Sopron és Etyek adta a legjobb magyar tradicionális pezsgőt

Borászportál
2016. május 30., 13:16


A Winelovers – a Pezsgő Június programsorozathoz kapcsolódó – vaktesztjén összesen 22 hazai, tradicionális eljárással készült pezsgő közül választottuk ki a legjobb fehér és rozé tételeket. Íme, az eredmények!
Sopron és Etyek adta a legjobb magyar tradicionális pezsgőt
Fotó: Benkő Molnár Fanni
A soproni Taschner Bor- és Pezsgőház 2010-es Blanc de Blanc pezsgője lett a legjobb fehér, míg a Törley Pezsgőpincészet Louis Francois 2011-es President rosé brut a legjobb rozé pezsgő a Borászportál és a Vinoport közös, a Pezsgő Június alkalmából megtartott vaktesztjén.
 
A fehér pezsgők között a Kreinbacher Birtok Brut Classic-ja és ugyancsak a 2013-as Törley Francois President Brut pezsgője állhatott még fel a képzeletbeli dobogóra.
 
A rozék mezőnyében pedig a Taschner Bor- és Pezsgőház 2012-es pinot noir rozé pezsgője és a Garamvári Szőlőbirtok 2008-as Evolution Rose-ja került még a legjobb három közé.
 
Ezek voltak a legjobb fehér pezsgők:
 
  • Taschner Bor- és Pezsgőház Blanc de Balncs Chardonnay (2010)
  • Kreinbacher Birtok Brut Classic (nv)
  • Francois Pezsgőpincészet President Brut (2013)
  • Garamvári Szőlőbirtok Blanc Fleur (2008)
  • Légli Méthode Traditionelle Brut (2013)
 
Sopron és Etyek adta a legjobb magyar tradicionális pezsgőt
Fotó: Benkő Molnár Fanni
 
Ezek pedig a legjobb rozék:
 
  • Francois Pezsgőpincészet President Rosé Brut (2011)
  • Taschner Bor- és Pezsgőház Pinot Noir Rosé (2012)
  • Garamvári Szőlőbirtok Evolution Rosé (2008)
  • Francois Pezsgőpincészet Pinot Noir Rosé Brut Nature (2012)
  • Sauska Tokaj Pezsgő Extra Brut Rosé (nv)
 
A mezőnyében jól szerepelt még Demeter Zoltán Pincészete, a Sauska Tokaj, és a Frittmann Pincészet.
 
Minden résztvevőnek gratulálunk!
 
A pezsgők természetesen kóstolhatóak lesznek a Pezsgő Június Nagykóstolón, június 11-én a Corinthia Hotel Budapestben.
Tesztelőink: Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója; Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus; Káli Ildikó bor és pezsgőszakértő; Hegyi Gábor borkritikus, a Weinakademie Österreich hallgatója; Prisztavok Zoltán, Kreinbacher Birtok; Garamvári Judit, Garamvári Szőlőbirtok; Plutzer Mariann, Garamvári Szőlőbirtok; Evans Viktória head sommelier, Pierrot; Budavári Dóra bormarketing tanácsadó; Englerth Nóra Vinoport-Borászportál olvasó.
 
A borokat a bírálók vakon tesztelték, 100 pontos rendszerben.
 
Köszönjük a helyszínt az Andtante Borpatikának!