Nivegy-völgyi
A Dobosi Borbirtok a Nivegy-völgy meghatározó borászata, akik már a kezdetektől organikus szőlőművelést folytatnak. Az alapkategóriát náluk a zöld címkés Olaszrizling és a BalatonBor képviseli – ezeknél a frissesség és a zöldalmás karakter dominál, és már novembertől elérhetők újbor formájában.
A klasszikus, érlelt kategóriában már a komplexebb, gazdagabb tételek jelennek meg, mint például a Nivegy-völgyi Olaszrizling. Ezt a bort hat hónapig érlelik – fele részben hordóban, fele részben tartályban –, hogy megőrizze a gyümölcsösséget, de egyben mélységet és tartalmat is kapjon.
Remekül illik sültekhez, omlós tarjához, különösen, ha egy kis sült alma is kerül a tányérra.
“A szüret nálunk hosszú folyamat: a friss olaszrizling alapanyagát már a szüret elején szedjük, de akár a legvégéig is eltarthat, mint például a 14.47 Olaszrizling esetében – a nevét az alkoholfoka adja. Itt a bogyók enyhén betöppednek, így nemcsak a cukor, hanem a sav is koncentrálódik. Az eredmény egy elképesztően hosszú, tartalmas, ugyanakkor fajtaazonos bor – igazi, karakteres olaszrizling. Ezek nem állandó tételek. A késői olasz 2016-ban, 2018-ban és 2023-ban volt. Ez a mi "kis játszóterünk" - mondja Dobosi Győző, a Dobosi Borbirtok vezetője.
A 14.47 Olaszrizling akár desszert előtt is megállja a helyét, de szarvasgombás ételekhez is kiváló. Testes, mély bor, amely szépen kíséri a különleges, karakteres fogásokat.
A Dobosi-területek többségén mészköves alapkőzet található – mind a Nivegy-völgyben, mind Balatonfüreden, a Baricska-dűlőben. “Mi az arányokkal szeretünk „játszani”, azzal, hogy milyen mértékben kerülnek a borba a déli és nyugati kitettségű területek alapanyagai. Ettől lesz igazán sokarcú az olaszrizlingünk – egyszerre hordozza a napfény érettségének, és a hűvösebb fekvések feszes savszerkezetének jegyeit.”
A Nivegy-völgyi olaszrizlingekről általánosságban elmondható, hogy illatosabbak, mint más borvidéki tételek. Jellemző rájuk a jó savérzet, ugyanakkor a melegebb fekvések enyhe lágyságot adnak az ízvilágnak. A birsalmás, érett körtés aromatika meghatározó, amely szinte védjegye az itt készülő eredetvédett Olaszrizlingeknek.
A Balatonfüredi Olaszrizling, például a Baricska-dűlőből, teljesen más karaktert mutat: más típusú mészkövön terem, és ez a borban is megjelenik. Gyakran fehér virágos, enyhén mentás jegyek tűnnek fel, és a bor könnyedebben, elegánsabb szerkezetben mutatja magát. A dűlő talaja sekély, a kövek szinte világítanak a napsütésben – ez a borok fényében, tisztaságában is érezhető.
Az összetéveszthetetlen “badacsonyi”
Legyen akár házasítás, dűlőszelektált bor, vagy késői szüretelésű desszertbor - a Badacsony karaktere még a kezdő borfogyasztók számára is könnyen felismerhető. Ezekben a borokban ott rejlik a hegy ásványos, sós-bazaltos aromavilága, amely összetéveszthetetlenné teszi a Badacsonyi Olaszrizlinget.
Az Éliás Birtok négyféle változatát készíti el, ezekből kettő minden évben piacra kerül. Az első változat egy reduktív házasítás, ebben a fajta friss, gyümölcsös karakterét emelik ki. Ez egy könnyedebb, mindennapi fogyasztásra szánt bor.
“A második változatot akár dűlőszelektáltnak is nevezhetnénk, bár a Badacsonyon hivatalosan nincsenek dűlők. Itt azonban válogatott, teljes érettségben szüretelt alapanyagot dolgozunk fel, amiből egy nagyobb testű, komplexebb bor születik. Bár acéltartályban erjed, a teljes érettségben szüretelt alapanyag, valamint a hegy vulkanikus talaja olyan gazdag, ásványos és hosszú lecsengésű bort eredményez, amely messze túlmutat a könnyed, friss olaszrizlingeken" - emeli ki Éliás Csaba borász, tulajdonos.
A Fent a Hegyen remekül harmonizál erdei gombákkal készült fogásokkal, és mangalicából készült húsételekkel, de a töltött káposzta is nagyszerűen társítható hozzá.
Éliás Csaba
A harmadik stílus a kivételes évjáratokban készített desszertbor, amelynek 2023-as évjáratába botritiszes szemek is kerültek. Az ilyen, késői szüretelésű tételek akár 100 gramm maradékcukrot is tartalmazhatnak, illat- és ízviláguk pedig a tokaji aszúkat idézi. Ezek ritkán fordulnak elő Badacsonyban, de amikor igen, akkor igazán különleges tételek születnek.
Az aszúkhoz hasonlóan kiválóan illenek liba- vagy kacsamájhoz, fügés, kalácsos fogásokhoz.
Időnként készítenek egy hordós érlelésű változatot is, amelyet „Olaszrizling Selection” néven palackoznak. Itt ugyanaz az alapanyag kerül feldolgozásra, mint a „Fent a hegyen” esetében, de 500 literes, harmad-negyed töltésű, vagy pedig felújított, akár hetvenéves hordókban erjesztik és érlelik. Ez a verzió újabb dimenziót, mélyebb, krémesebb szerkezetet és finom hordóaromákat ad a fajtának.
A kerek és sűrű mátrai
Amikor a Mátrára gondolunk, legtöbbször még mindig inkább a túrák vagy a sípályák jutnak eszünkbe, nem pedig a bor. Pedig a térség adottságai lehetővé teszik a magas minőségű borok készítését: a mátrai fehér- és vörösborok egyszerre élénk savakkal és gazdag aromavilággal rendelkeznek.
A térség meghatározó borászatának, a Dubicz Borászatnak a kínálatában jelenleg kétféle olaszrizling található: az egyik reduktív eljárással készült, a másik pedig a hordóban érlelt, dűlőszelektált.
Az előbbi a reduktív technológiának köszönhetően friss, üde, fiatalos karaktert mutat. Az új évjárat rendszerint már november körül elérhető. Illatában és ízében a mezei virágos jegyek dominálnak, kiegészülve egy enyhe fajtajelleges mandulássággal.
A bor könnyed, lendületes, gyümölcsös és üdítő, így kiválóan fogyasztható hétköznapi borozgatásokhoz, salátákhoz, friss sajtokhoz, halételekhez vagy akár aperitifként is.
Sárhegy dűlő
A Sárhegy dűlőről származó olaszrizling a borászat komolyabb, prémium kategóriáját képviseli. Csak kiemelkedő évjáratokban készül, kizárólag új hordókban érlelik 12 hónapon keresztül, majd a palackozás előtt még néhány hónapot pihen tartályban és palackban is. Ez a limitált tétel kis palackszámban kerül forgalomba.
A bor karakterét a Sárhegy dűlő sajátos adottságai határozzák meg. A Mátra egyik legértékesebb fekvésű területe, az 500 méter magasságú Sár hegy lankáin helyezkedik el. Talaja vulkanikus eredetű, kavicsos és köves, ami különleges ásványosságot, sós, minerális jegyeket ad a boroknak. Ez a terroir hatás a Sárhegy Olaszrizlingen is markánsan megjelenik. Illatában és ízében az érlelésből adódó másodlagos aromák dominálnak. A vaníliás, krémes jegyek szépen integrálódnak a bor szerkezetébe, amely gazdag, telt és komplex. A színvilága mélyebb, alkoholtartalma jellemzően 13–14% körüli. A savszerkezete harmonikus, inkább a mineralitás és a sűrű szövésű textúra határozza meg.
Sült vagy füstölt húsokhoz, érlelt sajtokhoz, gazdagabb fogásokhoz, de akár önmagában is megállja a helyét.
Három olaszrizling a TOP 100-ban: A Dobosi Borbirtok Baricska-dűlő Olaszrizling 2023 15. lett a Winelovers 100-as listáján. Ugyanezen a listán az Éliás Birtok Fent a hegyen Olaszrizling 2023 a 49., míg a Dubicz Borászat Sárhegy Olaszrizling a 76. helyezést érte el!