Teknősök születtek egy borhűtőben

Index
2012. január 04., 10:53


Egyenletes hőmérsékletet és páratartalmat biztosító bortárolót használtak teknőskeltetésre a prágai állatkertben. A teknőctojásokat 126 napig tartották a 13 Celsius-fokos, 75 százalékos páratartalmú tárolóban. A kikelt hat teknőcöt a különleges módszerre utalva különböző borfajtákról nevezik el.
Teknősök születtek egy borhűtőben
 
Mint az állatkert hüllőszekciójának vezetője elmondta: a ritka leopárdteknős-tojásokat három nappal lerakásuk után költöztették a bortárolóba. A szokatlan módszert a világon először alkalmazták a prágai állatkertben – jegyezte meg Petr Velensky az azóta megszületett kis teknősök bemutatásán.
 
A tojásokat 126 napig tartották a 13 Celsius-fokos, 75 százalékos páratartalmú tárolóban. Ezt követően további három hónapra egy 31 fokos inkubátorba helyezték azokat. Az állatkert vezetése azt fontolgatja, hogy a kikelt hat teknőcöt a különleges módszerre utalva különböző borfajtákról nevezik el. A leopárdteknős a második legnagyobb az afrikai teknősök között. Akár a hetven centis nagyságot és az 50 kilogrammos tömeget is elérheti.