Nem nevezhető "sör"-nek, ami aroma-adalékanyaggal készül

Borászportál
2013. május 22., 18:16


Minőségvédelem - A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint az ilyen termékek neve akkor tartalmazhatja a „sör” kifejezést, ha a gyártó a fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a sör csupán a készítmény egyik alkotóeleme. Így a magának nagy piacot szerzett, alsókategóriás ízesített söröket ezentúl csak sörkeverékként, sörmixként vagy sörtartalmú italként lehet forgalomba hozni.
Nem nevezhető \
 
Nem nevezhető
Korlátozni fogják a felhasználható adalékanyagok számát
A Magyar Élelmiszerkönyv sörökre vonatkozó irányelvének módosítása szerint ezentúl nem lehet "sör" néven forgalmazni olyan terméket, amely úgy készül, hogy az érlelést, szűrést követően bármilyen anyagot hozzáadnak, és így megváltozik a jellege, íze, illata, színe, tehát lényegében egy új termék jön létre - közölte a VM.
A Magyar Élelmiszerkönyv sörökre vonatkozó irányelvének módosítását az indokolta, hogy az utóbbi időben több olyan termék is megjelent a piacon, amely az irányelv által szabályozott termékcsoportba nem sorolható be – tudta meg lapunk.
Az irányelv módosításával egy időben jelent meg a „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörök” irányelv. Ez a kifejezetten magasabb minőségi kategóriába sorolható, különleges sörökre vonatkozó szabályozás jelentősen korlátozza a felhasználható adalékanyagok számát, illetve meghatározza a magasabb minőségi elváráshoz tartozó beltartalmi értékeket, például a minimális eredeti extrakt- és alkoholtartalmat.
Az irányelv azt is rögzíti, hogy a különleges minőségű söröket milyen csomagolásban lehet forgalmazni.
 
Winelovers borok az olvasás mellé