A szilvapálinka ünnepét rendezik Tarpán

Borászportál - MTI
2012. szeptember 28., 16:03


Programajánló - A nagyközönség és a szakma számára egyaránt tartogat érdekességeket a szombaton megrendezendő, a szatmári tájegység jellegzetes ételeit és italait felvonultató IX. Szatmár-Beregi Szilvanap Tarpán.
A szilvapálinka ünnepét rendezik Tarpán
 
A rendezvénysorozat nyitánya előtt a pálinkaszakma képviselőit várják a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre, ahol pálinkabemutató keretében versenyeznek egymással a híres szatmári szilvából és egyéb gyümölcsökből készült párlatok – tájékoztatta Várady György, a Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke hétfőn a távirati irodát.
 
A pálinkák ízét, illatát, technológiai tisztaságát szakmai zsűri értékeli, amelynek idén is a versenyre benevezett pálinkafőzdék párlatait kell rangsorba állítania. A nagyközönség szombaton kapcsolódhat be a pálinkaünnepbe, az érdeklődőket többek közt pálinkaudvarral, a térség gyümölcseiből készült termékek bemutatójával és vásárával várják a művelődési ház kertjébe, ahol bepillantást nyerhető majd a szilvafőzés és -feldolgozás hagyományaiba és technológiájába is.
A szilvatermékek külön kiemelt bemutatását indokolja, hogy a szilva a tájegység legjellegzetesebb gyümölcse, és a feldolgozás eredményeként a termékek megjelenése is nagyobb mennyiségben kapcsolódik a rendezvény időpontjához – tette hozzá Várady György.
A szilvapálinka ünnepét rendezik Tarpán
A szilva a tájegység legjellegzetesebb gyümölcse
A szilvanap programját a színpadon népművészeti programok, tánc- és népdalegyüttesek, népművészeti bemutatóprogramok színesítik. A rendezvény külön érdekességét a 2005-ben alakult, a pálinkakultúra kialakításáért munkálkodó Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend ceremóniája adja. Délután két órától tartják az új pálinka ünnepét, amelynek keretében a lovagrend az adott évjárat pálinkáját és szilvatermékeit értékeli, illetve átadja a pálinkaverseny díjait és kihirdeti új lovag személyét – tudta meg lapunk.